Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Európa legkövérebb nemzete vagyunk

Szeged - Európa legkövérebb nemzete vagyunk: a magyarok kétharmada túlsúlyos, 1,8 millióan számítanak elhízottnak.

Európában a lakosságszámhoz mérten Magyarországon él a legtöbb túlsúlyos ember. Az elmúlt 20 évben az elhízott férfiak száma megduplázódott, a nőknél 50 százalékos az emelkedés. Míg korábban inkább a felnőttekre volt jellemző a túlsúly, ma már egyre fiatalabb korban jelentkezik az elhízás – ezek a tendenciák a Magyar Mozgásterápiás Társaság adataiból olvashatók ki. 6,7 millió magyar túlsúlyos, 1,8 millióan számítanak elhízottnak.
 

Fotó:Frank Yvette
Fotó:Frank Yvette

 

Testtömegindex

A testtömegindex egy statisztikai mérőszám, amely az egyén testmagasságát és testtömegét veti össze. Kiszámításakor a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével. 16-os értékszám alatt súlyos soványságról, 16 és 16,99 között mérsékelt soványságról, 17 és 18,49 között enyhe soványságról, 18,5-től 24,99-ig normális testsúlyról, 25 és 29,99 között túlsúlyról, 30 és 34,99 között I. fokú elhízásról, 35 és 39,99 között II. fokú elhízásról, e fölött súlyos elhízásról beszélünk.
 

– Nagyjából napi 20 adag fogy a fitneszmenünkből, ami az összes eladott napi menü 10 százaléka – mondta lapunknak Lehőcz Józsefné Ildikó. Családi vállalkozásként üzemeltetik a szegedi Aranyhal éttermet, a fitneszmenüt egy éve vezették be. – Bár kevés fogy belőle, nem tervezzük levenni az étlapról. Általában sertéskarajból vagy csirkemellből áll, amelyhez szerdán például bulgurt adtunk. Van, amikor cukkinimártást teszünk mellé, máskor friss salátát – mondta.

Eszteró Zsolt testépítő világbajnok egy teljesen szénhidrátmentes tészta népszerűsítője is Európában: tisztában van az emberek napi kalóriaszükségletével. A személyi edzőként dolgozó férfi az orvosok megállapításával ért egyet: a magyarok egészségtelenül táplálkoznak, és mozgásszegény az életmódjuk. Ez együttesen vezet a túlsúlyhoz, majd az elhízáshoz. – Egy ember kalóriaszükséglete rendkívül változó, hiszen figyelembe kell venni többek között az anyagcsere gyorsaságát is: általánosságban napi 3-5 ezer a kalóriaszükséglet, aminek egyénre számítását számos internetes oldalon meg lehet tenni – mondta. Példát is talált arra, hogyan lehet a kalóriát leszorítani: egy tál hagyományos tejbegríz 408,5 kalóriát tartalmaz, de ezt gluténmentes konjac lisztből, eritrit nevű természetes cukoralkoholból és búzadara helyett szénhidrátmentes tésztából ki lehet hozni 79,15 kalóriából. Az egészségnek persze ára van: 10 deka konjac liszt 1200 forintba kerül, negyed kiló eritritért 700 forintot kell fizetni. – Ezekből viszont kávéskanálnyi adagok kellenek, szemben a búzaliszttel, amelyből több evőkanállal használunk fel. Az árakat lehet lejjebb vinni az alapanyagok egyszerűsítésével, de célszerű inkább ezeknek a minőségét és az egészségre gyakorolt hatását előtérbe helyezni – magyarázta Eszteró Zsolt.

 

Kalóriadús és fitneszmenü
Csülkös bableves: 200 kcal, rántott sajt sült krumplival: 761 kcal, somlói galuska: 515 kcal. Összesen: 1476 kcal.

Húsleves zöldséggel: 118 kcal, natúr csirkemell szénhidrátmentes tésztával: 30 kcal, zabpehelyszelet: 98 kcal. Összesen: 246 kcal.

A zsír ellen Szegeden immár 14 éve küzdenek: megírtuk, hogy a karácsonyi nagy evések időszaka után elindult a városi fogyókúraverseny. Átlagosan minden évben kétszázan jelentkeznek rá, kilencven százalékuk pedig végig is küzdi az öt hónapot, amely végén nemcsak soványabbak, de egészségesebbek is lesznek; még a közelgő húsvét sem csábítja szertelen sonka- és kalácsevésre a legkitartóbbakat.

Facebook-kommentek

Brutyó Boglárka
: Ne a mozgásszegény életmódot okolják, inkább az ételnek nem nevezhető hulladékokat, amiket kénytelenek enni a szegények. Hányan vannak, akik kénytelenek egész héten kenyéren élni, hogy hétvégén talán tudjanak főtt ételt enni. Akik készítik a felméréseket, igazán utánanézhetnének, hogy mi miért is történik. Így teljesen úgy jön le, hogy mi csak zabálni tudunk, holott erről szó sincs.

Szabó Erzsébet: Az egészséges táplálék rohadt drága, csak gazdagék tudják megvenni. Marad az olcsó, nem tápláló tésztaféle meg egyebek.

Korom István: Mindig túlsúlyos voltam, kicsit vagy nagyon... Ahogy sok más embernél, az evés nálam is egyfajta pótcselekvés, én így reagálok arra, ha félresiklanak a dolgaim... A legkövérebb európai nemzet, az egyik legboldogtalanabb nemzet és az egyik legcsóróbb európai nemzet címek között igen szoros összefüggést látok!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bolt nélkül maradtak a lapistóiak

A csoda, ha nem is három napig, de pár hétnél tovább nem tartott a Szentes közigazgatási területén, a várostól 10 kilométernyire fekvő Lapistón. Tovább olvasom