Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Európa-díjas városok küldötteinek találkozója Szegeden

Szeged - Holnaptól három napig Szegeden vendégeskedik az Európa-díjas Városok Szövetségének több mint 20 delegációja, összesen mintegy 70 külföldi személyiség, köztük 9 polgármester.
Szeged különösen aktív európai külkapcsolatait a 46 tagú Európa Tanács 2006 szeptemberében Európa-díjjal ismerte el. A rangos díjra 1955 óta lehet pályázni, négyfokozatú: az Európa-díjasok exkluzív klubjába oklevélen, becsületzászlón és -plaketten át vezet az út. Magyarországon először és azóta is egyedül Szeged kapta meg a legmagasabbat, a vándordíjat a vele járó 7600 euróval. Alacsonyabb fokozatot számos hazai település elért már; megyénkben Vásárhely és Szentes vett át lobogót. Évente egy-két városnak adnak Európa-díjat, eddig az élmezőny 64 tagú. 1984 márciusában, vagyis 25 éve a díjazottak szövetséget alapítottak. Évente egyszer üléseznek, ilyenkor választanak soros elnökséget.

Az 1879-es szegedi nagyárvíz 130. és a szövetség 25. jubileumán Szeged látja vendégül a delegációkat. A több mint húsz küldöttség közül kilencet – így Czestochowa, Darmstadt, Karlsruhe, Passau, Regensburg, Würzburg – polgármesterek vezetnek. Darmstadt, Szeged testvérvárosa visszatérő vendég, a többiek most járnak itt először, a legkisebb és legtávolabbi brit Cockermouth is. Közös nyelvük az angol, a német és a francia. A városok fiataljaival együtt hetven vendég érkezik holnap – tudtuk meg a főszervezőtől, Papp Tibortól, az önkormányzat külügyi referensétől.

Legtöbben Ferihegyig repülnek, onnan busszal, vonattal utaznak, három delegációt várnak kocsival. Az európai vendégek a szokásoknak megfelelően maguk fizetik a szállásukat a Novotelben. A fiatalokat a Tisza Sport Hotelben szállásolják el. Az ő helyüket és egyéb költségeket a város állja, ez várhatóan összesen 1-2 millió forintba kerül. Az első nem hivatalos találkozó a Kiskőrössy Halászcsárdában lesz. Az első hivatalos pedig a holnap esti árvízi gálaest a nagyszínházban, amely egyúttal a Szegedért Alapítvány díjátadó gálaműsora is. A fiataloknak az IH Rendezvényközpont szervez játékos programokat, este megnézik a Pick–Debrecen kézilabdameccset.

A nemzetközi vendégsereg gyalog járja be a várost. Megnézik a Szent István téri víztornyot, a Reök-palotát, a Somogyi emlékkönyvtárát. Este fáklyákkal vonulnak az árvízi emlékműhöz, ahol Botka László polgármester, Kovács László, az Unió adó- és vámügyi biztosa beszél, és emlékkövet ad át Danuta Jazowliecka, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének alelnöke.

Szeged-albumot, a nagyárvíz képeskönyvét, díszdobozos paprikát, Dankó Pista CD-t, Szeged DVD-t és egy üveg bort a Frittmann pincészetből – ezeket viszik haza emlékbe a város vendégei.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szülőkön múlik a szegedi Hunyadi sorsa

Szeged - Nem engedélyezi az önkormányzat a szegedi Hunyadi-iskolának, hogy első osztályt indítson.… Tovább olvasom