Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Évadnyitó a szimfonikusoknál

A Szegedi Szimfonikus Zenekar fokozza színházi aktivitását, az eddiginél is jobban a megyére koncentrál, valamint óvódásoktól az egyetemistákig a fiatalokat is igyekszik megnyerni közönségnek. Kosztándi István koncertmester lett az év zenésze.
A nyáron újra bebizonyosodott: nincs szegedi szabadtéri szegedi szimfonikusok nélkül – mondta a zenekar hétfői évadnyitóján Kardos János, az önkormányzat osztályvezetője, aki gratulált a nyári produkciókban sikerrel közreműködő muzsikusoknak. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az idei koncertévad sem lesz rosszabb, mint a tavalyi volt.

Évadnyitó a szimfonikusoknál - GALÉRIA

Bérlet – halászlé kuponnal

Az első kétszáz zenebarát, aki ezen a ten váltja meg a Filharmónia Klauzál téri irodájában a hangversenyévadra szóló bérletét, ötszáz forint értékű kupont kap, amit a t végén a halfesztiválon válthat be halászlé vásárlása esetén a meghatározott pavilonnál. 

Lukácsházi Győző, a zenekar igazgatója gratulált az együttes művészeti vezetőjének, Gyüdi Sándornak az augusztus 20-a alkalmából átvett állami kitüntetéséhez. Úgy fogalmazott: az új szezonban tevékenységük koncentráltabban Csongrád megyére irányul majd, idén nem folytatják azt a hangversenysorozatot, amit a Filharmónia szervezésében tavaly Bács-Kiskun megyében teljesítettek. A direktor elmesélte muzsikus kollégáinak, hogy vasárnap a Budapestről Szegedre tartó vonaton csupa fiatal, mosolygós egyetemistát látott, ez is megerősítette elhatározását: a zenekarnak jobban oda kell figyelnie a városban tanuló 30 ezer egyetemistára. Múzsák találkozása címmel szeretnének beindítani egy olyan sorozatot, amelyben művészi ambíciókkal rendelkező egyetemistákkal – képzőművészekkel, zenészekkel – közös produkciókat hoznak létre. Nemcsak a tartalom, a forma is fontos, ezért büszkék a jól szerkesztett, ízléses évados műsorfüzetükre, valamint a jövőben a dresskódot is komolyabban számon kérik a zenekari tagokon az egységes színpadi megjelenés érdekében. Lukácsházi szerint nagyszerű programot állítottak össze az évadra, és barokk fesztivált is rendeznek, valamint továbbra is fontosnak tartják az ifjúság zenei nevelését a legkisebbektől az egyetemig.

Évadnyitó a szimfonikusoknál - GALÉRIA

Gyüdi Sándor a kitüntetésére utalva úgy fogalmazott: csapatmunka eredménye, és megköszönte a zenekarral eltöltött másfél évtizedet. Hangsúlyozta: Szegeden viharoktól mentes a művészeti élet, példás a színház és a zenekar együttműködése. Mivel a színháznak nagyobb a publicitása, nagyobb figyelmet kelt, a zenekar érdeke is, hogy filharmóniai feladatait megtartva fokozza színházi aktivitását. Gyüdi szerint operai értelemben Szeged agglomerációjához tartoznak a zenés színházi tagozattal nem rendelkező környező megyék is, ezt a missziót is vállalniuk kell. Két operapremierre és készülniük kell: Marco Tutino A gyertyák csonkig égnek című új operáját – amit a Szegeden is népszerű olasz komponista Márai Sándor regényéből írt – októberben az Armel-fesztivál részeként az Erkel Színházban mutatják be. Előző héten, október 3-án tartják a nagyszínházban a Macbeth premierjét.

Bemutatták a zenekar új tagjait: Takács Zoltánt, a harsona szólam helyettes vezetőjét és Domokos Izabellát, a cselló szólam művészét. A szimfonikusok az Év zenekari művésze kitüntető címet a DLA-fokozatot szerzett Kosztándi Istvánnak ítélték oda. A hegedűművész, koncertmester titkos szavazás nyomán már harmadik alkalommal vehette át az elismerést.

Az együttes két muzsikusát – mindketten a hegedű szólam tagjai -- köszöntötték közalkalmazotti jogviszonyának jubileuma alkalmából: Pokorny Kornélia 40, Slama Csaba 30 éves zenekari művészi munkájáért vett át elismerést Lukácsházi Győzőtől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még a kukoricának is sok volt az eső

Jó termésre számítanak kukoricából a gazdák, még ha a rekordok nem is dőlnek meg. Tovább olvasom