Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Év elején sokan megfogadják: rendszeresen sportolok

Szeged - ˝Fogadalomból sportolókat˝ kerestünk a szegedi konditermekben. Megtudtuk, januárban 30 százalékkal több bérlet fogy, mint az év többi hónapjában.
A fogyókúrák jellemzően két tipikus napon kezdődnek: január elsején, és holnap. Most az előbbinek jártunk utána, a szegedi konditermekben kerestünk „fogadalomból sportolókat". Rátaláltunk Ágira, ő viszont nem szeretett volna cikkünkben szerepelni, mert nem akarta, hogy megtudják az ismerősei, hogy fogyókúrázik. Azt elárulta, hogy 5-én vett bérletet, volt már kardio órán és spinningen, a héten pedig péntek és szombat délután foglalja le fél-fél órára az elliptikus edzőgépet. Tervei szerint a nyárig járni fog, mert még a nap is fényesebben süt egy-egy jó edzés után.

A világ legjobb trénere

Facebookon kérdeztük olvasóinkat, szoktak-e fogadalomból sportolni. Királyváriné Lázár Ágota azt írta, övé a világ legjobb trénere. „Napi 4 edzés (séta, kerékpár, úszás, kislabdadobás, kocogás), minden étkezésemet szigorúan kóstolással ellenőrzi, egy pillanatra sem hagy csüggedni, és egy perccel sem hagy tovább lustálkodni, mint az egészséges lenne. Úgy hívják, hogy magyar vizsla."
– Az élethelyzet adja, hogy januárban nagyobb a forgalom a konditermekben. Az ünnepek után vagyunk, nincs sok program. Ráérünk egy kicsit saját magunkkal foglalkozni, és a tavasz közeledte is arra készteti a nőket, hogy izmosítsanak, feszesítsenek egy kicsit – magyarázta Oláhné Nagy Éva. A Forma 1 Fitnesz stúdió vezetője elárulta, náluk a januári bérletforgalom körülbelül 30 százalékkal nagyobb, mint az év más hónapjaiban. – Mindig azt javaslom azoknak, akik nem sportoltak előtte, hogy többféle órán vegyenek részt, próbálják ki, melyik mozgásforma a megfelelő számukra. Nem szabad erőltetni a nagy súlyokat, vagy túlzásba vinni az edzést, a fokozatosságon van a hangsúly – mondta.

– Motivál, hogy eljöjjek edzeni. Ha megbeszélünk egy időpontot, nincs kifogás, jönni kell. És edzés közben beszélgetünk, így jobban telik az idő – válaszolta az 53 éves Sikala János, amikor arról kérdeztük, miért jobb személyi edzővel tréningezni, amellett, hogy ilyenkor a szakember csak egy emberrel foglalkozik, specifikus feladatokat szab ki a vendégnek. A szegedi informatikus egy éve jár kondizni, azt mondta, a sporttól jobban érzi magát, egészségesebbnek, és az étkezésre is odafigyel. – A „fogadalomból sportolók" 3-4 hét alatt kikopnak – tudtuk meg Esztero Zsolttól, aki az újszegedi sportcsarnok konditermében dolgozik személyi edzőként. Náluk is körülbelül 30 százalékkal nő a forgalom januárban.

Húzd meg jobban! Az 53 éves Sikala János egyénre szabott feladatokat kap személyi edzőjétől, Esztero Zsolttól. Fotó: Frank Yvette
Húzd meg jobban! Az 53 éves Sikala János egyénre szabott feladatokat kap személyi edzőjétől, Esztero Zsolttól. Fotó: Frank Yvette
Több fehérje, kevesebb szénhidrát

Az életmódváltáshoz a sportolás mellett ajánlott az étkezésre is odafigyelni a szakemberek szerint. Csökkenteni kell a szénhidrátbevitelt és növelni egy kicsit a fehérjeszintet, valamint több zöldséget ajánlott fogyasztani. Vagy ki lehet próbálni Európa egyetlen szénhidrátmentes tésztáját, amit egy szegedi cég forgalmaz. A lényeg, hogy naponta többször együnk, délelőtt többet, délután kevesebbet, és igyunk sok folyadékot.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idős néni tévedt el Szegeden, a rendőrök kísérték haza

A néni eltévedt, nem tudta hol lakik és az adataira sem emlékezett. A rendőrök megtalálták a családját és átadták nekik a bajba jutott asszonyt. Tovább olvasom