Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Éttermi telt ház várható pár hét múlva

Már három hét sincs hátra a középiskolai ballagásokig, amikor a rokonság összegyűlik, hogy jót beszélgessen egy kiadós ebéd közben. Persze, ha le tudnak ülni ebédelni. A legnevesebb szegedi vendéglátóhelyeken már hónapokkal korábban foglaltak.
Az újszegedi Fasor vendéglőben már tavaly szeptemberben betelt a középiskolai ballagások május 6-i időpontja. Répás Miklós, üzletvezető elmondta: összesen ugyan kilencven vendéget tudnak egyszerre leültetni, a férőhelyek felét azonban törzsvendégeiknek tartják fönn, akik ballagástól függetlenül is rendszeresen jönnek. Hozzátette: legkedveltebb a nemdohányzó, félig nyitott télikertjük, ami mindig először telik meg ilyenkor. Egy teljes ebéd egy főre nagyjából 1800 forintból megúszható a népszerű újszegedi étteremben.

A Gőry Pince és Terasz Étteremben is telt ház van ballagáskor: vannak ugyanis, akik már tavaly májusban lefoglalták a helyüket. Hogy a meglepően korai jelentkezéseknek mi lehet az oka, Ábel Antal, üzletvezető sem tudta, hiszen egy időben százhatvanan tudnak megebédelni. Sokan – ragaszkodva a Liszt utcai étteremhez – még abba is belemennek, hogy ebéd helyett délután négykor vagy még később tartsák a családi összejövetelt. Háromféle ballagási – közte vegetáriánus – menüjük szinte minden vendégüknek megfelel, 2500 és 3300 forintot kell érte fizetni fejenként.

Szerencse kell

Nem foglaltathat senki sem asztalt a Vendéglő a Régi Hídhoz étteremben a ballagás napjára, mert a vendéglátóhely hétvégéken mindig tömve van. Kovács Zsolt üzletvezető az étterem teraszára sem vesz fel foglalásokat, ugyanis ha hirtelen hűvösre fordulna az időjárás, nem tudják máshol leültetni a vendégeket. Aki mégis itt akar enni, csak akkor teheti, ha szerencséje van.  
Frank Sándor, a Roosevelt téri és a Fehér-tói halászcsárda, illetve az Olajbányász téri Kék Csillag étterem üzletvezetője elmondta, a belvárosi étterem már betelt, de korábban tervbe vették: a régi híd alatt sátrat állítanak föl, hogy kielégítsék az igényeket. Erre azonban a Tisza magas vízállása miatt vélhetően már nem kerülhet sor. Helyette Frank a Fehér-tói halászcsárdát ajánlja, ahol még harminc-negyven vendégnek van hely, vagy a százötven-kétszáz szabad férőhellyel rendelkező Kék Csillagot. Mindkét helyen svédasztallal várják a vendégeket, akik 3000 forintért – a hat év alatti gyerekek pedig ingyen – válogathatnak a fogások közül.

A közismert vendéglátós szakember hangsúlyozta: szerencsésebb lenne, ha a középiskolákban eltérő időpontban tartanák a ballagásokat. Elkerülhető lenne az éttermi vendégdömping, a családoknak pedig a bosszantó helykeresgélés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romlott szalámiért 800 ezres büntetés

Egy hónapon át ellenőrzött a boltokban a tisztiorvosi szolgálat és a fogyasztóvédelem. Az ÁNTSZ nem… Tovább olvasom