Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Európa Szegedre talál - idén a Leányvásárral nyitott a szabadtéri játékok

Szeged - Mi azt tartjuk, a játékokkal Szeged immár rendre, évről évre megérkezik Európába, és Európa idetalál Szegedre - mondta a szabadtéri péntek esti megnyitóján Botka László polgármester.

"Szegednek üzenem, minden körülmények között csinálja meg a szabadtéri játékokat; ha ezt a tervét komolyan veszi és megvalósítja, akkor világhírűvé válik, és a nevét ismerni fogják mindenütt." Ez a mondat 82 éve hangzott el és Max Reinhardt-tól, a korszak legnagyobb rendezőjétől származik - mondta Botka László, Szeged polgármestere péntek este a Dóm téren, amikor megnyitotta a Szegedi Szabadtéri Játékok 82. évadját.

Kezdődik az előadás. Fotók: Karnok Csaba
Kezdődik az idei nyitóelőadás.
Fotók: Karnok Csaba

- Szeged komolyan vette, és mint mindig, ebben az ügyben is sarkára állt, és megvalósította terveit. Mert elődeink is hittel hitték - és ma sem vagyunk ezzel másképp -, hogy szépségre, harmóniára, kultúrára is építhető, sőt csak erre építhető város. Arra a pompás és nagyszerű sokszínűségre, mely szabadságból és toleranciából szövődik, hisz a művészet nem tűri a felülről szabott irányokat, örök értékeket nem lehet megrendszabályozni, nem lehet a gondolatokat kalodába zárni, a valódi szellem leveti magáról a béklyót. Mi azt tartjuk, a játékokkal Szeged immár rendre, évről évre megérkezik Európába, és Európa idetalál Szegedre - hangsúlyozta a polgármester. A széksorok szinte teljesen megteltek, a köszöntő után láthatta a közönség Jacobi Viktor operettjét, a Leányvásárt Gothár Péter rendezésében, vadonatúj feldolgozásban.

Botka László polgármester a színpadon.
Botka László polgármester a színpadon.

Korábban írtuk:

– A fesztivált nyitó Leányvásár-produkciónkra tudunk még jegyeket árusítani. Leginkább a pénteki és a vasárnapi előadásra van még választék. Jegyértékesítésünk időarányosan összességében 24 százalékkal jobban áll tavalyhoz képest. A jövő szombaton műsorra kerülő Webber-musical, Az Operaház fantomja már 85 százaléknál tart, szépen fogynak a magyarországi bemutatóként színpadra kerülő Elfújta a szél című Presgurvic-musical belépői is. A Gershwin-opera, a Porgy és Bess két előadására egyelőre nagyobb jegyválasztékot találhat a közönség. Az utolsó produkciónkra, az István, a királyra pedig már a pótelőadás is betelt. Az Újszegeden július 19-én és 20-án látható Egy bolond százat csinál című zenés komédiára is lehet még belépőket kapni – ad részletes helyzetjelentést a jegyfrontról Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok új igazgatója, aki művészeti igazgató kollégájával, Harangozó Gyula Kossuth-díjas táncművész-koreográfussal, valamint helyettesével, Egri Gáborral április elején vette át a fesztiválszervező nonprofit kft. vezetését.

Jelenet a Leányvásárból. Fotó: Schmidt Andrea
Jelenet a Leányvásárból.
Fotó: Schmidt Andrea

Az évad

A fesztivál jövő szombaton Az Operaház fantomjával folytatódik Sasvári Sándor és Fonyó Barbara főszereplésével, majd július 26-ától az Elfújta a szél című Presgurvic-musicalt láthatja a közönség négy alkalommal. A július 31-i bicentenáriumi Verdi–Wagner-ajándékkoncert után augusztus 9-én és 10-én játsszák a Porgy és Besst. Augusztus 17-én mutatják be az István, a király 30 éves jubileumi előadását Alföldi Róbert rendezésében, Feke Pál, Stohl András, Blaskó Péter, Udvaros Dorottya, Radnay Csilla, Tompos Kátya főszereplésével. Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon az Egy bolond százat csinál című zenés bolondság után július 26-án az Európai Orvostanhallgatók Szimfonikus Zenekara és Kórusa ad jótékonysági koncertet, a hagyományos Szegedixie gálát pedig július 28-án rendezik meg.

– Az évad mind műszakilag, mind pedig a lebonyolítás szempontjából biztonságban van. Tárgyilagosan el kell mondani: hála az előző és az átmeneti időszakot ellátó menedzsmentnek is. Alapjaiban a korábban meghirdetett műsorral rendezzük meg a fesztivált, annyi változtatással, hogy a kínai táncprodukciót a Gershwin-opera váltotta. Mindannyian azon voltunk, hogy a változásokból a nézők minél kevesebbet érzékeljenek. A meteorológusok idénre az elmúlt kétszáz év legkalandosabb nyarát ígérik, ezzel együtt úgy gondoljuk, a dóm árnyékában nagy bajunk nem lehet. Bízunk az égiekben és az eddigi tapasztalatokban, ezért mindenkit arra biztatok, bátran jöjjön az előadásainkra – fogalmaz Herczeg Tamás. A fesztiváligazgató az elmúlt napokban esténként látható izgalommal figyelte a Leányvásár próbáit.

– A vártnál is fergetegesebb előadást látok megvalósulni. A különleges jelmezkollekció, a kövérek és soványak ellentéte olyan sok helyzetkomikumra ad alkalmat, ami azt gondolom, bizakodással tölthet el bennünket. Varró Dániel olyan bravúros nyelvi fordulatokkal teli dalszövegeket rakott össze, ami szintén garancia a sikerre. Mind a látványnak, mind pedig a közreműködő művészeknek köszönhetően is bízhatunk benne, hogy kellemes előadás születik, igazi fesztiválhangulatú produkciót láthat majd a közönség.

Kifüstölték a szúnyogokat

A Dóm téri próbák kezdetén a nézőtéren és a színpadon dolgozók is szenvedtek a szúnyoginváziótól. – Szerdán személyesen is jelen voltam, amikor a Dóm téren füstanyaggal elvégezték a szúnyogirtást, ezért bizton állíthatom: a környezetgazdálkodási kht.-val együtt mindent megtettünk a szúnyogmentesítés érdekében – hangsúlyozza Herczeg Tamás.

Kövérek és soványak

Mesét csináltak Jacobi Viktor operettjéből a Dóm téren Gothár Péter rendezésében. A szövegkönyvet Vinnai András, a dalszövegeket Varró Dániel frissítette fel mai poénokkal, szóleleményekkel. Az eredetileg westernkörnyezetben játszódó darab így szinte új történetet kapott: egy szigeten játszódik, ahol kövérek és soványak küzdenek egymással. Juronics Tamás a produkció koreográfusa, a színészek mellett a Szegedi Kortárs Balett és a Szegedi Nemzeti Színház tánckarának 24 táncművészére is épített. Gothár Péter hangsúlyozta: nem operettparódiának szánja az előadást, bár akadnak benne abszurd, groteszk megoldások is.

Olvasóink írták

 • 10. JoGabor 2013. július 07. 12:38
  „Úgy gondolom, hogy a tetszés/nemtetszés abszolut szubjektív kategóriák. Én a szombati előadást láttam, tetszett, és képzelje, kedves Pandora és Zsu: a"műértő" partnereimnek is (bármit is jelentsen ez a jelző).
  Nem gondolom, hogy az alkotók bármit is megcsúfoltak volna, sőt. Az eredeti darabra bőven ráfért ez a mértéktartó modernizálás. Varró Dani szövegei pedig szellemesek, kifejezetten jók.
  Szívből gratulálok minden közreműködőnek.”
 • 9. Zsu1976 2013. július 07. 08:48
  „Igaza volt a műértő ismerősnek!
  Az eredeti darab megcsúfolása volt!
  Nagyot csalódtunk!!!!!!!!!!!!!”
 • 8. Pandora 2013. július 07. 08:04
  „műértő ismerősöm szerint nem volt jó.
  most akkor kinek higgyek? :)”
 • 7. AN 2013. július 06. 17:00
  „vélemény
  ezt a szezont még a "szocik kedvence B. Edina" készítette elő. Az új vzetőség munkáját majd jövőre tudjuk megitélni.
  Ami a darabot illeti, én láttam tegnap. Nagyon jókat derültem az új dalszövegeken, bár kicsit zavaró volt, hogy a nézőtérről nézve a bal oldali kivetítőn a szöveg egy része nem volt olvasható, mert a lámpák átvilágítottak rajta. Egy drapéria sokat segített volna. Maga az előadás nem volt rossz, de valahogy nem állt össze.”
 • 6. tol 2013. július 06. 16:24
  „szerintem valaki monnyon le! Mindegy, hogy ki, csak monnyon le!”
 • 5. IVY 2013. július 06. 10:33
  „Matrózok a Leányvásárban? Hmmm. Érdekes.”
 • 4. JoGabor 2013. július 06. 09:43
  „3. vélemény 2013.07.06. 00:58
  most miért kell idehozza a politikát? Csak ilyen korlátoltan tud a világról gondolkodni? Szánalmas.
  Egy művészeti intézmény vezetésének megítélésében kizárólag a szakember - kókler különbségtétel lehet helyénvaló.”
 • 3. vélemény 2013. július 06. 00:58
  „A végén még sikeres lesz a szabadtéri a szocik kedvence (B Edina) nélkül is?”
 • 2. olvastam 2013. július 05. 17:09
  „Biztos nagyon jó előadás lesz. Csak nehogy ideérjen a vihar. Pesten már leszakadt az ég, állítólag dél felé tart.”
 • 1. Byron67 2013. július 05. 17:05
  „A szúnyogoktól a Szúnyog Terminátor védi meg a nézőket :-D
  http://www.youtube.com/watch?v=llj7syyRFMk”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néptáncos menet vonult Szeged belvárosában - galériával

Megkezdődött a néptáncfesztivál: az együttesek pénteken a Széchenyi térről a Kárász utcán át a Dugonics térre vonultak - háromnapos lesz a seregszemle. Tovább olvasom