Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Európa legjobb biológus diákja a Radnótiba jár

Szeged - Ismét két radnótis diák képviselte hazánkat biológiából az Európai Természettudományos Diákolimpián indult két csapatban. Egyikük ráadásul – a verseny történetében először – hibátlan dolgozatot írt. Százszázalékos eredménye is hozzájárult ahhoz, hogy maguk mögé utasították 25 ország másik 49 csapatát és abszolút győztesként végeztek. A másik magyar csapat ezüstérmet szerzett.
Athénban rendezték meg a múlt héten az Európai Unió 12. Természettudományos Diákolimpiáját. A versenyen 25 ország 50 csapata mérte össze tudását, melyek tagjait országos versenyeken válogatták ki. A háromfős csapatban egy biológiás, egy kémiás és egy fizikás kapott helyet – az ő csapatmunkájukra volt szükség a jó eredmény eléréséhez. A biológiát mindkét magyar csapatban egy-egy radnótis diák képviselte.

– Az egyhetes programból két napot vett el a verseny, amikor kétszer négy órában gyakorlati feladatot oldottunk meg – mesélte a két szegedi versenyző, Marton Ákos és Nikolényi Gergő. Kedden egy növények párologtatását mérő műszert kellett építeniük, majd azzal méréseket végezniük, csütörtökön pedig moszattelepek fényelnyelő képességét vizsgálták.

Otthonos környezetben a Radnóti gimnáziumban. Nikolényi Gergő (balról) és Márton Áron az elismerésekkel. Fotó: Schmidt Andrea
Otthonos környezetben a Radnóti gimnáziumban. Nikolényi Gergő (balról) és Marton Ákos az elismerésekkel. Fotó: Schmidt Andrea

– Hosszú volt mindkét nap, ráadásul a biológiásoknak kellett a legtöbbet számolniuk – mesélte Gergő. A csapattagok természetesen segítették egymást, főleg a matematikai jellegű részekben. A két magyar fiú azonban egymást nem – nem is lett volna lehetőségük rá, hiszen egymástól elkülönítve és nem egy időben dolgoztak. De azt mondják, nem tekintették egymást ellenfélnek, már csak azért sem, hiszen együtt készültek.

 Akik nélkül nem ment volna

A diákok felkészülését Bán Sándor segítette, míg a csapatvezetésben Gál Viktória is részt vett. A felkészülésben a TÁMOP-pályázatok is segítették az iskolát.

Ákos végül úgy zárta a versenyt, ahogyan korábban még senki biológiából: hibátlan teljesítménnyel százszázalékos tesztet írt. – Éreztem, hogy jól sikerült, de azt nem gondoltam volna, hogy ennyire – mesélte a tizedikes fiú, aki szerint ennek két titka van csak: sokat kell készülni, ott pedig koncentrálni.

Ákos csapata végül abszolút első helyen zárta a versenyt, Gergőé pedig éppen csak lecsúszott az aranyéremről: kilencedik helyük ezüstöt ért. Ezt az eredményt külföldi egyetemek beszámítják a felvételibe, a magyar felsőoktatásba való jelentkezésnél azonban semmit nem ér.

Igaz, mindkét fiú úgy fogalmazott: életüket jobban el tudják képzelni valamelyik külföldi egyetemen, mint itthon. Egyelőre azonban még nem ezen gondolkoznak.

– Jövőre szeretnénk kijutni a nemzetközi biológia olimpiára – mondták. Majd meghatároztak egy jóval rövidebb célt is: bepótolni az egyhetes lemaradást, amit a versenyzésük miatt az iskolai órákon begyűjtöttek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A turik utcája a passzázs

6 használt ruhát árusító üzlet van a szegedi nagyáruház melletti passzázson - volt egy hetedik is,… Tovább olvasom