Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Europark Újszegeden, állomás áthelyezéssel

Új városrészt, kereskedelmi központot épít a Spar Újszegeden. A Heavytex egykori gyártelepén üzletek, irodák kaphatnak helyet. Emiatt elmozdítják Újszeged állomást is. A terveket a beruházó hamarosan nyilvánosságra hozza. Az azonban sejthető: egy Interspar hipermarket valószínűleg helyet kap a komplexumban.
Nagyításhoz klikk a képre!
Bevásárlóközpontot terveznek Újszegeden az egykori szövőgyár területén. A Heavytex telkét a Generál Kereskedelmi Kft. vette meg. A cég a Spar csoport része, ők működtetik Budapesten az Europark bevásárlóközpontot, amely 1997- ben nyílt meg.

A szegedi kereskedelmi központ építése úgy lehetséges, ha a gyermekkórháznál, a nagykörút folytatásában utcát nyitnak az egykori gyártelep felé. A vasúti töltést átszelő nyomvonalat már évekkel ezelőtt rögzítették a város építési szabályzatában. A tervek szerint Újszeged állomást is elmozdítanák egy kicsit.

A környék rendezési tervét készítő Új Lépték Bt. tervein Europark néven szerepel a szegedi kereskedelmi központ. Ez az előzetes egyeztető anyag került a városi tervtanács elé. Szabó László, a környék önkormányzati
Átrakott állomás

Az építkezés kapcsán áthelyeznék a MÁV állomását is. Az állami vasúttársaság Kommunikációs Igazgatósága kérdéseinkre írásban válaszolt. Ebben az áll, hogy a Tisza partjáról induló állomást kettészeli a tervezett új körútszakasz. Az állomást a környező városrész fejlődésének biztosítása érdekében át kell alakítani. Jelenleg egy „átmeneti állapotot kívánnak kialakítani a befektető közreműködésével". Az ideiglenes Újszeged állomás az új körút vonalában, fejállomásként épül ki. Ez az állapot addig tart, ameddig el nem készül az új szegedi közúti-vasúti Tisza-híd.
képviselője tiltakozott a város tervei ellen. Szerinte az óriási épület nem illik a környezetbe, és el akarják bontani az egykori gyár múlt század elején épült csarnokait is. A környéken tervezett más középületek sem nyerték el tetszését.

A telket birtokló cég ügyvezető igazgatója, Fábián Attila egyelőre csak annyit mondott, hogy terveiket napokon belül a város vezetői elé tárják. Az említett előzetes egyeztetési anyagtól teljesen eltérő módon valósítják meg az épületegyüttest.

Az újszegedi állomást is áthelyezik. Fotó: Schmidt Andrea
A városfejlesztési alpolgármester bízik abban, hogy a befektető igényes tervekkel áll elő. Nagy Sándor reményei szerint Újszeged városrészközpontját hoznák létre a lakótelep szomszédságában. Ebben üzletek és irodák is helyet kapnának, összességében egy sokfunkciós együttes jönne létre. A város vezetése azt szeretné, ha az épületegyüttes a Tiszához, a tervezett déli hídhoz is méltón kapcsolódna. Erre – úgy tudjuk – a beruházó is törekszik, ennek jegyében készíttette el a beépítés terveit.

Hogy pontosan mit építenek az újszegedi Tisza-parton, az egyelőre titok. Az azonban sejthető: egy Interspar hipermarket valószínűleg helyet kap a komplexumban. A pesti Europarkban egyébként a bevásárlóközpon-
tokban „megszokott" üzletek kínálják magukat. A 30 ezer négyzetméteren többek között illatszer-, sportszer- és ruházati üzletláncok, könyvesbolt, bank, posta, gyorséttermek, kávézók, utazási irodák kaptak helyet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választási ígéretek jobbról és balról Szegeden

Szegeden a Fidesz a munkahelyteremtésre, az MSZP pedig az infrastruktúra fejlesztésre helyezi a… Tovább olvasom