Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Európai medikusok koncertje

Szeged - Huszadik alkalommal alakítanak szimfonikus zenekart és kórust Európa több pontjáról érkező orvostanhallgatók. Szegedi jótékonysági koncertjük bevételét az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet kapja.
Az Európai Orvostanhallgatók Zenekara és Kórusa (EMSOC) találkozóját minden évben más európai országban rendezik immár huszadik alkalommal – az idén Szegeden, július 18. és 29. között. Mintegy 100-150 orvostanhallgató gyűlik össze, akik az orvosi tanulmányaik mellett valamilyen hangszeren játszanak, illetve kórusban énekelnek. Közösen előadnak több, általában komolyzenei műsorszámot.

Megkezdődtek a próbák az Agórában. Fotó: Frank Yvette
Megkezdődtek a próbák az Agórában.
Fotó: Frank Yvette

Július 26-án Újszegeden koncerteznek

Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon július 26-án 19 órakor kezdődik a jótékonysági koncert. A szoprán szólista Iris Eggler Svájcból, a tenor Georg Kalmbach Németországból, a bariton a Szegedi Nemzeti Színház művésze, Kelemen Zoltán. A kórust a német Anna-Katharina Kalmbach vezeti. Három kategóriában – 1500, 2000 és 2500 forintos áron – kaphatók jegyek. Jegyvásárlás: az Interticket jegyirodában, a REÖK-ben és az interneten, a jegy.hu oldalon.

– Ugyanaz lesz a koncert Szegeden és Budapesten, két műsorszámot hallhat a közönség. A hagyományok szerint mindig a rendező ország egyik ismert zeneszerzője által komponált darab az egyik, ez Kodály Zoltán Galántai táncok című műve. Játszunk egy nemzetközileg talán jobban ismert darabot is, Carl Orfftól a Carmina Buranát. Nagyjából 80 tagú szimfonikus zenekar muzsikál, amelyhez 60 tagú kórus társul, és ezt egészíti ki egy 20-25 fős gyerekkórus a Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola és a Tisza-parti Általános Iskola diákjaival – mondta el Gyimóthi Zoltán főszervező. – Szegeden és Budapesten is jótékonysági célokra ajánljuk fel a jegybevételt. Szegeden az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetét, Budapesten a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikáját támogatjuk – tette hozzá.

Nagyjából egyhetes, intenzív próbafolyamat indult tegnap az Agórában. – Naponta három próbát tartunk. Úgy gondolom, nem lesz könnyű összehangolni a zenészeket, mert a darabok sem könnyűk. Egy olasz muzsikus másként áll Kodályhoz, mint egy magyar – vélekedett Somorjai Péter karmester.

Hétfőn szabadnapot tartanak, amikor az alföldi betyárélettel ismerkednek az EMSOC résztvevői. A sárkányhajó-vb-t is megnézhetik a Tiszán a külföldi vendégek a szabadidejükben. A szervezés az SZTE Universitas Szimfonikus Zenekar kezében összpontosul. 2005-ben éledt újjá a zenekar, amelyből többen tagjai voltak a tavalyi, Horvátországban rendezett EMSOC-nak, illetve a tavalyelőttinek, amely Németországban zajlott.

Olvasóink írták

  • 1. tol 2013. július 21. 07:45
    „rendkívül jó üzenet; ha nem is irigykedek, de csendesen felnézek azokra, akik magas szinten tudnak zenélni. Sajna ez már kimaradt az életemböl, de maradt a sport...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt az országos ÁGOTA-tábor

A szegedi József Attila Általános Iskolában elkezdődött az ÁGOTA 17. nyári tábora. Tovább olvasom