Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Etelközben járt a népzenei kamaraműhely

Szeged - Élő kapcsolatot tart a moldvai és a gyimesi csángókkal a piarista gimnázium népzenei kamaraműhelye. Egyhetes útjukról most tértek haza.
A Kárpátokon túl, a magyar őshazában járt a piarista gimnázium művészetoktatási intézményének diákjaival – a népzenei kamaraműhellyel – a Szeged Kultúrájáért díjas Fábri-Ivánovics Tünde népdalénekes és Fábri Géza kobozművész. Ötéves a romániai Moldvát és Gyimest érintő népzenei missziójuk. Nyaranta saját költségen és az önkormányzat támogatásával felkeresik a csángók lakta falvakat, hogy tanítványaik ne csak tankönyvből, hanem tapasztalatból is ismerjék az ősi magyar népzenét. Ez a szegedi modellként számon tartott népzene-megújító módszerük lényege. Kétévente ottani gyerekeket látnak vendégül, hogy szorosabb legyen a kapcsolat. Idén Simon Miklós festő és felesége, Barkos Beáta tűzzománcművész is elkísérte őket, kemencét vittek magukkal, tanították a gyerekeket. Az egyhetes kirándulás vadregényes időutazás is volt egyben, hiszen a csángók nyomorúságos körülmények között élnek.

Etelközben jártak a piaristások. Fotó: Fridrik Imre (galéria)

15 órás buszozással érték el a 900 kilométerre lévő moldvai csángók falvait, de útközben meglátogatták Szászvárost, ahol az egyik, Böjte Csaba ferences szerzetes alapította árvaház lakóival barátkoztak, koncerteztek. Pusztinában és Trunkban moldvai, valamint Balassi Bálint és Kájoni János által leírt énekeket játszottak. Ezeket az ottaniak már újabb dallammal éneklik. Somoskán a helybeliekkel együtt sütötték a fánkot a verandán, és meggypálinkáztak. – Külsőrekecsinben 150 évvel ezelőtti korba csöppentünk – meséli az elsős éves néprajz szakos hallgató, Garamvölgyi Anett, még mindig az élmény hatása alatt. – Ökrös szekeret hajtanak, gépek helyett mindent kézzel csinálnak. Mégis megélnek, mert segítik egymást. Csenki Zalán végzős piarista diák szerint a legtöbb, amit vihetnek, a szeretet: – Látták rajtunk az őszinte érdeklődést, hogy nekünk ők maguk értékesek. Harmadszor jártam kint, most egy 91 éves furulyás bácsitól gyűjtöttem dallamokat. Nagyon vallásosak, de a templomban nem énekelhetnek magyarul, ezért a mi koncertünket megkönnyezték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóth Sándor Szent Atanáz-díjas

Szent Atanáz-díjjal tisztelgett a nyíregyházi görög katolikus hittudományi főiskola és Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyés püspök a szegedi szobrászművész előtt. Tovább olvasom