Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Évről évre tisztul a Tisza vize

Csongrád megye - Évről évre tisztul a Tisza vize, miután egyre több folyó menti településen épül szennyvízcsatorna. Ukrajnában, az ártérben vasketreceket helyez el a hatóság a szemétnek, PET-palacknak, Nagymuzsalyon viszont újranyitnák az aranybányát.

Évről évre egyre több süllőt fognak a Dunán Budapestnél – írták az újságok a múlt héten. Azért érdekes a hír, mert ez a halfaj nagyon érzékeny a szennyeződésekre. Tisztul a Duna, de ez a folyamat nemcsak a legnagyobb folyóra jellemző, hanem a Tiszára és a Marosra is. Jelentős részben annak köszönhető ez, hogy a vízkeretirányelv előírásait elkezdték betartani – nyilatkozta lapunknak Szalma Eleméregyetemi docens, a Csemete egyesület vízvédelmi szakosztályának vezetője. A 60-as, 70-es években kiépült vezetékes vízellátás nyomán a mosással, a vízöblítéses vécék révén nagyon sok szenny jutott a talajvízbe. Az ezredfordulón Szalma Elemér szerint ez a mennyiség 2,3 millió köbméter volt naponta. Ez a réteg szinte 90 százalékban elszennyeződött. Azzal, hogy egyre több helyen épül szennyvízcsatorna és -tisztító, a folyamat megállt, elkezdett tisztulni a talajvíz, így a vele összeköttetésben álló folyó is. A cél a 40-es, 50-es évekre jellemző vízminőség lehet, ami gyakorlatilag iható volt.

Tisza-vizet öntöttünk a pohárba. Húsz év múlva talán megint lehet inni belőle. Fotó: Karnok Csaba
Húsz év múlva talán megint lehet inni belőle.
Fotó: Karnok Csaba
– Nagyon kedvező folyamatok indultak el – mondja Egri Sándor, az öt ország környezetvédőit tömörítő, tokaji székhelyű Kárpátok–Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület elnöke. – Az ukrajnai környezetvédelmi hatóság két éve vasketreceket helyezett el az árterekben, annak érdekében, hogy akik megszokásból oda szokták vinni a szemetüket, ne a fák közé, hanem inkább ezekbe dobják. Nyilván ettől függetlenül sokan még mindig eldobják a szemetet, viszont ezek a ketrecek is megtelnek. Figyeljük a környezetvédelmi hatóság mérési eredményeit, és szépen látszik, hogy a folyó középső szakasza, Kiskörétől Szolnokig a legtisztább. A jelek szerint az öntisztuló képességre ráerősít a Tisza-tó.

Egri Sándor hozzáteszi: miközben a nagy európai folyók, a Duna, a Rajna, sőt már a Száva vizének minőségét is nemzetközi egyezmények garantálják, a Tisza esetében ilyen megállapodás még nincs.

Ha a cianidos szennyeződésre gondolunk, ez a veszély nem múlt el teljesen. Románia környezetvédelmi minisztériuma még nem jutott el addig, hogy fölmérje, a Tisza vízgyűjtőjén mennyi gazdátlan, szabad ég alatt álló meddőhányó van. Ezek az ércbányászat maradványai, 300–400 lehet belőlük.

Nálunk a verespataki bányaberuházásról sokat lehet hallani, arról kevésbé, hogy az ukrajnai Beregszász mellett, Nagymuzsalynál a 90-es években befuccsolt aranybányászatot most az állam akarja folytatni, és persze új munkahelyeket ígér a helybelieknek. Ez mind potenciális veszélyforrás. Egyelőre nem az emberen, hanem az időjáráson múlik, mikor okozhatnak bajt.

– A Tisza és a Maros vize is tiszta, ezt mi is tapasztaljuk, és tény, hogy ez Európa leggazdagabb élővilágú folyója. Én egy ideje mégsem járok szívesen horgászni, mert csak fölidegelem magam – osztja meg velünk véleményét Erdei Attila szegedi versenyhorgász. – Jellemző, hogy a halászoknak télen úgy kellett átkiabálni a Laposnál, hogy ne húzzák már rá a bedobott szerelékeinkre a hálójukat. Látszik, hogy amennyi halat kifognak, annyit nem tud pótolni a folyó. Még egy szempont: miközben a Mecsekben komoly bírsággal sújtják azt a kvadost, aki erdei utakon száguldozik, itt nem nézi senki, mennyi benzint pufogtatnak el a hatalmas, nem is belvízi hajózásra gyártott motorcsónakok. Amikor jó időben ezek megindulnak fölfelé, sokáig kék füst lebeg a víz fölött.

Olvasóink írták

 • 10. p!b 2012. május 17. 14:04
  „Nem attól tiszta egy folyó, hogy pet palack úszik rajta vagy sem, sőt még csak nem is a belvárosi szakasz partján található szemét mennyisége határozza meg.
  Igenis, hogy sokkal tisztább a Tisza vize mint pár éve. 80as években szinte teljesen eltűnt a tiszavirág manapság viszont ismét szép számban él. Ez bőven elég bizonyíték. Hal pedig azért nincs mert a halászok és a rapsicok elhordják.

  Minden szar minden rossz, de ha véletlen jót hírt közölnek akkor megtaláljuk benne a rosszat.
  Pesszimista negatív emberek ...”
 • 9. busch 2012. május 17. 09:07
  „Tisztelt Bakos Úr!
  Valószínü,hogy Önt félrevezették....a Tisza 345 kilométert folyik az ország területén,statisztikailag 3 km-re egy illegális szemétlerakás esik mivel a folyónak két oldala van ..tehát másfél km. De nézze meg Szeged belvárosi partrészét köz-WC és szeméthegy.Korányi Fasor Stefánia.”
 • 8. kapás 2012. május 17. 07:35
  „Mikor Székelyföldön jártam több helyen is láttam, hogy emberek a patakokban mossák a kocsijukat. Felháborodva jeleztem, hogy itt a kocsit mossák, lentebb a patakból pedig isznak, ott mossák a ruhát. Sokan nem értették a felháborodásomat. Itthon a Tisza mellett lakom és gyakran látom, hogy némely ember oda hordja le a szemetet háztáji kocsival, holott a benzin többe kerül, mint a szemétszállítás, amelyet amúgy is fizet. Értem én, hogy kiköltözik a városból a zöldbe, de ha annyira tetszik neki a természetközeli hely, miért teszi tönkre a lakóhelyét? Lehet, hogy a fejekben is rendet kellene tenni.”
 • 7. Esovaro 2012. május 17. 01:59
  „Ideje lenne egyszer es mindenkorra a termeszetes vizeken betiltani a kereskedelmi celu halaszatot meg akkor is ha ez egy osi Tisza menti mesterseg. az orvhalaszaknak meg ha elkapjak oket kiosztani par evet oda a mars terre es elkobozni hajojukat, autojukat ,es minden eszkozuket ami halrablasra alkalmas ahogy ezt az amerikanusok csinaljak.
  Mivel a hajot is es az autot is illegalis halasztra hasznalta ,hiszen autoval kozeliti meg legtobbszor a tetthelyet az is bunelkovetesi eszkoz”
 • 6. Kutya11 2012. május 16. 12:57
  „A LAPOS és a FOKA és (az ártér) a Vízügy (ATIVIZIG) üzemeltetésében van, tehát a Stefánián kell kopogtatni. A SÁRGÁ-t bérli a Tömörkény Üdülőtársulat a Vízügytől
  2003-ig volt büfé a LAPOSON ami normálisan üzemeltette a WC-t is sőt zuhanyzó is volt meg strandröpi pálya is nagyon jó volt. De addig szekálták míg nem nyitott újra. Sajnos van egy hülye rendelet ami vízi műtárgytól védőtávolságot ír elő, amibe beleesik a hídpillér-strand távolság. Ezt sok helyen úgy küszöbölik ki h ki van írva:
  EZ NEM STRAND. Aztán fürödni saját felelősségre lehet. Attől a strandüzemeltetésnek függetlennek kellene lennie, de az önkori nem így gondolta. Pedig a legszebb fekvésű belvárosi természtes vízi strand Európában, szemben a Dómmal.”
 • 5. SP 2012. május 16. 12:26
  „Tisza vize állítólag nem alkalmas locsolásra.
  A halak viszont alkalmasak emberi fogyasztásra.”
 • 4. acidrain 2012. május 16. 08:27
  „Hát akkor éppen újra lehet nyitni az aranybányát ciánnal, mindjárt újra kibírja.”
 • 3. GondaIstván 2012. május 16. 08:23
  „- Amikor még olasz hadifoglyok raboskodtak a szegedi várban, azt jegyezték föl, annyi hal volt a Tiszában, hogy vödörrel fogták.
  - Az apósom is azt mondta, hogy a háború előtt, ha legeltetéskor leértek a Tiszához, mindíg ittak belőle, olyan tiszta volt.”
 • 2. balihoho 2012. május 16. 07:03
  „Kis gyermekkorom óta ismerem a TISZÁT! Így nagy betűvel írom, mert számomra életem első szerelmét jelenti. Bele szerettem ebbe a csodálatos folyóba, amely hol szertelen, hol vad, máskor szelíden simulékony, és sajnos, ma sok sebből vérzik élővilága. Kevesebb ma benne a hal, ha össze hasonlítjuk a hatvanas évek elejével, mai állapotát. Ha ma egy huszonéves horgászatra adja fejét, el sem tudja képzelni, micsoda halbőség volt akkor, a hatvanas évek elején, pedig már az is csak töredéke volt a hajdani, szabályozás előtti halbőségnek. De menjünk tovább! Utoljára, 1978-ban ittam a Tisza vizét. Az úgynevezett kutyafenék kubik gödreinél horgásztam pontyra, jó meleg fülledt idő volt, megszomjaztam, merítettem a kubik vizéből, és hogy jó volt a víz, az bizonyítja, hogy még élek, egészséges vagyok. De komolyan mondom, ma már akkor sem innék a Tisza vizéből, ha fizetnének érte! Szennyezett, sajnos nem is kicsit nagyon! Hála a kötelező szennyvíz csatornázásoknak! Gyakorlatilag minden Tisza menti település a folyóba vezeti, a jól, rosszul /legtöbbször rosszul/ tisztított szennyvizét. Ezt jól jelzik a holtágak, de különösen a kubikok vízfelszínei! A hetvenes évek végéig, ha levonult egy egy árhullám, a kubikokban vissza maradó víz letisztult, élettel teli volt. Sulyom, és kolokán foltok között, ígéretes halzsákmányokra tettünk szert. Ma, ha lemegy az árhullám, már ha van, mert az idei elmaradt, nos, ha lemegy egy árhullám, a kubikok vízfelszínét rövid idő alatt, hetven száz százalékban, a vízi életet megfojtó békalencse fedi be, a kubikok víz színe pedig sötét színű, jelezve, nincs minden rendben annak minőségével, magyarán, szennyezett. Ez ma a valóság. És éppen annak ismeretében, hogy milyen minőséget produkálnak szennyvíz tisztítóink, én bizony, még ha meg köveznek sem hiszem el, hogy húsz év múlva inni lehet a TISZA vizét!”
 • 1. exmakai 2012. május 16. 06:28
  „Teli van a Lapos szeméttel, eldobált sörösdobozokkal, palackokkal. Nagyon jó lenne, ha végre kihelyeznének szemeteseket, és rendszeresen elszállítanák ami összegyűlt. Amúgy szuper hely, rengetegen járnak ki napozni, labdázni, a kisgyerekek homokozni. A német egyetemistáknak például a törzshelyük. Egyébként azt sem értem, miért nincs ott egy büfé, volna forgalma bőven, és azt főleg nem értem tudom felfogni, hogy miért nincs ott WC? Itt van nyakunkon a borfeszt és a hidivásár (és a napos idő ismét), ki kellene takarítani a Lapost. Azt sem tudom kinek szóljak, hátha elolvassa ezt egy illetékes, a Csörögben is panaszkodtak már arra amit leírtam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helikopteres villanyszerelők

Az EDF DÉMÁSZ munkatársai helikopterről keresik a hálózati hibákat, majd feszültség alatt szerelik a 20 kilovoltot. Velük tartottunk. Tovább olvasom