Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Európából is érkezhet a megfelelő szerv

Szeged - Januártól Magyarország is együttműködik az Eurotransplant International Foundation nevű szervezettel. Egyelőre csak a legsürgősebb esetekben kaphatunk szerveket más országoktól. Régiónkban jelenleg 15 vesebeteg kaphatna így nagyobb esélyt az új, egészséges életre.
Hosszú évek óta várták az egészségügyben: a tervek szerint január 1-jétől átmeneti, 2013-tól pedig teljes jogú tagok leszünk az Eurotransplant nevű nemzetközi szervezetben, amellyel hétfőn előzetes együttműködési megállapodást kötött Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára. A szervátültetésre váró betegeknek ez komoly esély: nemcsak hazánkban, hanem a többi tagállamban – Ausztriában, Belgiumban, Luxemburgban, Németországban, Hollandiában, Horvátországban és Szlovéniában – is keresik számukra a megfelelő szervet.

A csatlakozás 2006-ban egyszer már a küszöbön állt: az év elején Rácz Jenő egészségügyi miniszter be is jelentette, hogy Magyarország két hónapon belül az Eurotransplant tagja lehet. Az előzetes tárgyalásokat azonban végül nem követte belépés, a következő miniszterek pedig nem folytatták a csatlakozási egyeztetéseket.

Az állóvizet egy kiskundorozsmai család kavarta fel tavaly év végén. A hétéves Illés Máté akkor már egy éve várt hiába új szívre, műszívkezelése pedig európai adatokat nézve is rekordideje tartott. Ha hazánk részese lett volna valamely nemzetközi szervezetnek, Máté a transzplantációs lista első helyén szerepelt volna az egész kontinensen, így viszont a lista legalján állt a neve. Édesapja, Illés Tibor ezért e-maileket küldött az egészségügyi államtitkárnak, a miniszternek, valamint a 22 európai parlamenti képviselőnek, illetve az egészségügyi bizottság 21 tagjának. Arra kérte őket: minél hamarabb hozzanak döntést arról, hogyan vegyen részt Magyarország a nemzetközi szervcserében – és ezzel adjanak esélyt az ő kisfiuknak is. A politikusok felfigyeltek az ügyre – és megszületett a megállapodás.

Az időközben új szívet kapott kiskundorozsmai Illés Máté kálváriája vezetett az Eurotransplanttal való megállapodáshoz. Fotó: Schmidt Andrea
Az időközben új szívet kapott kiskundorozsmai Illés Máté kálváriája vezetett az Eurotransplanttal való megállapodáshoz. Fotó: Schmidt Andrea

– Éjszakáztam ezért eleget – kommentálta mosolyogva a történteket Illés Tibor, akinek fia időközben új szívet kapott. Azt mondta: mindvégig bízott benne, hogy sikerrel jár. – Uniós tagok vagyunk. Hasonló együttműködés az egészségügyben is elengedhetetlen. A mi országunk kicsi, egyedül nem boldogulunk – fogalmazott.

– Áhított lépés volt ez – kommentálta az eseményeket Szenohradszky Pál, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának főorvosa. A vesetranszplantációkat végző szakember úgy fogalmazott: bár előszeretettel emlegetik a csatlakozás anyagi következményeit, ennél sokkal jelentősebb az az előny, amelyet a betegek élvezhetnek. Egy megfelelő szerv esélye többszörösére növekszik.

– A teljes jogú tagság még odébb van, az átmeneti időben csak azok kerülnek fel a nemzetközi listára, akik halaszthatatlan szív- és májátültetésre várnak, illetve a hiperimmunizált vesebetegek (szervezetük szinte egyik donorszervet sem képes befogadni – a szerk.), valamint a szervátültetésre váró gyermekkorúak és fiatalkorúak – magyarázta a főorvos. – Nagyobb eséllyel lehet majd végrehajtani sürgősségi transzplantációt is, hiszen számukra sem csak Magyarországon keresnek életmentő szervet.

Több mint ezren a magyar várólistákon

Dél-Magyarországon jelenleg 160-an várnak vesére. Közülük nagyjából 15 beteg kerülhet januártól a nemzetközi szervezet listájára – ha addig nem találnak számukra megfelelő szervet. Hogy a többi transzplantáció esetében hányan számíthatnak jövőre gyorsabb segítségre, az Országos Vérellátó Szolgálatnál nem tudták megmondani – a speciális esetekről nem vezetnek külön nyilvántartást. Összesen több mint ezren szerepelnek a különböző várólistákon.

Olvasóink írták

  • 1. fedora 2011. március 26. 11:22
    „MÁTÉKA nagyon édes vagy,kívánok neked és a szüleidne sok sok kitartást és nagyon jó egészséget, acsaládomal eggyüt!!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több atrocitás éri a rendőröket

Legutóbb hétfő este szúrt négy rendőr felé egy disznóvágó késsel egy 72 éves férfi Szeged-Szőregen. Tovább olvasom