Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Evés és művészet

Az evés és a művészet ugyanabból a szenvedélyből táplálkozik, és mindkettő forrása az ízlés - állítja Vinkó József újságíró, dramaturg, és a pár éve megújult Magyar Konyha főszerkesztője.

A gasztronómia és a művészet egymásra találása nem új keletű jelenség, gondoljunk csak Gauguinre, aki sonkákat festett, Salvador Dalí pedig a kenyérhez írt ódát, és főtt homárra cserélte a telefonkagylót. Az étkezés, a fogyasztás ábrázolásában több XX. századi művész, például Daniel Spoerri talált remek kifejezési formát: provokatív kulináris happeningjei, a kortárs művészetben emblematikussá váló úgynevezett csapdaképei komoly rangot vívtak ki maguknak az éttermekben és a kiállítóhelyeken. Az amerikai Claes Oldenburg pedig a hétköznapok jelentéktelen tárgyainak állított nagyméretű emlékműveket, szobrokat.

Műveikkel a művészet változásairól, a forma és a tartalom szétválásáról is szóltak. Napjainkban pedig egyre népszerűbbek Európában és most már Magyarországon is a vacsoraszínházak.

A téma iránt érdeklődők részletes összeállítást találnak lapunk szombati mellékletében.

Délmagyarország / Délvilág hírek Fizessen elő a napilapra!


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máté-Tóth András: Politikai eszközzé fokozták le az egyházügyet

A szegedi valláskutató szerint nem mossák le magukról a képviselők, hogy az egyházügyet politikai kérdéssé degradálják. Tovább olvasom