Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Év végére befejezik a kármentesítést a Kálvária téren

Két évvel ezelőtt döntött a szegedi közgyűlés a Kálvária téri benzinkút bezárásáról. Az OMV köteles az eredeti állapotban visszaadni a területet. A szennyezett földet kitermelik, s vélhetően év végén átadják a területet a városnak.
A szennyezett földet kitermelték, hamarosan elszállítják az ártalmatlanító telepre. Fotó: Frank Yvette
A szegedi Kálvária téren drótkerítés övezi az egykori benzinkút helyét, a napokban markológépek dolgoztak a területen, ahol hosszú hónapok óta folyik az úgynevezett kármentesítési munka, amelynek során a két évvel ezelőtt bezárt benzinkút helyén kicserélik a szennyezett földet. A kármentesítés első szakasza most ér véget.

– A benzinkút egykori tartályparkjánál négyméteres mélységben termeltük ki a földet – mondta lapunknak Kun Péter Ferenc, a munkával megbízott szegedi Rewox Hungária Ipari és Környezetvédelmi Kft. mérnöke. A céget az OMV bízta meg a benzinkút felszámolásával, a tartálypark eltávolításával, valamint a szennyezett föld kitermelésével, ezt a munkát a társaság a napokban befejezte. A következő lépés a szennyezett föld elszállítása az ártalmatlanító telephelyekre. Az eredeti állapot visszaállításának első szakasza mintavétellel zárul, ha a talajvizsgálatok nem mutatnak ki szennyeződést, akkor megkezdődhet a gödör tiszta talajjal, illetve bányahomokkal való feltöltése. Végül a területet ledöngölik, a felszínt elsimítják. A vizsgálatok sora azonban ezzel még nem ér véget: az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Főfelügyelőség munkatársai még mintákat vesznek, a szakemberek a talajvíz minőségét is ellenőrzik majd.

Korábban már megírtuk: a város parkosítva szeretné visszakapni a telket az OMV-től, erről azonban még nem sikerült megegyezniük. A rekonstrukció utolsó lépéseként jelképesen megjelölik majd az egykori kápolna helyét is. Információink szerint az önkormányzat szeretné a Kálvária téri hamburgerest is másik helyre költöztetni, de ez a javaslat még nem került a közgyűlés elé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanítóképzősök rajzoltak a Stefánián

Szegedi tanítóképzős hallgatók a Sajtóházat rajzolták tegnap a Stefánián. Tanáruk, Sonkodi Rita… Tovább olvasom