Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Évente nyolcszáz–ezer embert kezelnek alkoholbetegséggel

Egyezkedések folynak a detoxikálóállomások megszüntetéséről az egészségügyi minisztériumban: a tervek szerint két fővárosi és több vidéki kijózanító szűnhet meg, feladatukat a sürgősségi, pszichiátriai vagy toxikológiai osztályok vennék át. Az elvonókúrát az ápoltak mindössze tíz százaléka akarja elkezdeni.
Kevés a szabad ágy – a részegeket bármelyik kórteremben elhelyezhetik. Fotó: Schmidt Andrea
Szegedet a változtatás gyaníthatóan nem érinti, hiszen a városban soha nem létezett önálló detoxikáló. Az erősen ittas személyeket a mentők a városi kórházba szállítják, felvételükről a pszichiátriai osztály gondoskodik.

Sötétedés után

Dr. Temesvári Beáta osztályvezető főorvos elmondta: a legtöbb beteget sötétedés után szállítják hozzájuk, naponta három-tizenkettő erősen ittas személyt vesznek fel. Az osztályon nem különítik el a részegeket. A lehetőségek szerint megpróbálják olyan kórterembe tenni őket, ahol azok a betegek fekszenek akiknek pszichikumát nem viselik meg a látottak. Már ha sikerül nekik.

– Ma este nyolcnál több személyt nem tudnánk elhelyezni – mondja a doktornő. A hetvenöt férőhelyes pszichiátrián ugyanis ebben a pillanatban ennyi szabad ágy van a részegeknek fenntartva. A személyzettel sem állnak sokkal jobban. Az osztályon mindössze negyvennyolcan dolgoznak, ebből öt a férfi alkalmazott. Régebben csak a pszichiátriának négy állandó férfi ápolója volt esti műszakban, ma egy sincsen. Sokba kerül. A részegek pedig igen agresszíven tudnak viselkedni. A közelmúltban egyikük például eltörte az egyik nővér ujját – a lökdösődések, szidalmazások szinte mindennaposak.

Veszélyes munkahely

A kötelező ellenőrzésen pedig minden új betegnek át kell esnie: pszichiátriailag és neurológiailag vizsgálják őket. A többségnél sajnos komoly szervi bajokat is felfedeznek a gyomorvérzéstől a daganatokig. A betegek általában figyelmen kívül hagyják a diagnózist, további vizsgálatokra alig páran maradnak ott. – Csak addig tarthatók bent, amíg ki nem józanodnak– mondja Temesvári Beáta.

Akadt olyan, akiről tudták, hogy TBC-je van, mégis el kellett engedniük. Egy másikról pedig halála után, a boncolásnál derült ki ugyanez a betegség: a teljes személyzetet be kellett oltani ellenanyaggal. Mára, költségkímélés miatt, a boncolást sem teszik kötelezővé. Pedig az alkohol mellett sokan kábítószeres bódulatban kerülnek be – minden ilyen beteget potenciális AIDS-fertőzöttnek is kell tekinteni. – Ez az, amit pénzben nem lehet megfizetni – utal főorvosnő az osztályon végzett munka veszélyességére.

Évente nyolcszáz–ezer ember kerül a pszichiátriára alkoholgondokkal – napi ellátásuk 3500 forintba kerül a kórháznak. Ebből az összegből a szükséges vizsgálatokat, étkeztetést, a gyógyszereket és az infúziót finanszírozzák. A törvény ugyan előírja: a betegnek ötezer forintot kell fizetnie a detoxikálásért, ezt azonban szinte lehetetlen behajtani. A legtöbbjük hajléktalan. Az elmúlt két évben összesen harmincezer forintot tudtak beszedni az ott ápoltaktól, akik közül többen visszajáró „vendégek".

Miszter Alkohol nem válogat

– A város hajléktalanjai közül nagyon kevesen vannak, akik legalább egyszer ne fordultak volna meg itt, de felvettünk már egyetemi tanár feleségétől kezdve a magas beosztású értelmiségin keresztül Szegeden koncertező rockzenészt is – utal az osztályvezető arra, hogy minden társadalmi rétegnek akad gondja az alkohollal. Utóbbiak, ahogy kijózanodnak, meg sem várva a reggelt, még hajnalban távoznak – szégyenkezve.

Egy valami azonban közös az emberekben, legyenek bármilyen pozícióban is: nem vallják be maguknak, hogy alkoholproblémáik vannak. Az elvonókúrát az ápoltak mindössze tíz százaléka akarja elkezdeni, de még ennél is kevesebben fejezik be.

K. G. G.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági bál, beteg gyerekekért

A szegedi Független Civil Fórum négy év szakértői munka után szövetségeivel elindul az őszi… Tovább olvasom