Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Évadnyitó előtt máris nagyüzem a színházban

Szeged - Bár a Szegedi Nemzeti Színházban csak szeptember 9-én tartják az évadnyitót, már javában zajlanak a szezon első két produkciójának, A kávéháznak és a Mandragórának a próbái. Az új főigazgató, Gyüdi Sándor elégedett a bérletezés időarányos eredményeivel.
Már hetek óta dolgoznak a Szegedi Nemzeti Színház műhelyei, készülnek a díszletek, jelmezek a szezon első két produkciójához, a szeptember 26-ától a nagyszínházban látható Goldoni-átirathoz, A kávéházhoz és a kisszínházban október 3-án műsorra kerülő Mandragórához. Utóbbit Machiavelli színműve nyomán a népszerű kortárs szerző, Háy János írta.

Bár az évadnyitó társulati ülést csak szeptember 9-én tartja a teátrum új vezérkara, már mindkét bemutató próbái megkezdődtek. A prózai tagozat új tagjaként találkozhat a közönség Barnák Lászlóval, Egger Gézával, Erdélyi Tímeával, Horváth Illéssel és Poroszlay Kristóffal, vendégművészként lép fel a szezonban Gubík Ági, Kovács Edit, Kőszegi Ákos, Schlanger András és Szikszai Rémusz. A prózai tagozatot vezető új főrendező, Telihay Péter tehetséges, felkapott, sikeres fiatalokat kért fel vendégrendezőnek. A kávéházat Rusznyák Gábor, a Mandragórát pedig Szabó Máté állítja színpadra, aki a kisszínházi Figaro házasságával operarendezőként is bemutatkozik.

A régi és az új tagok együtt próbálják az évad első produkcióját, A kávéházat a nagyszínházban. Fotó: Karnok Csaba
A régi és az új tagok együtt próbálják az évad első produkcióját,
A kávéházat a nagyszínházban. Fotó: Karnok Csaba

Az operatagozatnak is vannak új tagjai: Érsek Dóra mezzoszoprán mellett meglepetés, hogy László Boldizsár tenorista, a Cotton Club Singers frontembere három főszerepet is énekel majd Szegeden ebben az évadban.

Jubileumi gála

A társulat készül a szegedi nagyszínház megnyitásának 125. évfordulójára. Gyüdi Sándor elmondta: az egész évad ennek jegyében telik, október 14-én jubileumi gálát rendeznek. – Nem magunkat szeretnénk ünnepeltetni, hanem elsősorban azt a várost, amely az 1879-es nagyárvíz után olyan fontosnak tartotta a színházművészetet, hogy ilyen csodálatos kőszínházat építtetett. Kiállításokkal, kiadványokkal is jelentkezünk, az egyetemmel és a Somogyi-könyvtárral is szorosabb együttműködést szeretnénk kialakítani.

– A 2008/2009-es szezon első előadását az évadnyitó napján tartjuk: a Nyitány című reprezentatív gálaesten a három tagozat új művészei mutatkoznak be. Erre az estre nem lehetett jegyet venni: a legfürgébb bérletvásárlóink kaptak jutalmul ingyenbelépőt. Határozottan jobban állunk a bérletezéssel, mint az előző év hasonló időszakában, ami némi optimizmusra ad okot. Úgy gondolom, előzetes visszajelzése ez annak, hogy csábító a program, amit kínálunk, és felkeltettük vele a publikum érdeklődését – hangsúlyozza Gyüdi Sándor. A nyáron kinevezett új főigazgató az évad kiemelkedő eseményének tartja a műsorkínálatot gazdagító Mezzo-operafesztivált. A szegedi versenyprodukciót, az Adriana Lecouvreurt is 37 országban, többször ismételve sugározza majd a francia tévécsatorna.

Új táncosok a balettegyüttesben

Megkezdte a munkát a Szegedi Kortárs Balett is, amely a 2008/2009-es évadban négy új táncossal bővült: Horváth M. Gergő és Hajszán Kitti a Győri Táncművészeti Szakközépiskola frissen végzett táncosai, míg Zsadon Flóra és Csetényi Vencel a Budapest Táncszínháztól érkeztek. Kalmár Attila és Fekete Zoltán táncművészek a jövőben vendégművészként lépnek fel a társulat előadásain. Pataki András igazgató és Juronics Tamás művészeti vezető-koreográfus 15 esztendeje vette át az immár 21 éves együttes vezetését. A Szegedi Kortárs Balett azóta nemzetközileg elismert, szervezetileg önálló társulattá vált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dráma a REÖK-ben

Szeged - A KOGART-kiállítás festményei nyújtják az inspirációt a REÖK szeptemberi drámaíró versenyén, melyen három ország négy drámaírója, négy rendezője és négy színtársulata vesz részt. Tovább olvasom