Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Évadnyitó a Szegedi Nemzeti Színházban - jubileumokkal

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színházban – ahol határidőre befejezték az energetikai rendszer korszerűsítését – tegnap tartották a 130. évadnyitó társulati ülést. Az új szezonban spórolni kényszerül a több jubileumot is ünneplő teátrum.
A jubileumok évadja lesz a 2012–2013-as a Szegedi Nemzeti Színházban – derült ki a pénteki szezonnyitó társulati ülésen. A 130. évadban 25 éves születésnapját ünnepli a balettegyüttes, a mostani vezetés a ciklus utolsó, ötödik szezonját indítja, és több olyan bemutatóra is készülnek, amely valamilyen évfordulóhoz kapcsolódik. Solymos László alpolgármester elmondta: a múlt szezon végén indult, több mint 400 millió forintos, nem látványos, de fontos energetikai rekonstrukció során új kazánokat kapott a színház, kicserélték az épület nyílászáróit, korszerűsítették a teljes fűtési és szellőzési rendszert. Az alpolgármester zajos sikerekben gazdag évadot kívánt a társulatnak a komfortosabbá vált épületben.

Évadnyitó a Szegedi Nemzeti Színházban - jubileumokkal. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Simándy-díj Balczó Péternek

Az 1997-ben elhunyt legendás tenorista, Simándy József özvegye, Jutka asszony az évadnyitón a Szegeden is több főszerepben nagy sikert aratott Balczó Péter operaénekesnek adta át a fiatal tenoristák elismerésére, támogatására alapított Simándy-díjat és a vele járó plakettet. A Debrecenből indul tenoristát ebben a szezonban a Mantuai herceg szerepében láthatja-hallhatja majd a szegedi közönség a Rigolettóban.

Gyüdi Sándor, a színház főigazgatója hangsúlyozta: az előző évadhoz hasonlóan 14 bemutatót terveznek, a továbbjátszások mellett 6 nagyszínházi, 7 kisszínházi és a Korzó Zeneházban egy stúdiószínpadi premierre várják a közönséget. Ez az évad lesz az első, amikor a szegedi színház nemcsak nevében nemzeti, hanem az előadó-művészeti szervezetekre vonatkozó törvény alapján is a kiemelt kategóriába tartozik. Az állammal tavasszal megkötött közszolgáltatási szerződés az ehhez kötődő feladatokról rendelkezik, a támogatás mértékéről azonban nem. A főigazgató azonban abban bízik: az állam nem hagyhatja, hogy egy nemzeti intézmény komoly gazdasági válságba jusson. Az ország 2013-as költségvetésének ősszel nyilvánosságra kerülő tervezetéből derül majd ki, pontosan milyen állami forrásokra számíthat a színház. A direktor arra kérte kollégáit: a megújult épületben spóroljanak az energiával; önmagukhoz méltó igényességgel, komolyan viszonyuljanak a munkához; ne a kis pénz, kis foci mentalitás érvényesüljön, mert csak a kiemelkedő teljesítmény igazolja mindazt, amit az államtól és a fenntartótól elvárnak. Nyomatékosan felhívta a figyelmet arra is: a színházi dolgozók véleménye azonnali hatással van a nézői érdeklődésre, „a legfontosabb reklám a személyes propaganda, vagyis amit mi magunk mondunk a produkcióinkról".

Évadnyitó a Szegedi Nemzeti Színházban - jubileumokkal. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Projektzáró

Az évadnyitó után megtartott projektzáró sajtótájékoztatón Gyüdi Sándor elmondta: a KEOP-pályázati és önkormányzati forrásból, összesen közel bruttó félmilliárd forintból megvalósult energetikai rekonstrukciónak köszönhetően csökkent a nagyszínház ökológiai lábnyoma. Évi 304 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsát ki az épület. Megújult a teljes fűtési lánc és a szellőztetési rendszer. 140 nyílászárót cseréltek a korábbiakhoz képest negyedannyi hőt kiengedő háromrétegű üveggel készült újakra.

Az intézmény művészeti vezetőjeként Juronics Tamás koreográfus úgy fogalmazott: spórolni kell a produkciókkal, így mindegyiket szűkös költségvetéssel tervezik. Lehet jó színházat csinálni kicsi pénzből, szinte nulla forintból is, de nem szereti a „szegényszínházat", mert a néző is mást vár el a kultúrára kiszorított pénzéért. Az instabil anyagi helyzetben lévő 25 éves Szegedi Kortárs Balett készül a Diótörő nagyszínházi bemutatójára – ezt a produkciót például nem lehet szép jelmezek és díszlet nélkül létrehozni. Ránki György 60 esztendeje komponálta a Pomádé király új ruhája című operáját, Szeged szülötte, Huszka Jenő 70 éve írta Mária főhadnagy című operettjét – mindkettőt bemutatják. A Verdi-bicentenáriumot a Rigoletto színpadra állításával ünneplik. A januári ősbemutató idején lesz 100 esztendeje, hogy felakasztották Pipás Pistát, a Szeged környéki tanyavilág sorozatgyilkosát, akiről Pozsgai Zsolt, az Újszínház főrendezője írt darabot. Füst Milán egy hatsoros újságcikkből épp 100 éve írta Boldogtalanok című drámáját, amelyet az évad végén mutatnak majd be a Szegeden először dolgozó marosvásárhelyi művész, Harsányi Zsolt rendezésében. A szezonban hét színmű, három opera, egy operett, egy musical és két balettprodukció premierjére készül a társulat.

Évadnyitó a Szegedi Nemzeti Színházban - jubileumokkal. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Köszöntötték 50 éves társulati tagsága alkalmából Gyimesi Kálmán baritonistát, a város díszpolgárát, akinek Oláh János üzletember egy pályafutását összegző meglepetés-CD-albumot is átadott. Színpadra szólították a színház három új örökös tagját is: Pál Tamás első karmestert, aki 1975 óta meghatározó szerepet játszik Szeged zenei életében; Nagy Lászlót, a teátrum korábbi vezetőjét és Szonda Éva operaénekest, aki 1984 óta a társulat vezető mezzoszopránja.

Olvasóink írták

 • 6. jozko 2012. szeptember 10. 21:53
  „Ahogyan Solymos kezet nyújt Gyimesi Kálmánnak /lásd a fotón ! / , az minden protokollnak, de a jó ízlésnek is ellentmond!
  Ezt az embert tervezi Botka László polgármesterként az utódjának?
  Elég silány lehet a szóbajöhető utánpótlás, ha ez az ember egyáltalán labdába rúghat!”
 • 5. csakegyalampolgar 2012. szeptember 09. 10:21
  „1. embör : a válasz: egészen az Ítélőtábla gazd. főig.-ig sikerült jutnia a réginek..., lefele nem lehet bukni, csak fölfelé...”
 • 4. csakegyalampolgar 2012. szeptember 09. 09:10
  „1. embör : igen a kérdés jó, hová lett a régi gazd. ig.?, vagy a pályázat csak virtuális kiírást jelent? és maradt minden a régiben.......”
 • 3. Olajfa14 2012. szeptember 09. 07:57
  „A Fideszt a lakosság többsége már nem támogatja. Ld. Hódmezővásárhely 33% részvételével a szavazatra jogosultak 17.5 %-a voksolt Almásira. A Fidesznek a kúltúra veszélyes műfaj. Ld. az egykori pártállam sem szerette a színházat, mert veszélyes volt. A mai pártállam is kivérezteti a kulúrát, pedig a vezetők kinevezésénél ügyel, hogy a saját embereit ültesse igazgatónak. Hol van már az Aczél György féle világ, amikor másként gondolkodók is lehettek szinigazgatók, csak mert tehetségesek voltak... Ma főprtás is az lehet, aki elég fideszes. Közben megindult a szellemi ellenállás, ha lesznek szabad választások, a demokratikus ellenzék el fogja söpörni az új pártállamot és helyreállítja a jogállamot.”
 • 2. embör 2012. szeptember 08. 17:14
  „A spórolás annak és még sok más hasonló döntésnek is eredménye lehet,hogy az ország ( egyik legjobb ) de valószínű legdrágább tervezője tervezte a művészeti vezető tavalyi darabját.Ez a mondat akkor is elhangozhatott volna.Biztosan nem volt olcsó és valószínű olcsóbb is okoz katarzist.ínséges időkben nem a drágák közül választunk.Talán..Persze ez már a tavalyi évad.Transzparens működés minden intézményben és akkor sok minden kiderül,miért is kell spórolni. A Fidesz nem kedveli ha adófizetők pénze nem odafigyelten van elköltve. Ezt olvashatjuk mindenütt. Igazuk van.”
 • 1. embör 2012. szeptember 08. 17:05
  „...pályázatot hirdet,Szegedi Nemzeti Színház,gazdasági igazgató (magasabb vezetői) beosztásának. Mi történt az előzővel,ily nagy csendben.Mi a publikus ? Hátha valamely bennfentes megsegít bennünket. Az évad indulásakor.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedet is elérte a nyugat-nílusi láz

Nyugodtság van: volt már máskor is. Szinte hazajár Szegedre ez a vírus. Tovább olvasom