Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Év végére felújítják a zsinagógát

Év végére felújítják a zsinagógát
Tavasszal elkezdődhet a szegedi zsinagóga kupolájának, tetejének és homlokzatának felújítása. Helyreállítják a kerítést és a bibliai kertet is, és készítik a terveket a belső renoválásra.
– Zajlik az egyeztetés a tervezőkkel és a szakértőkkel. A közbeszerzési eljárások után a kivitelezés várhatóan márciusban kezdődhet el. A határidő év vége lesz – mondta el érdeklődésünkre Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke a zsinagóga kormánytámogatással megvalósuló 950 millió forint értékű felújításáról. 

Előreláthatólag nagy külső renoválásba fognak, ami érinti a tornyot, a kupolát és a tetőszerkezetet. Helyreállítják a külső homlokzatot, és gondoskodnak az esővíz elvezetéséről, ami most a járda miatt közvetlenül az épület alá folyik. Rendbe tetetik a külső lépcsőt és a kerítést, valamint a bibliai kertet. A pénzbe bele kell, hogy férjen a tervezés, a szervezés és a kivitelezés. Egyedül a tervezésre írtak ki meghívásos közbeszerzést, hogy az a cég folytathassa a munkát, amely húsz éve alapos kutatást és felmérést végzett. A többi munkára nyílt pályázatot hirdetnek.

Az irattárból előkerültek a több mint százéves bibliai kert eredeti tervei, amelyeket Baumhorn Lipót építész és a tudós rabbi, Löw Immánuel állított össze. Ezeken precízen jelölték a betelepítendő növények nevét és helyét. Ezek alapján megtisztítják a kertet az azóta ültetett növényzettől, és vezetéssel látogatható sétautat alakítanak ki. 

Az idei munkálatok közé tartozik a tervek szerint, hogy a következő szakasz tennivalóit megtervezzék. Így az udvari szociális helyiséget bevinnék az öltöző mögé, a negyedik torony alá. Megállítanák az előtér süllyedését, festetnék és restauráltatnák a belső teret, valamint korszerűsítenék a világítást és a hangosítást. Ugyancsak idei feladat, hogy lobbizzanak a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével (Mazsihisz) együtt, hogy az Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért megkapja a teljes állami pénzt a felújításokra, és más támogatást vagy önerőt ne kelljen igénybe venni hozzá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutális bírságok várnak a gyorshajtókra 2016-ban

Brutális bírságok várnak a gyorshajtókra 2016-ban
A legtöbb halálos közlekedési baleset még mindig a gyorshajtás miatt történik Magyarországon.… Tovább olvasom