Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Évadzáró a szimfonikusoknál

Szeged - Mozgalmas szezont tudhatnak maguk mögött a szegedi szimfonikusok – a tegnapi zenekari évadzárón elhangzott: 437 szolgálatot teljesített a legnagyobb vidéki együttes.
Derekasan helytállt az évadban a Szegedi Szimfonikus Zenekar – fogalmazott a fenntartó képviseletében a tegnapi szezonzárón Solymos László alpolgármester, aki azt is megköszönte: az együttes a SzegedArt képzőművészeti fesztiválhoz kapcsolódó Dóm téri ingyenkoncerttel is szolgálta a város polgárait. Kerek Ferenc, az SZTE Zeneművészeti Karának dékánja hangsúlyozta: egyedülálló a két intézmény egy évtizede tartó együttműködése, amelynek köszönhetően a fiatal művészek zenekarral tarthatják meg diplomakoncertjüket.

Baross Gábor, a szimfonikusok igazgatója kiemelte: a legfiatalabbak körében is egyre népszerűbb a zenekar. Sikert aratott a Hangverseny délidőben sorozat – szegedi iskolák diákjai az esti bérleti koncertek előtti főpróbán kaphattak ízelítőt a műsorból a nagyszínházban. Több mint kétezer óvodással, kisdiákkal a Korzó Zeneházban igyekeztek megszerettetni a muzsikát. A direktor az emlékezetes koncertek között például Lukács Ervin és Jandó Jenő évadnyitó estjét említette, és hangsúlyozta: a zenekar tagjai egyre több sikert aratnak szólistaként is. Közönségsiker volt az együttes koncertje a Művészetek Palotájában – a kritikákkal nem foglalkoznak.

Gyüdi Sándor a teátrum főigazgatójaként és a szimfonikusok művészeti vezetőjeként értékelt: 78 előadáson több mint 35 ezer nézője volt a zenekar közreműködésével megvalósult zenés színházi produkcióknak. A Haiti javára adott koncert és a hozzá kapcsolódó képzőművészeti aukció bevétele másfél millió forint volt – ezzel Szeged a Magyar Vöröskereszt 15 milliós segélyének 10 százalékát adta. Fontos feladata az együttesnek az is, hogy az ingyenes hangversenyekkel, a városi ünnepeken való fellépésekkel eljuttassa a zenét azokhoz is, akik soha nem váltanának koncertjegyet. A zenekarnak – amely 437 szolgálatot teljesített az évadban – a koncerteken, színházban, szabadtérin évente százezer hallgatója van.

Behán László Dezső az év zenésze

Titkos szavazással 1985 óta választják meg az év zenészét az együttes tagjai közül a szimfonikusok, de most fordult elő először, hogy már az első körben elnyerte valaki a többség bizalmát. Behán László Gyula hegedűművész, az zenekar másodkoncertmestere 2007 óta tagja az együttesnek. A kitüntetést szeptemberben, az évadnyitón adják majd át.

Olvasóink írták

  • 1. Agyi54 2010. június 11. 07:43
    „Ha jól tudom BehánLászló DEZSŐ.:)
    De ez a lényegen nem változtat.
    Gratulálunk az év zenésze kitüntetéshez!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan (ne) közlekedjünk a rókusi csomópontban

Kipróbáltuk, merre és hogyan lehet a vadonatúj körforgalomban közlekedni. Kiderült, ha figyelünk, könnyen megy minden. Persze az újságíró is csak ember, így néha hülyeségeket beszél. Videó. Tovább olvasom