Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Éves várólisták az idősotthonokban

Csongrád megye - Az országban Csongrád megyében az egyik legnehezebb bekerülni állami fenntartású idősotthonokba: jelenleg 265-en várnak erre. Ez az összes várakozónak majdnem a tizede. Az egyházi fenntartású intézményeknél sem sokkal jobb a helyzet, egyedül magánotthonokban van szabad hely.
Magyarországon jelenleg 51 ezer 747 idősotthoni férőhely áll rendelkezésre, amelyből 49 ezer 478 van betöltve. Ez azonban nem jelenti azt, hogy várakozás nélkül be lehet jutni a kiválasztott intézménybe, az üres helyek ugyanis nem az állami szektorban találhatók. Országszerte 2500 idős ember várakozik arra, hogy felvegyék a számára elérhető állami intézménybe – írta szombati számában a Magyar Nemzet. Csongrád megye a második legrosszabb helyzetű térség az országban, hozzánk képest csak Heves megyében hosszabb az előjegyzési lista. Nálunk jelenleg 265-en várnak, hogy állami fenntartású idősek otthonába kerülhessenek be.

Bővítik a kapacitást

Közel 6 milliárd forintból megújulnak és bővülnek az idősotthonok. A programban csak olyan intézmények korszerűsítését támogatják, amelyek legfeljebb 150 férőhelyesek, de helyhiány esetén lehetőség van kapacitásbővítésre is.
A Szegedi Kistérség Közcélú Társulás fenntartásában négy intézmény van, összesen 460 férőhellyel. A nyilvántartott adatok szerint 226 várakozójuk van jelenleg, vagyis az összlétszám fele. Naponta több új jelentkező van, az átlagos várakozási idő egy év.

A zákányszéki és ásotthalmi otthonokat tömörítő Homokháti Szociális Központ intézményvezetője, Csótiné Ördög Edit elmondta: telt házzal működnek, Ásotthalmon 36 férőhelyük van, és 40-en várnak, hogy bejussanak, Zákányszéken pedig a 16 fős intézménybe 33-an várnak. – Nagyjából évente ürül meg nálunk egy hely – tette hozzá.

Egy intézményrendszerbe tömörül a kisteleki, ruzsai és mórahalmi otthon is, ám az igazgató tegnap időhiány miatt nem tudott engedélyt kérni a fővárosból nyilatkozatra, így innen nem kaptunk adatokat.

Idősotthonban. Fotó: Schmidt Andrea
Idősotthonban. Fotó: Schmidt Andrea

Aki azt gondolja, hogy csak állami fenntartású idősek otthonába nehéz bekerülni, téved. A katolikus fenntartású szegedi Bálint Sándor Szeretetotthonban például a 73 betöltött férőhely mellett további 160 várakozó van. – Hogy mennyit kell várni, azt nem tudjuk megmondani, hiszen ezzel tulajdonképpen azt kérdezik, ki mikor hal meg a lakók közül – fogalmazott Ritz Judit, a Szeged–Csanádi Egyházmegye szociális főigazgatója. Hozzátette: a jelentkezőknek rendszeresen felajánlják két Békés megyei intézményüket, Újkígyósra és Gerendásra ugyanis könnyebb bekerülni.

A szegedi zsidó hitközség szeretetotthonában 22 férőhely van, a telt ház mellett 18-an várják, hogy bekerülhessenek. Polgár Éva intézményvezető elmondta, a most jelentkezőknek talán jövőre tudnak helyet biztosítani.
Magánintézményekben viszont szinte azonnal elhelyezhetők az idősek – ehhez azonban mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a családtagoknak, akár megvásárolják az apartmant, akár csak havidíjat fizetnek. Szegeden például a Gesztenyeliget Nyugdíjas Lakócentrumban a bővítés előtt most 80 férőhely áll rendelkezésre, de korlátozott számban most is vannak még helyek.

A kisteleki Napsugár Otthon bejárata. Fotó: Frank Yvette
A kisteleki Napsugár Otthon bejárata. Fotó: Frank Yvette

Makón legalább 3 hónapig kell várni

Makón a Maros Menti Idősek Otthona 115 férőhelyes, ápolást, gondozást nyújtó szociális otthon – óföldeáki tagintézménye, a Návay Aranka Idősek Otthona pedig 137 férőhelyes. Érdeklődésünkre, hogy mennyi a várakozási idő, azt a választ kaptuk: változó – függ például attól, férfi vagy nő az elhelyezendő idős. Egy magát többé-kevésbé ellátni képes idős férfi nagyjából 3-4 hónap alatt kerülhet be, más esetekben ez az idő akár jóval hosszabb is lehet.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrugdosta és a rendőr kezére csukta a teherautó ajtaját a kamionos

Gyorsított eljárásban jogerősen egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a… Tovább olvasom