Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -3°C | 5°C

Európából Európába

A Szegedi Biztonságpolitikai Központ 1999 óta szolgálja a délkelet-európai és kelet-európai népek közeledését. A szervezet szemináriumain – többek között – a magyar haderőreform tapasztalatait is közvetíti a nem uniós tagállamok állami, katonai és civil vezetőinek.
„Szegedi folyamat" – Európából Európába címmel szombaton zárult az az ötnapos szeminárium, amelyet a Szegedi Biztonságpolitikai Központ – az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatását elnyerve – szervezett meg egy 16 részes, tavaly kezdődött és idén záruló rendezvénysorozat részeként. Most az alapítvány Délkelet-európai Tréning Központjában 25 boszniai nő és férfi hallgatott előadásokat és beszélgetett – többek között – az önkormányzatiságról, a regionalizmusról, a civil és kormányzati szervek kapcsolatáról, illetve az intézményi reformokról. A magyarországi pozitív és negatív eredmények áttekintése – többek között a haderő átalakításáról – elősegíti a délkelet-európai és kelet-európai térség euroatlanti integrációját – véli Tóth László, a biztonságpolitikai központ vezetője.

Az alapítványi formában működő, szegedi központú szervezet eddig 54 ország közel 12 ezer polgára számára nyújtott ismerkedési-tárgyalási és informálódási lehetőséget évi 60-80 nemzetközi fórumán. A Szegedi Biztonságpolitikai Központ elsősorban olyan délkelet-európai és kelet-európai országokkal keresi a kapcsolatot, melyek nem tagjai az Európai Uniónak. Együttműködik különböző nemzetközi szervezetekkel, így például az EU-val, a NATO-val, az EBESZ-szel, illetve kormányzati és nem kormányzati szervekkel. A szegedi önkormányzat és a Szegedi Tudományegyetem által alapított szervezet a tevékenységéhez szükséges anyagiakat különböző pályázatokon nyeri el. A Szegedi Biztonságpolitikai Központ azért lobbizik, hogy az unió határai mentén elterülő nem EU-tagországokban mielőbb teljesüljenek azok a feltételek, melyek alapján az euroatlanti struktúra részeivé válhatnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy igazi boszorkány a szegedi platánok alatt

Amit a szervezők csak remélni mertek, az tökéletesen beigazolódott, Szeged egyetlen valódi… Tovább olvasom