Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Évednyitó a szegedi Kövér Béla Bábszínházban

Szeged - Az aradi Adela Moldovan Napsugár című produkciójával nyitotta az idei évadot a szegedi Kövér Béla Bábszínház. A modern mesét nemcsak gyerekeknek, felnőtteknek is ajánlják. A színházban öt új bérletes darabot tűznek műsorra.
– Az egeret szerettem a legjobban. Vicces volt, amikor megmutatta a képzeletbeli bolháját Pitnek, a balerinának – tartott rövid élménybeszámolót az ötéves Balázs tegnap délelőtt a szegedi Kövér Béla Bábszínház évadnyitó produkciója, a Napsugár után. A kisfiú a mindszenti Károlyi-óvodából érkezett társaival. Óvó nénije, Antal Sándorné elmondta: a középsős gyerekeknek idén négy előadásra váltottak bérletet.

Az évad második előadása azonban nemcsak a gyerekeket kötötte le, a felnőttek is jókat kacarásztak a nézőtéren. A szegedi egyetem két hallgatója, a szolnoki Földes Tibor és kedvese, a 23 éves Dózsa Renáta ötletszerűen váltott jegyet az előadásra.

– Még soha nem jártunk bábszínházban. Eddig kimaradt az életünkből. Kedves és elgondolkodtató történetet láthattunk az imént – fogalmazott a 25 éves Tibor az előadásról, amit felnőtteknek is ajánlanak. Ugyanis a sztori elrugaszkodik a hagyományos mesék világától – a magányról szól. Nem csupán a történet, a díszlet sem megszokott.

A gyerekek közül volt, aki tapsolt, volt, aki integetett

15 ezer néző

Idén összesen 9 darab lesz a szegedi bábszínház műsorán, túlteljesíthetik a tavalyi 160 előadást, hiszen 16 óvodai, 14 iskolai bérletet adtak el. Egy-egy darabot 35-40 alkalommal játszanak. Így, az előzetes számítások alapján, több mint 15 ezren tekintik meg a produkciókat.

– A bábok érdekes megoldással készültek, részben a marionettfigurák sajátosságait mutatják. Fejük kézzel, végtagjaik zsinórral mozgathatók. A formabontó megoldás miatt nem mechanikusak, ellenkezőleg, szinte életre kelnek a színész kezében – mondta az újdonságokról Adela Moldovan. Az 52 éves rendező Aradról érkezett, és nem először dolgozik a szegedi színházzal. A tavaly bemutatott, nagy sikerű Hókirálynő és a Hamupipőke is az ő munkája. A Napsugár című darab úgynevezett fekete színház, azaz a bábukat mozgató színészek leplezik magukat – a sötétben szinte alig kivehető az alakjuk.

– Most óvodásoknak játsszuk a darabot, januártól az iskolásokat várjuk. Közben többféle mesét is megnézhetnek a vendégek – mesélt terveikről Kövér László, a bábszínház igazgatója. – Az induló szezonban 5 új bérletes bemutatóval készülünk. Többek között a Rest mese, illetve a Mátyás király lakomája című produkciót is láthatják az érdeklődők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűségkártyával olcsóbb az ebédlőasztal és a sajt

Új konyhabútora mellé asztalokat és székeket vásárolhat kedvezményesen, illetve hűtőjét sajtokkal… Tovább olvasom