Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Európában egyedüli a csólyosi réti mészkő

Csólyospálos - Európai ritkaság: hegyvidéki kőzethez hasonló, réti mészkő keletkezett Csólyospálos határában. A szegények tégláját bányászták is. A harminc éve bezárt kőfejtő védett természetvédelmi terület. Mostantól látogatható.
Európában egyedülálló látványosság nyílt meg a nyugati megyeszélen, Csólyospálos határában. A hetvenes évekig hegyvidéki kőzethez hasonlót bányásztak a szikes rétjén: réti mészkövet. A feltárás helye látogatható.

Ehhez fogható természeti jelenség csak több ezer kilométerre innen – Közép-Ázsiában, Kaliforniában és Dél-Ausztráliában – ismeretes. Az egymástól távoli kőzetek kialakulásáról a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatósági munkatársa, Balázs Réka elmondta: igencsak hasonló. A Duna–Tisza közi puszta futóhomokját az uralkodó széljárás 10 ezer esztendő alatt párhuzamos buckasorokba rendezte. Ezek között csapadékos időben megállt a víz, sekély tavak keletkeztek. Amint a víz visszahúzódott, a helyén iszap maradt, ez több helyütt kővé szilárdult.

Kónya Mihály kőfejtő a terepen. Fotó: Segesvári Csaba
Kónya Mihály kőfejtő a terepen.
Fotó: Segesvári Csaba

Nem vetekedhet a hegyvidéki kőzetek tartósságával, de közelsége és olcsósága miatt a helybeliek építőköve lett. A Duna–Tisza közén már a legelső kőházak falazásakor felfedezték. A réti mészkő – lyukacsai miatt darázskőnek is nevezik – az Árpád-kortól fogva remekül bevált tanyasi és falusi házak, gazdasági épületek alapozásánál. Ilyen kőzet erősíti máig az ópusztaszeri emlékpark szeri monostorának, a kecskeméti ferences templomnak és a két folyó közti házaknak az alapját.

– Nagyapáink tudták: ahol nem nő nádas, arra találnak ilyen terméskövet a határban, mint itt, Újvári Antal földjén. Megrendelésre száraz időben fejtettük – idézi fel a külszíni bányát a most 72 éves Kónya Mihály. Ő az utolsó kőfejtő a faluban. Szegények voltak, földet béreltek, gazdálkodtak. Ha adódott idénymunka, törték a követ a bányában. Bátyjától leste el a fogásokat. Csákánnyal letisztították a növényzetet és a fölső, arasznyi földréteget, a „pacsmagot". Így érték el a negyven centi vastag követ.

Európában egyedüli a csólyosi réti mészkő. Fotó: Segesvári Csaba
Európában egyedüli a csólyosi réti mészkő.
Fotó: Segesvári Csaba

A 18 kilós fejtőrúddal addig ütötték a felszínét, míg le nem hasadt belőle egy tömb. Megtisztították, kiszárították. Ölökben mérték ki; 1 méter magas és 1,9 méter széles halmokban adta el a gazda. A bányától hordták el az építők lovas kocsin. Kónya Mihály úgy emlékszik, az alaktalan tömbökből Jászberényi András kőművesmester rakta a legegyenletesebb falat a faluban. Sárral és szalmával tapasztotta össze a darabokat, hogy kiszáradva betonkeményre kössön. Szigetelésnek nádat, később kátránypapírt használt. Erre emelt szegényeknek tovább is réti mészkőből házat. (Tehetősebbeknek futotta vályogra vagy téglára.) A „pusztai tégla" két emberöltőt is kibírt.

Hízik a kő

A védett természetvédelmi területet látva Kónya Mihály, a kőfejtők csólyospálosi hírmondója elcsodálkozott. A 40 centis kőréteg a bezárás óta eltelt három évtized alatt méteresre hízott.

Olvasóink írták

 • 4. sgabor 2008. november 13. 10:17
  „Itt pár képet is meg lehet tekinteni a helyről:
  http://csolyospalos.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=470&Itemid=81

  Akit érdekel a csólyospálosi újságban bővebb cikk:
  http://csolyospalos.hu/ujsag/csphirek_IIevf_7szam.pdf

  Ez a kő az Alföld nagy részén megtalálható elszórtan. A csólyospálosi azért jelentős, mert nagy mennyiségben és nagy vastagságban található meg egy helyen.”
 • 3. Zs 2008. november 12. 11:08
  „nem tudom, hogy a Domaszék-Mórahalom térségben előforduló "homokkő"-nek nevezett kemény képződmény mennyire azonos ezzel? hallomásból tudom, hogy több helyen arrafelé képtelenség pl. kutat fúrni a homokosnak mondott térségben”
 • 2. 751510 2008. november 12. 09:53
  „Teljesen jó. Meg fogom nézni.”
 • 1. Logaritmus 2008. november 12. 08:23
  „Még több ilyen érdekes, tudományos cikket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három lánya és a fia volt az apa áldozata

Szeged - Valamennyi vádpontban bűnösnek találta és első fokon tíz év szabadságvesztésre ítélte a bíróság a gyermekeit évekig fajtalankodásra és egyéb bűncselekményekre kényszerítő szegedi férfit. A gyerekek a bíróság előtt részletesen beszéltek apjuk szörnyű tetteiről. Tovább olvasom