Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Étolajjal hajtja az autóját

Közönséges bolti étolajjal hajtott autóval furikázik a Szegeden élő Niels Otto Pedersen. Literenként 150 forintot spórol. A gépkocsiját szerette volna bemutatni az újszegedi bioépítészeti konferencián, de Gőgös Zoltán, a megújuló energiaforrásokért felelős miniszterelnöki biztos megijesztette. Magyarországon ugyanis élelmiszernek minősülő anyaggal – mivel nem tartalmaz jövedéki adót – nem lehet gépjárművet hajtani.
Hiába a nagy érdeklődés, Niels Otto Pedersen senkinek nem mutatta meg a csodaberendezést. Fotó: Schmidt Andrea
Kívülről kitűnőnek látszó autóval érkezett az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Ház udvarára a dán származású, de városunkban élő Niels Otto Pedersen. A bioépítészeti konferencián azt akarta bemutatni, hogy az étolajat nemcsak krumplisütéshez használja, hanem ezzel működteti turbódízel Golf hármasát is. Úgy tervezte: elmondja a technológia lényegét, majd a bioszakemberek megtekinthetik a motorház belsejét is.

Az érdeklődés fokozására egy közönséges, félig teli étolajos flakonnal lépett a terembe. Pedersen úr bármelyik boltban megvásárolható napraforgó- olajat önt – gázolaj helyett – a kocsijába. El is mondta, hogy az egyik multinál a dízel árának feléért, 129 forintért veszi literjét. Aztán kijelentette, hogy az üzemanyagként használt étolaj nem tévesztendő össze a jóval drágább és mérgező anyagot is tartalmazó biodízellel.

Autóját 1800 euróért alakították át Németországban, ahol már húszezer ilyen kocsi gurul az utakon és a tapasztalat szerint a fogyasztás, a teljesítmény és az élettartam a beavatkozással nem változott. Elárulta: Szegeden is tárgyal egy vállalkozóval és számításaik szerint itthon 250 ezer forintból megoldhatnák az átalakítást és étolajjal futhatnának egyes, meghatározott típusú dízel autók.

Az étolaj legálisan használható üzemanyagként? Niels Otto Pedersen ezt a kérdést feltette már a közlekedési miniszternek is, aki állítólag azt válaszolta: szerinte legális. Igaz, azt ajánlotta, kérdezzenek meg mást is.
Minderre szót kért a teremben tartózkodó Gőgös Zoltán, a megújuló energiaforrásokért felelős miniszterelnöki biztos és elmondta: az a magyar állampolgár, aki hazánkban élelmiszernek minősülő üzemanyaggal hajtja kocsiját, szabálytalanságot követ el és megbüntetik.
Mert nem lehet üzemanyagot adómentesen használni. Mivel az étolajat nem terheli a 85 forintos jövedéki adó, aki használja, az államot megkárosítja. A büntetés a mindenkori adó tízszerese – literenként. Ez egy tanknál: 42 ezer 500 forint.

A dán férfi a biztos hallatán láthatóan megijedt, nem engedte, hogy autóját bárki is lefényképezze, majd kijelentette: a bemutató elmarad. A résztvevők mindenesetre megtapsolták Pedersen urat, aki a konferencia résztvevőinek gyűrűjében beült az étolajhajtású autójába, indított és kilőtt.

Cs. G. L.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Foglalkozása: szájakrobata

Először járt Magyarországon, és azonnal a közönség kedvence lett a német Art of Mouth. A… Tovább olvasom