Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Évadnyitó a Szegedi Szimfonikus Zenekarnál

Szeged - A nemzeti intézményi kategóriába került Szegedi Szimfonikus Zenekar társulati üléssel indította a 2012–2013-as szezont tegnap a Korzó Zeneházban, ahol a kulcsszó a takarékosság volt.
Baross Gábor, a szimfonikus zenekar igazgatója úgy fogalmazott az együttes tegnapi szezonnyitóján: egyetlen szó, a takarékosság jellemzi legjobban az új évadot. Amikor az idei költségvetést tervezték, az önkormányzat szakemberei azt tanácsolták: a szokásos minisztériumi támogatásnál kevesebbel számoljanak. Baross szerint jó, hogy megfogadták a tanácsot, mert így „csak" 14 millió forint hiányzik a zenekar büdzséjéből, óvatosság nélkül viszont 25 milliós mínuszban lennének. Spórolniuk kell; annyira, hogy akadt olyan drága jogdíjas mű, amely azért került ki az ifjúsági bérleti sorozatból, mert a jelentős koncertszám miatt több mint másfél millió forintot kellett volna fizetni utána.

Baross Gábor, a szimfónikusok igazgatója szerint változatos lesz
Baross Gábor, a szimfónikusok igazgatója szerint változatos lesz
A kompromisszumok nem nyilvánvalók a változatos programot kínáló Vaszy- és Fricsay-bérletben: továbbra is 6-6 szimfonikus koncertet adnak a nagyszínházban, amelyekhez 3-3 kamarakoncert társul. Október 30-án a Vaszy-bérleti sorozat Beethoven-estjével indul a filharmóniai évad: Gyüdi Sándor vezényletével a Prometheus-nyitány és a III. szimfónia csendül fel, a kettő között Ránki Dezső közreműködésével adják elő a c-moll zongoraversenyt. A Fricsay-bérlet nyitányát is az együttes művészeti vezetője dirigálja: november 6-án Brahms Német requiemjét Miksch Adrienn és Kelemen Zoltán fellépésével játsszák. A Filharmónia sorozatában két koncertet is vezényel majd a 75 éves Pál Tamás; vendégkarmesterként várják Csehországból Oliver von Dohnányit, Izraelből Doron Salomont; Koncz Tamást, a bécsi zeneakadémia tanárát, aki Brahms-estet dirigál – a D-dúr hegedűversenyt fia, Koncz Kristóf játssza majd. A hazai dirigensek közül Medveczky Ádámot, Kovács Jánost és Kesselyák Gergelyt hívták meg – a szabadtéri művészeti vezetője Mahler IX. szimfóniáját vezényli. Baross Gábor kiemelte: a második hárfás posztjára kell csak kisegítőt hívni ahhoz, hogy a zenekar saját erőből elő tudja adni a gigantikus mesterművet. A szegedi művészek több lehetőséget kapnak szólistaként, például Kosztándi István koncertmester Nicolay Lalov vezényletével először játssza Beethoven D-dúr hegedűversenyét, Kecskés György kürtművész pedig Mozart Kürtversenyét fújja majd. A vendégszólisták közül érdemes kiemelni a tavalyi Liszt-zongoraverseny legfiatalabb döntősét, Szergej Beljavszkij, Szabadi Vilmos és Baráti Kristóf hegedűművészt. Novembertől áprilisig 4 matinékoncertet tartanak; a kamarabérleti sorozatban húsvétkor Lendvay Kamilló Stabat Materét Lukács Ervin emlékére is játsszák. Az október 23-i dómbeli koncerten Balassa Sándor Október virága és a 301-es parcella című művét adják elő Mozart Requiemjével társítva.

Kardos János irodavezető az önkormányzat képviseletében megköszönte az együttes közreműködését a szabadtéri produkcióiban, és úgy vélte, a takarékosság ellenére a gazdag repertoár méltó a nemzeti kategóriába került együtteshez. Átadták az év zenésze kitüntetést Steiler Tamás oboaművésznek, aki megköszönte a lehetőségeket, jó koncerteket, sok jó nádat és jó kritikákat kívánt az együttesnek.

Munka és minőség
Gyüdi Sándor művészeti vezetőként azt hangsúlyozta: „jövőnk záloga a munka és a minőség"; „okosan kell elkölteni a pénzt, és jól kell dolgozni". A színház továbbra is számít az együttesre: az Armel-fesztivál október 6-i nyitánya, az Andrea Chénier egyben az első szegedi operabemutató is. Előtte, október 2-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban szegediekkel tartják az 5 éves Armel-fesztivál nyitókoncertjét is. A New York-i versenyprodukciót, a Haláleset a családban című Mayer-operát és a díjátadó gálát is a szimfonikusok játsszák. A további színházi premierek közül a Pomádé király új ruhája, a Verdi-bicentenárium alkalmából színre kerülő Rigoletto, a Mária főhadnagy és La Mancha lovagja érinti majd a zenekart. A színigazgató fontosnak nevezte a fővárosi fellépéseket: az Operaházban minifesztiválon a Rigolettót játsszák majd, tárgyalnak a Budapesti Tavaszi Fesztivállal a Luisa Miller koncertszerű előadásáról, és a MÜPA-ban is fellépnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büntetik a szabálytalankodó szülőket

A rendőrök azt tapasztalják: az iskolához autóval érkező szülők közül évről évre egyre többen úgy gondolják, bárhol megállhatnak. Tovább olvasom