Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Európa legjobb fiatal neurológusa a szegedi egyetemen

Már másodszor választottak meg egy 29 éves szegedi orvost Európa legjobb fiatal neurológusának. Palotás András mindezek ellenére sem tervezi, hogy külföldön vállaljon munkát, mert – mint mondja – annak az országnak szeretne dicsőséget szerezni, amely kitanította.
Palotás András másodszor lett a legjobb. Fotó: Frank Yvette
Az Európai Idegtudományi Társaságok Szövetsége néhány napja egy szegedi orvost választott meg a kontinens legjobb fiatal neurológusának. Palotás András ráadásul már másodszor kapta meg az Uschi Tschabitscher-díjat, két évvel ezelőtt ugyanis szintén neki ítélték ezt a címet. Ezúttal a skizofrénia kezeléséhez használt gyógyszerek genetikai profiljának kutatásáért kapta a rangos elismerést.

– A pirulák hatásairól eddig csak empirikus és sejti szintű tapasztalataink voltak. Vagyis láttuk, hogyan hatnak, azt viszont nem tudtuk, pontosan milyen gének kifejeződésére vannak hatással. Ez egy alapvető információ, hiszen a gének képezik a „szabásmintát", ami alapján a „ruha" elkészül. Ezt kutattuk állatkísérletek segítségével, és sikerült meghatároznunk az egyes gyógyszerek molekuláris ujjlenyomatát – magyarázta új tudományos felfedezésének lényegét az orvos.

Hozzátette: ezek a vizsgálatok egy nagyobb projekt részét képezték, melyben az Alzheimer-kórt és a skizofréniát tanulmányozza a Szegedi Tudományegyetemen, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi
Biológiai Központjának munkatársaival együttműködésben.
A 29 éves szakember egyébként főállásban a szegedi egyetem orvoskarának szívsebészeti osztályán dolgozik klinikai orvosként, de emellett besegít a mentőszolgálatnál is, a pszichiátriai klinikán pedig kutatóként tevékenykedik. Ez utóbbi munkája érdekli legjobban. – A kutatás gondolkodásra késztet, az eredmények pedig folyamatosan fejleszthetők, hiszen egyikből következik a másik. Soha nem érzem úgy, hogy egy mókuskerékben zajlik az életem – mondta.

Bár Palotás Andrást nagyon fiatalon elismerte, felfedezte magának Európa, azt mondja, Magyarországon képzeli el a jövőjét. – Úgy érzem, hogy aki igazán kitartó és lelkes, az Magyarországon is képes színvonalas kutatómunkát felmutatni – mondta. – Ameddig csak lehet, a hazai kutatást szeretném fellendíteni. Magyarországnak kell dicsőséget szereznem, hiszen ez az a nemzet, mely felnevelt, kitanított, diplomát adott. A legkevesebb, amit cserébe tehetek, hogy maradok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdés helyett befürdött

Százezer forintért vásárolt gyapjútakarót a Richter Gold Kft.-től Bakacsi Sándorné. A sándorfalvi… Tovább olvasom