Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Évadot értékelt a Szegedi Szabadtéri Játékok

Az előző évekhez képest növekvő bevétellel és látogatószámmal zárt idén a Dóm téri fesztivál.
Az augusztus 20-i előadásnappal véget ért a 2013-as Szegedi Szabadtéri Játékok. Herczeg Tamás igazgató és Harangozó Gyula művészeti igazgató elégedett az eredményekkel, sikeres évadot zárt a Dóm téri fesztivál. Bár az elszámolás még folyamatban van, az előző évekhez képest növekvő jegybevétellel és látogatottsággal számolhat a menedzsment.

Az évad leglátogatottabb előadásának az Elfújta a szél musical produkció bizonyult.
Az évad leglátogatottabb előadásának az Elfújta a szél musical produkció bizonyult.

A látogatószám tekintetében a tervezettet sikerült jóval meghaladni. Az előzetes összesítés szerint az öt Dóm téri produkció tizenkét előadásán 91 százalékos volt a látogatottság. Az évad leglátogatottabb előadásának az Elfújta a szél musical produkció bizonyult, melyet összesen közel tizenhatezer néző tekintett meg. Az újszegedi kisszínpadon szintén kiemelkedő sikert aratott 93 százalékos látogatottsággal a Szolnoki Szigligeti Színház vendégjátéka, az Egy bolond százat csinál.

A tavalyi jegyár-bevételt több mint 30 százalékkal haladta meg az idei, míg a látogatottság 76 százalékról ugrott az említett 92 százalékra. 2012-ben közel 46 ezer látogatója volt a fesztiválnak, míg idén több mint 53 ezren váltottak jegyet az előadásokra. A növekvő jegyár-bevétel dacára az idei évad pénzügyileg várhatóan veszteséggel zár, de bizakodásra ad okot, hogy az elmúlt évek tendenciájával szemben a bevétel és a látogatószám is növekszik. A 2014-es évad műsorának előkészítése jelenleg is zajlik, meghirdetését előreláthatólag október elejére tervezi a fesztivál igazgatósága.

Olvasóink írták

 • 17. mátka 2013. augusztus 25. 20:53
  „Csak egy kérdés: egész eddig, az előző években azt hallgattuk( mi szegediek ) azt,hogy mennyire sokan nézik...most még többen és most sem rentábilis...milyen sikerről beszéltek eddig ? És van e egyáltalán. Mert ilyen sikere, sok hazai fesztiválnak van.”
 • 16. lidi 2013. augusztus 25. 20:53
  „6, 7, 13: A másik újság kérdésére válaszolva HT azt közölte, hogy a 3 István előadás bevétele nettó 65 millió forint volt ami bruttó 82 milliócska). Ha ebből levonjuk a 65 milliót, amennyit fizettek érte, máris van egy nem kis nyereség. A nettó jegybevétel után 80%-nyi TAO támogatáshoz lehet jutni - ha ezt az idén is behúzza a Szabadtéri, az újabb 52 milliós összeg. Így a végelszámolásban az István 65-öt vitt és 70-et hozott... Ennyit azoknak, akik szerint a felháborodó "köz" fizette a "megosztó" előadást.

  Ez egyrészt azt is jelenti, hogy ennyit dobtak ki a jövő évi büdzséből, amikor nekiálltak előírni Alföldinek, hogy rendezzen, hogy jó legyen a mű végkicsengése.
  Másrészt felvetődik a kérdés: vajon mennyit hozott (és mennyit vitt) a többi? Vagy mondjuk konkrétan a legsikeresebb Elfújta a szél? Ha a vége bukta lesz, még úgy is, hogy természetesen nem csak a jegybevételből kellett gazdálkodniuk, hanem a pályázati és szponzortámogatásokból is.”
 • 15. nagyen 2013. augusztus 24. 21:37
  „Nagyon érdekes , hogy az Alföldi féle István a király az egetlen rentábilis előadás volt. Mindenki támadja, csak azok nem akik látták, akár élőben akár az RTL által készített főpróbán.
  Tisztelt Haág Zoltán KDNP városi kulturális bizottsági elnökés az új szabadtériigazgató Herczeg Tamás nem kellene mélyen elgondolkodnia pénzügyi eredménytelenségen. " Művészeti kérdésekben is határozott elképzeléseket és álláspontotképviseljen a menedzsment ". Sajnos ezek csak szavak, levitézlett és tehetségtelen kulturanalfabéták mentegetőzése, hogy jövőre újbb közpénzeket kuncsorogjanak ki.Nemcsak beszélni, de cselekedni is tudni kell.Megfelelő előadás, megfelelő rendezés ( mégha meghökkentően újszerű is ), megfelelő szinészek és segítők. Özönlik a néző és nem sajnálja a belépődíjat.Garantált a teltház. A TV csatornák is szívesen versengenek a közvetítési jogokért. Ez ilyen egyszerű, csak érteni kell a menedzseléshez.”
 • 14. Szögedi 2013. augusztus 24. 18:33
  „Az Operát mindig elrontják. Persze, hogy nem érdeklődik senki, vagy nincs akkor a hír belőle. Tulajdonképpen mindegy milyen Opera megy, világsztárt kell hívni és teltház van, az opera műfajában már kevés, hogy népszerű, sztárral kell megtölteni. A Carmen, Aida, Trubadúr, Turandot, Nabucco, Bajazzók-Parasztbecsület 6os az ami cserélődik, és nagyszínpadon érdemes előadni. Lehetne máson is gondolkozni. Sajnos az utóbbi években egyikre sem sikerül igazi világsztárt meghívni, ezért csökkent az operák nézőszáma. Nem Kero t kell hívni, meg nem a látványra kell ennyit költeni. Ebből a pénzből fizessenek meg egy nevet, akitől mindenki hátra szaltózik egyet és semmi sem érdekes, csak hogy jól szól a zene meg énekel az áhított sztár, senkit nem érdekel, hogy 10 milliós a díszlet és a jelmez vagy 70 milliós.
  Egy Leányvásár sem lenne érdekes, ha nem lett volna benne az a sztár mennyiség, félházak mentek volna, a közönség nagy része azt sem tudta, hogy létezik egyáltalán ilyen operett, ezt kéne végre felfogni a vezetőségnek.
  Bécsben Nyugatlánya lesz. Nem egy ismert mű, nem népszerű (én kedvelem), de az, hogy Stemme, Kaufmann éneklik, az egész világ kíváncsi lesz rá.”
 • 13. vmagdi 2013. augusztus 24. 08:22
  „két napja azt írták, hogy az Istvánt szervező cég annyi pénzt vitt el, amennyit az elődadások hoztak”
 • 12. vmagdi 2013. augusztus 24. 08:18
  „"A növekvő jegyár-bevétel dacára az idei évad pénzügyileg várhatóan veszteséggel zár, de bizakodásra ad okot, hogy az elmúlt évek tendenciájával szemben a bevétel és a látogatószám is növekszik. "
  Remek. Okos politika. Jövőre még többet kell költeni és növelni a nézőszámot.”
 • 11. pala1964 2013. augusztus 23. 15:06
  „én is csak akkor, ha nem ilyen vidnyászky-félék akarnak majd népnevelni didaktikus, középiskolás fokon...

  ugyanakkor az Alföldi-féle kreatív művészekre elég, ha csak 50% kíváncsi, de az az 50% ha kíváncsi (és fizetőképes marad szeretett vezetőink ténykedése ellenére is), akkor táblás műsorok mennek, nem 3, de 2x3 előadás megtartása mellett is...

  mindezt csak az időjárás írhatja át”
 • 10. enisehezem 2013. augusztus 23. 13:31
  „Jövőre veszteséges lesz, ez borítékolható.
  A Leányvásár, az István és az Elfújta csapnivaló átdolgozásai után tényleg nehéz lesz a 90%-ot nemhogy überelni,de elérni is. A megjegyzéseket olvasva nem lesz nehéz a döntés.
  Én biztos nem leszek többször a látogatók között.”
 • 9. pala1964 2013. augusztus 23. 12:26
  „és még jobb lett volna a statisztika, ha az Istvánból legalább +2 előadás lett volna... no de nem baj, egyrészt én láttam, másrészt meg talán majd jövőre ismét:)”
 • 8. macs 2013. augusztus 23. 12:25
  „Játszunk!
  Mi lenne az az 5 darab, ami szerintetek a 2014. nyarán nyereségessé tenné a Szabadtérit, és mindenki tetszését elnyerné?
  Én egyébként egy dolgot sajnálok, még pedig azt, hogy a Gershwin darabnak nem csináltak nagyobb reklámot.”
 • 7. jozkó 2013. augusztus 23. 11:48
  „"...sikeres évadot zárt a Dóm téri fesztivál...bár a növekvő jegyár- bevétel ellenére az idei évad pénzügyileg várhatóan veszteséggel zár..."
  Akkor hogy is van ez?
  Támogatás nélkül a Szabadtéri nem tud talpon maradni?
  Ha viszont közpénzből kell megtámogatni, biztosan olyan "megosztó" darabokkal kell kísérleti nyuszivá tenni a népeket, ahol az "elutasító" többség" finanszírozza az "elfogadó" kisebbség szórakozását?
  Sem politizálni, sem moralizálni nem szándékozom - de financiálisan , a riportban elhangzottak szerint - lényegében ez a helyzet!
  Mik a jövő kilátásai?
  A 90%-ot meghaladó nézettség a jövőben már alig űberelhető - mint ahogyan a10 000 Ft körüli jegyárak sem.
  Lehet , hogy a gazdaságosság területén kellene jobban körülnézni?
  Esetleg /az ingyenes/ VIP jegyeket lehetne kisebb számban adni?
  Többnyire azok kapják, akiknek bőven lenne miből megfizetni!
  Vagy tévedek, ha azt gondolom, hogy az elfogadása az orcán lévő bőr vastagságától függ?”
 • 6. pachakuti 2013. augusztus 22. 17:31
  „Az Alföldi bemutatóra adott 65 milliócska hol kerül elszámolásra?”
 • 5. NP1 2013. augusztus 22. 16:16
  „4. Horthyszobor 2013.08.22. 14:26
  " Oda egy nagyon okos nem liberális szemléletű személyt kellene már végre kinevezni. " - gondolom a Jobbiknak lennének alkalmas jelöltjei, hiszen az IH vezetőit is parádésan sikerült kiválasztaniuk.”
 • 4. Horthyszobor 2013. augusztus 22. 14:26
  „Nem a helyettese lett az igazgató??? Oda egy nagyon okos nem liberális szemléletű személyt kellene már végre kinevezni. Lenne is színházi kultúra nem pedig a vér folyatása... Amit bizonyos körök igen szeretnek...”
 • 3. +mondo 2013. augusztus 22. 14:21
  „Szép volt Bátyai Edina.”
 • 2. kontrapista 2013. augusztus 22. 13:40
  „1.Kommandant
  Leklki szsmeid Edinara szegezodnek a feltalalt kapcsan ?”
 • 1. Commander-V2 2013. augusztus 22. 12:29
  „Ezért kár volt a régi igazgatótnőt a jobbikos és fideszes kutyáknak lemondatni, íme milyen jól végezte a dolgát!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre többen várják a pénzes postást

Annyi a rezsi, hogy nem nézik, olcsóbb-e az átutalás a sárga csekknél – mondták tarjáni nyugdíjasok. Tovább olvasom