Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Évi 5000 a megyei matrica: jól járnak a Szegedre ingázók

Csongrád megye - Évente 5000 forint lesz az autósoknak a megyei autópálya matrica, ezzel a szegedi elkerülőket is használhatják. A kisbuszosok, fuvarozók sokkal többet fizetnek 2015. január elsejétől.
– Megszűnik januártól az M0-s általános díjmentessége – erősítette meg szerdán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kommunikációs főosztálya a nol.hu értesülését. A tárca tudatta: újfajta, megyei matricákat vezetnek be, amelyek egy évre ötezer forintba kerülnek majd. „Az arányos közteherviselés érdekében az M0-s egyes szakaszai és a teljes M31 kivételével megszűnik az idei év végéig még ingyenesen igénybe vehető szakaszok díjmentessége" – közölte a tárca. A jövőben tehát az autópályát vagy autóutat jelző tábla szinte kivétel nélkül a fizetős szakasz kezdetét is jelöli.

A hírt felháborodás követte, a Budapest környéki települések tiltakoznak a fizetős autópálya ellen. A változás hátrányosan érinti Vác, Dunakeszi, Fót, Gödöllő, Pécel, Vecsés, Üllő, Gyál, Dunaharaszti, Szigetszentmiklós, Érd, Budaörs lakóit, hiszen a Budapesttől nemegyszer 40 kilométerre lakó ingázók eddig ingyenesen használták az autópályákat.

Díjfizetésre figyelmeztető matrica az M5-ösön. Januártól nincs több ingyenes szakasz. Fotó: Segesvári Csaba
Díjfizetésre figyelmeztető matrica az M5-ösön. Januártól nincs több ingyenes szakasz.
Fotó: Segesvári Csaba

Ami a Pest környékieknek rossz, az a Csongrád megyei autósoknak jó is lehet. Aki a megye kisebb településeiről ingázik Szegedre, az éves autópálya-matricáért eddig 42 ezer 980 forintot fizetett, ami januártól 5000 forintra csökken. De az is jól jár, aki sűrűn autózik Budapestre: a 3 megyés matrica is meglesz 15 ezerből. A megyei éves matrica havi másfél liter benzin árából megvan, ezzel a fizetős M43-as Szegedet elkerülő szakasza is korlátlanul használható. Akik eddig Budapestre heti matricával jártak, nem vesznek észre semmit, mert eddig is megfizették az egész országra érvényes tarifát.

A fuvarozóknak többletkiadást hoz a változás. Az M0-s díjkötelessé tételével a keletről nyugatra tartó kamionok díjköteles úthossza 70 kilométerrel nő, ez annyi, mintha a sofőr még elmenne Pestről Kecskemétig. Pénzben kifejezve 4900 forinttal lesz több a fizetnivaló, a teljes Záhony–Hegyeshalom szakaszra vetítve ez 14 százalékos emelkedés. Ehhez jön még, hogy a teherautók számára kötelező e-útdíj rendszerben 5 százalékkal magasabb díjakat kell fizetni 2015 januárjától.

A 9–16 személyes kisbuszok számára a heti (10 napos) és a havi e-matricák ára a kétszeresére nő, de az éves matricáké nem emelkedik, ugyanis a legfeljebb 3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömegű gépjárművek D1 díjkategóriáját a jövő évtől méret szerint kétfelé osztják. A maximum 5+2 üléses személygépkocsik változatlan áron válthatnak e-matricát. Az ennél több utas szállítására is alkalmas kisbuszokat, lakóautókat és a haszongépjárműveket a D2 díjkategóriába sorolják át.

Az utánfutók úthasználatáért is fizetni kell a díjköteles szakaszokon, ha azt nem autó húzza. Az erre a célra kialakított új U kategória díjtételei megegyeznek majd a D1 kategória díjaival.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életre kelnek Móra Ferenc titkos szerelmes leveleinek lapjai

A Móra-napon emellett bábelőadással, beszélgetéssel és tárlatvezetésekkel is várják az érdeklődőket a Móra Ferenc Múzeumban december 13-án, szombaton. Tovább olvasom