Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Észtországban is bemutatkozott a Pluralica

Szeged - Május elején az észtországi Tallinnban és Tartuban is bemutatkozott a márciusban debütált Pluralica című Szegeden szerkesztett művészeti folyóirat. A könyvnek is beillő első, dupla szám négy fejezetben mutatja be a baltikumi nép kortárs kultúráját.
Május első hetében Észtországban is bemutatkozott a Szegedi Tudományegyetem oktatóinak segítségével márciusban elindított Pluralica című művészeti folyóirat, amely tematikus tartalmával elsősorban a marginális helyzetben lévő témákra és kultúrákra hívja fel a figyelmet. A negyedéves periodika első dupla száma a Kortárs észt címet viselve napjaink észt irodalmába és képzőművészetébe enged betekintést.

- Az egyetemen másod-, harmadévesként néhányunknak volt egy olyan álma, hogy indítunk egy folyóiratot. 2007 őszén többen úgy éreztük, hogy végre van annyi energia és lendület a levegőben, hogy belekezdjünk - mesél a kezdetekről Lőrincz Gergely főszerkesztő.

A lap provokatív képzőművészeti alkotásoknak is helyet ad.
A lap a kortárs irodalom mellett provokatív képzőművészeti
alkotásoknak is helyet ad.

A szerkesztők olyan kiadványt kívántak létrehozni, melyben a szakértőbb és az érdeklődő olvasó egyaránt otthon érzi magát. Céljuk érzékeltetni a különböző művészetek összekapcsolódását és találkozását a kultúra egészének figyelembe vételével.

- A Pluralica nem csupán egy lap, hanem egy nagyobb elképzelés, melynek részeként szeretnénk az elveinknek megfelelően különböző kulturális rendezvényeket - kiállítások, összművészeti heteket - is megvalósítani. Több ilyet rendeztünk már, ezek is elősegítették a folyóirat megszületését, célkitűzéseinek kialakítását. A Pluralica nem egy lap, hanem egy szellemiség - összegzi a folyóirat küldetését a főszerkesztő.

Lőrincz Gergely szerint a Pluralica egy művészeti kiadvány. Irodalommal is foglalkozik. - A művészet életünk szerves része, velünk van minden pillanatban, így nem is talán népszerűsíteni kell, inkább ráirányítani a figyelmet. És mivel mi nemzetközi művészettel foglalkozunk, ezeket szeretnénk a magyar olvasókhoz közelebb hozni.

428 oldal, 16-szor 21 centis borító, 24 miliméter vastagság, 88 dekás versenysúly.
428 oldal, 16-szor 21 centis borító, 24 miliméter
vastagság, 88 dekás versenysúly.

A Kortárs észt címet viselő első szám legjavát az úgynevezett Materia rész teszi ki, mely verseket, novellákat és regényrészleteket tartalmaz – ahogy az ezt követő Thesis cikkeiből kiderül – az észt kortárs irodalmat meghatározó szerzők jelentős részétől. A kötet utolsó harmadában található interjúk és ismertetések pedig tovább segítik eligazodásunkat ezen északi kultúrában.

A szövegek mellett a szerkesztők nagy energiát fektettek a képzőművészeti alkotások megjelentetésére, odafigyelve azok elhelyezésére is, így megadva a lehetőséget a képek és írott anyag interakciójára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerelmes virág Szegeden

Szeged - Szegeden végezte az egyetemet az egyik legismertebb magyar népdalénekes, Lovász Irén, akinek legújabb albumának lemezbemutató koncertjét csütörtök este tartják a Tisza-parti városban. Tovább olvasom