Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Évadzáró a szegedi szimfonikusoknál

Szeged - A szimfonikusok Baross Gábor igazgatása alatt előbbre léptek – hangzott el a hétfői évadzáró társulati ülésen, ahol megköszönték a nyugdíjba vonuló intézményvezető munkáját. Zoltán Péter klarinétművészt választották az év muzsikusává.

Amikor Gyüdi Sándor 2008-ban a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója lett, nagy dilemma előtt állt a város, milyen vezetőt válasszanak helyette a szimfonikusok élére. Olyan szakembert kerestek, aki már bizonyított más zenekarnál. A most nyugállományba vonuló Baross Gábor igazgatóvá választása jó döntés volt: sikerült az együttes hagyományait továbbépítenie, elévülhetetlen érdemeket szerzett azzal is, hogy a zenekar a nemzeti kategóriába került – hangsúlyozta a szimfonikusok hétfői évadzáróján Solymos László. Az alpolgármester Szeged-emlékplakettel és ajándékkal köszönte meg a 48 évi közszolgálat – ebből 31 év zenekar-igazgatás – után búcsúzó intézményvezető munkáját.

Pályázat – második nekifutás

Mint beszámoltunk róla, eredménytelen volt a szimfonikusok igazgatói posztjára az év elején kiírt pályázat, mert a három jelentkező közül egyik sem felelt meg maradéktalanul a feltételeknek. Újabb pályázatot kellett kiírni, amelyben már nem szerepelt elvárásként a középfokú nyelvvizsga, ami korábban problémát jelentett. Információink szerint a határidőig hárman pályáztak: Farkas Pál, a váci zenekar karmestere és Szabó Norbert fuvolaművész, zenekari tag – ők az első pályázaton is indultak; valamint Lukácsházi Győző tubaművész, aki közös gyermekprogramokat szervez a szimfonikusokkal, és műsort vezet a Bartók Rádióban. A jelölteket ma hallgatja meg a zenekar, majd június 12-én a szakmai bíráló bizottság, amely szakmai javaslatot tesz. A zenekar új igazgatóját a június 28-i közgyűlés választja meg.

Gyüdi Sándor, aki művészeti vezető karmesterként továbbra is meghatározó szerepet játszik az együttes életében, úgy fogalmazott: a bővülés és terjeszkedés öt éve volt az elmúlt időszak. Baross Gábor folytatta a zenekar hagyományait, és hozzáadta saját tapasztalatait is. Új koncerthelyszíneken jelentek meg – vadaspark, Agóra –; Afrikába is eljutottak. A műfajok, zenei stílusok terén is nyitottak a dzsessz és a könnyűzene felé, amivel sok új hallgatót tudtak megszólítani. A kortárs zene terén is aktívabbak lettek. A szereplési alkalmak is bővültek; például a Simándy-énekverseny idei gálaestjét pünkösdkor főműsoridőben sugározta a Duna Televízió. Az ifjúság felé fordultak, már nemcsak a középiskolásoknak, hanem a legkisebbeknek is kínálnak koncerteket. Korábban hiányzó hangszereket – például oboa d’amore, hangversenyzongora – sikerült beszerezniük. Azért is fontos, hogy nőtt a fellépések száma, mert ez az egyik alapja az állami támogatásnak. 2007-ben, amikor a színházi és szimfonikus zenekart összevonták, voltak olyanok, akik a zenés színházi műfajok halálát vizionálták. Gyüdi szerint ez nem következett be, mert az összevont zenekar kellő méretű. Az elmúlt évek az mutatják: a zenés színház nemhogy visszafejlődött volna, minőségben, mennyiségben is erősödött. Ebben az évadban 56 opera-előadáson (ebből 27 gyermekbérleti volt a Pomádé király új ruhájából), több mint 30 musical- és operett-előadáson játszott a zenekar a színházban.

Az elköszönő Baross Gábor mozgalmasnak értékelte a befejeződött évadot. Úgy vélte, a nemzeti kategóriába tartozás megtiszteltetés a zenekar számára, de anyagilag egyelőre nem sok mindent jelent, inkább csak pluszfeladatokkal jár. Ebben a szezonban helyi és neves vendégkarmesterekkel, szólistákkal 76 koncertet – ebből 42 ifjúsági – adott az együttes, amely a színházi és egyéb szolgálatokkal összesen 195 fellépést teljesített. Ez kiemelkedően soknak számít, ráadásul nyáron is dolgozik az együttes. A héten Avignonba utaznak az Armellel a Haláleset a családban című produkcióval.

Kerek Ferenc, az SZTE Zeneművészeti Karának dékánja szerint példaértékűnek tartják az országban a szimfonikusok és a kar között másfél évtizede kialakult gyümölcsöző együttműködést. Köszönetet mondott a zenekar közreműködéséért a Simándy-versenyen és a kari diplomakoncerteken.

Az évadzárón 30 éves jubileumi jutalmat kapott Behán László gordonkaművész. Végül a zenekari tagok titkos szavazással az év muzsikusává választották Zoltán Péter klarinétművészt, aki az évadnyitón veheti majd át az elismerést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megijedt a fekete audisoktól a fiú

Nincs köze a betöréshez annak a 12 éves szegedi fiúnak, aki megijedt egy fekete Audiból kikiabáló ismeretlen férfiaktól, és futni kezdett. Tovább olvasom