Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Év végi hajrá a szegedi színházban

Szeged - Saját produkciói mellett több vendégjátékot is kínál az év végére a Szegedi Nemzeti Színház. Gyüdi Sándor főigazgató a csütörtöki sajtótájékoztatón a vasárnapi Boeing, Boeing című előadásra, az Udvaros Dorottya és László Zsolt főszereplésével karácsonykor látható A szív hídjaira, Hernádi Judit és Kern András Hitted volna? című, december 29-én duplázó produkciójára hívta fel a figyelmet.
A Szegedi Kortárs Balett 26-án délelőtt a Diótörőt játssza, 29-én a kisszínházban tartják a hagyományos dixiegálát. Az idei szilveszteri gála rendezője, Toronykőy Attila elmondta: operettdömpingre lehet számítani, és a régi tévés szilveszterek hangulatát szeretnék megidézni. Népszerű részletek hangoznak el a Csárdáskirálynő, a Bál a Savoyban, a Marica grófnő, a Víg özvegy, a Leányvásár, a Cigányszerelem, a Cigánybáró, valamint a Mágnás Miska című operettekből Horák Renáta, Kónya Krisztina, Vajda Júlia, Cseh Antal, Pataki Ferenc és Szélpál Szilveszter előadásában, Koczka Ferenc és kisegyüttese közreműködésével. Szívós László és Bánvölgyi Tamás Hacsek és Sajó jeleneteivel lép színpadra.

Színházbarát iskola

Hatodik alkalommal hirdették ki a színházbarát iskola pályázat eredményét. A szegedi alapfokú iskolák kategóriájában a Madách Imre Általános Iskola, a vidéki alapfokúak között a kisteleki győzött. A középfokú intézmények között a Hansági Ferenc Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola kapta a kitüntető címet.  

Varga Endre professzor, a Szeged Első Lions Klub soros elnöke elmondta: január 2-án jótékonysági estet rendez a civilszervezet a nagyszínházban, ahova Rúzsa Magdi Pesti Színházban nagy sikerrel futó előadását hozzák el. A Vajdaságból indult énekesnő elmeséli az életét, saját slágerei mellett Edith Piaf és Marlene Dietrich dalait is énekli. Olyan nagy volt az érdeklődés a HungarOperett január 4-re meghirdetett Mulat a magyar gálája iránt, hogy a Bangó Margit főszereplésével kínált estből pótelőadást is be kellett iktatni.
Januárban két premierre készül a teátrum: Rossini Hamupipőkéjét Toronykőy Attila rendezésében a kisszínházban tűzik műsorra 17-én. A címszerepben két tehetséges, fiatal énekesnő, Kálnay Zsófia és Kertész Mónika mutatkozik be – tulajdonképpen miattuk vették elő a vígoperát. Gregor József nagy szerepében, Don Magnificóként Kiss András és Cseh Antal lép színpadra. Diákoknak is ajánlható felnőttelőadásra készülnek, sok poénnal, némi erotikával fűszerezve.

Ritkán játszanak drámai művet a nagyszínházban, január 24-én Bodolay Géza rendezésében Shakespeare Othellóját mutatják be, ami 1928-ban szerepelt legutóbb a szegedi teátrum műsorán. Bodolay úgy fogalmazott: érdemes újra és újra elővenni a klasszikus alapműveket; ez a darab régóta izgatta, mert sok félreértés veszi körül, és azért is, mert arról a káoszról szól, amely ma is jellemzi a világot. A címszerepet alakító Kárász Zénó elmesélte, hogy azzal kérte fel a rendező: „Tudod, hogy kik játszották, légy szíves, kapd össze magad!" Ettől megrettent, mert színészóriások játszották színpadon és filmen is. Összekapta magát, saját bevallása szerint sohasem foglalkozott még ennyit egy darabbal. A középszer frenetikus sakkjátékosát, Jagót Pataki Ferenc alakítja, aki szerint feszes, izgalmas előadásra van kilátás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Próbaüzem a napelemparkban

Megkezdődött a próbaüzem a balástyai és az ópusztaszeri napelemparkban. Tovább olvasom