Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Évadnyitó a Szegedi Nemzeti Színházban

Szeged - Hogy lehet túlélni? – erre keresi a megoldást a Szegedi Nemzeti Színház a pénteken indult új évadban. A szűkös költségvetéssel és a nemzeti kategóriával járó pluszfeladatokkal együtt nehéz a teátrumban dolgozók élete.
Tizennégy premiert tűzött műsorra a 2013/2014-es évadra a Szegedi Nemzeti Színház: három operát, egy klasszikus operettet, két balettet, hat színművet és két gyerekdarabot – sorolta a pénteki évadnyitó társulati ülés alkalmával a Szegedi Nemzeti Színházban Gyüdi Sándor főigazgató, aki immár tizenhatodszor üdvözölhette a társulatot a szezon kezdetén.

Gyüdi Sándor: Magunkban bízhatunk. Fotó: Frank Yvette.
Gyüdi Sándor: Magunkban bízhatunk. Fotó: Frank Yvette.

Örökös mesterek

A direktor emléklappal búcsúzott a dupla ellátás tilalma miatt távozó hét idősebb munkatárstól, és bejelentette: útjára indítják a Szegedi Nemzeti Színház Örökös mestere címet, amellyel a műszaki kollégák munkáját ismerik el. Eperjesi Ferencnét, Nagy Mihályt és Várszegi Ottót tüntette ki első alkalommal.  

Mi újat hoz a nemzeti minősítés? – ismételte meg korábbi kérdését, amire már tudja a választ. A színháznak az állammal kötött közszolgáltatási szerződés értelmében plusz feladatai vannak: például ősbemutató írása és színpadra állítása, vendégjátékok határon túli magyar területeken, onnan produkciók meghívása és fesztiválrendezés. Az állam azonban nem ad több támogatást, mint eddig. Gyüdi Sándor hangsúlyozta: 2013-ban 51 millió forinttal kisebb a költségvetés, mint két évvel ezelőtt. Ez az 1,2 milliárdos összköltségvetésnek csak néhány százaléka, de több mint két premiert lehet belőle létrehozni.

„Kultúrpoltitikus ritkán kénytelen fájdalmasabb igazságot megállapítani annál, hogy az általános elszegényedés korszellemalkotó tényezővé vált, hiszen a kultúra – kivált magasabb és legmagasabb alakjaiban – mégiscsak üvegházi növény, nem mezei virág. Csak úgy virulhat, ha szeretettel ápolják, és arannyal öntözik" – idézte Klebelsberg Kunó egykori kultuszminiszter egyik írását a főigazgató, majd a kollégáinak azt mondta: „magunkban bízhatunk". Mivel „a rendszer még nem állt be", egy hétfői budapesti lobbimegbeszélésen is igyekszik érvényesíteni a teátrum érdekeit, bízik a város esetleges támogatásában, és lehetőség szerint próbálják növelni bevételeiket, miközben az embereknek kevés a pénze kultúrára.

Olvasóink írták

 • 3. szabo555 2013. szeptember 08. 17:15
  „Szépen fogyhatnak a bérletek, ha már halászlét is kapnak akik bérletet vesznek! :( Gidró Kati mint Desdemona gratulálunk Bodolay "mester"”
 • 2. qrumpli 2013. szeptember 07. 05:20
  „Talán "nem csípi a szemét" a fennáló hatatalom még megengedi,
  hogy a kultúra megmaradjon.
  Nagyon sok sikert az új évadhoz!”
 • 1. Neszemetelj! 2013. szeptember 07. 02:03
  „Gyüdi Úr imát mond a képen? Mindenkinek csukva van a szeme, és átfonva a keze...
  Vagy ennyire uncsi volt a beszéd, hogy elaludtak a résztvevők :))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hunvaldék ártatlanságukat hangoztatták

Ártatlanságukat hangoztatták az utolsó szó jogán álláspontjukat kifejtő vádlottak a Hunvald-ügy másodfokú tárgyalásán a Szegedi Ítélőtáblán pénteken. Tovább olvasom