Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Évről évre több nő menekül – a családból

Csongrád megye - Nem lesz önálló törvényi tényállás a családon belüli erőszak. Pedig a probléma súlyosan érinti társadalmunkat: csak tavaly több mint 100 gyerek és nő esett áldozatul hazánkban. A Dél-Alföldi Regionális Krízisközpont, amely térségünkben fogadja a sértetteket, folyamatosan tele van.
Miután népi kezdeményezésre több mint 100 ezer aláírás gyűlt össze, az országgyűlés hétfőn este napirendre tűzte a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállásként történő szabályozásának kérdését. Bár a vita a nyilvánosság kizárásával folyt, mégis napok óta az itt történtektől hangos a sajtó. A legnagyobb visszhangot a fideszes Varga István megdöbbentő felszólalása váltotta ki, aki szerint az anyáknak az emancipáció helyett négy vagy öt gyereket kellene szülni, akkor fel sem merülhetne a családon belüli erőszak.

A Büntető Törvénykönyv módosításának az ügy pártolói szerint az lett volna a jelentősége, hogy a büntetőeljárás így hivatalból elindulhatna, nem kellene hozzá az áldozat magánindítványa. Emellett cél lehetne a börtönbüntetés kiszabása. Nagy Ferenc, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszék tanszékvezető professzora szerint azonban a gyakorlatban ennek csupán szimbolikus jelentősége lenne.

– A családon belüli erőszaknak különféle megvalósulásai lehetnek, ezeknek pedig mindegyikét büntetik a kényszerítéstől a testi sértésig. Nincs tehát szükség szakmailag arra, hogy ez külön tényállás legyen – fogalmazott.

Magyarországon ma minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak fizikai formája, és felbecsülhetetlen azoknak a száma, akik partnerkapcsolaton belül lelki vagy anyagi fenyegetettségben élnek. Tavaly 72 nő veszítette életét családon belüli erőszak következtében és havonta egy gyermek is ugyanerre a sorsra jut. Csongrád megyei adatokkal sem a bíróság, sem a rendőrség nem tudott szolgálni. Korábban megírtuk, hogy 2010-ben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság 508 ilyen jellegű bűncselekményt regisztrált. Ezek között leggyakrabban a testi sértés és a zaklatás fordult elő. A bűncselekmények elkövetőinek 88 százaléka férfi, 12 százaléka nő volt.

A bántalmazott családok vagy egyedülálló anyák a környező 3 megyéből – de van, hogy akár az ország más részéből is – a Dél-Alföldi Regionális Krízisközpontba kerülnek. Ennek kihasználtsága közel 100 százalékos.

Unió az áldozatvédelemről

Nagy többséggel szavazta meg tegnap az Európai Parlament azt az áldozatvédelemmel foglalkozó közösségi irányelvet, amely az áldozatok védelme és segítése érdekében fogalmaz meg minimumszabályokat a tagállamok számára. Gál Kinga, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság első alelnöke kiemelte: „az irányelv akkor lesz sikeres a gyakorlatban, ha mihamarabb átültetik tagállami szinten, meglesz a megvalósításhoz szükséges pénzügyi fedezet, lesznek megfelelő szakemberek, és kialakul végre egy áldozatok helyzetére érzékeny hozzáállás".  

– Hat éve működünk a szegedi Családok Átmeneti Otthonában, évről évre egyre többen mernek nálunk jelentkezni – mondta el Sipka Rózsa központvezető. A négy férőhely szinte mindig tele van. Előfordul, hogy valaki bekopogtat éjszaka a gyerekeivel, de gyakoribb, hogy az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálathoz fut be a segélykérés, onnan irányítják a sértetteket ide.

– Sokszor nagyon rossz pszichés állapotban kerülnek hozzánk a bántalmazottak, pszichológus vagy pszichiáter segítségére is szükség lehet. Élettársi kapcsolat esetén pedig a legfontosabb, hogy a gyermekelhelyezés megtörténjen, hiszen előfordulhat, hogy a bántalmazó, akinek joga van látni gyermekét, egyszerűen elviszi innen. Az ehhez szükséges jogi segítséget szintén megkapják itt.

Sipka Rózsa tapasztalatai szerint a legmagasabban kvalifikáltak körében ugyanúgy előfordul a családon belüli erőszak, mint a társadalom legalsó rétegeiben. A lelki bántalmazás, megalázás pedig ugyanúgy ide tartozik, mint a verés.

– Sajnos nagyon gyakori, hogy a bántalmazottak anyagilag és pszichésen függenek a bántalmazótól, így sokszor önszántukból visszamennek. Tudni kell azonban, hogy a szép ígéretek nem tartanak ki pár hétnél tovább. Utána pedig minden kezdődik elölről.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. mamacska 2012. szeptember 14. 08:18
  „A kormánypárt a csökkenő népszerűségét megállíthatta volna, ha ebben az ügyben komolyabban foglalkozik e polgári kezdeményezéssel. Ezt elszalasztotta. Végzetes hiba!”
 • 39. Koszta 2012. szeptember 13. 23:13
  „Hogy az emancipációt és a feminizmust, avagy ezzel szemben a családanya szerepet kell-e a családon belüli erőszakhoz keverni, arról nem nyitnék vitát... Magánvéleményem szerint nem feltétlen van ok-okozati közük egymáshoz...
  Ugyanakkor szerintem az erőszak formái már ma is büntetendők, akár családon belüli, akár utcai...
  Jelentős hányadban azonban a nő nem tesz feljelentést, nem indít herce-hurcát, nem vetet látleletet...
  E nélkül pedig nem megy... az eljárás...
  Ebben nem érzem, hogy bármi jelentősége lenne az "önálló törvényi tényállás" pusztán szimbolikus kinyilvánításának...
  Az átnevezésektől nem oldódnak meg a problémák...
  Nem értem hogy mit jelentene az, hogy a "büntetőeljárás így hivatalból elindulhatna, nem kellene hozzá az áldozat magánindítványa"...
  Hivatalból? Az ki? Honnét fog tudni az erőszakról a "hivatal" ha nem az áldozattól? Bármi csak úgy indulhat el, ha valaki elindítja... Ehhez meg információ kell... Ami a családon belül történik, azt egy családtagnak kell jelezni, jelenteni... És ezzel ugyanott vagyunk, ahol ma... Ha jelenti a nő, bejelenti, akkor eljárnak... Ha nem akkor nem...”
 • 38. muhelyiek 2012. szeptember 13. 19:17
  „Csak a "mi Janinkat" védte,mert ugye a holló a hollónak....... Fityiszes,ugyan mit lehet ezektől elvárni.”
 • 37. klj-54 2012. szeptember 13. 18:33
  „Nem kell szemforgatóan hazudozni!
  Az a csóka a parlamentben azt mondta ki amit az átlag magyar gondol.
  Nem tetszik sokaknak?
  Ez van és ráadásul igazat mondott.
  Nem érek egyet azzal a stílussal ahogy előadta, de a mondanivalója nagy része igaz.
  Nem törvényekkel kellene a "női emancipációt" serkenteni és a 40%-ot beiktatni hanem a nőknek kellene megmutatniuk, hogy ők is meg tudják tenni.
  A lehetőség amúgy ma is adott.”
 • 36. vári 2012. szeptember 13. 17:50
  „csakugyirok
  "Délután összeszedtem a gyerekeket és mentünk haza főzni, leckét írni stb. ma mindenki keresi önmagát a gyerek és a családi élet rovására."

  Gondolom, ez még abban az időben volt, amikor tipikusan 8-tól 4-ig tartott a munkaidő. Ma ez igen ritka.

  "A nő szomszédol cseverészik műkörmöshöz jár ahelyett h főzne vagy tanulna a gyerekkel, a férfi a kocsmában kesereg h nem talál munkát, de azért italra költi a kenyérre valót."

  Ennek vajmi kevés köze van az önmegvalósításhoz.”
 • 35. mamacska 2012. szeptember 13. 17:31
  „A gyors törvényalkotás nem erőssége a parlamentben ülő 2/3-os többségben levő honatyáknak, ha nem az ő érdeküket szolgálja.
  Különben is nagyon macerás az ügy, lehet, hogy pitiáner is, de semmiképp nem könnyű helyes döntést hozni. Munka lenne vele. Így hát egyszerűbb a részükről leszavazni.
  Úgy érzem, lesz még ennek folytatása, főleg, hogy igen sok nő úgy érzi, sárba tiporták emberi mivoltukat.”
 • 34. Agáta 2012. szeptember 13. 17:30
  „Látszik, hogy alig van nő a Parlamentben. Ezért nem hozzák meg ezt a törvényt. Felteszem, a padsorokban ülők is érintettek (sajnálom, cselekedetük erre a gondoltara késztet, mert ha nem lennének azok, akkor már régen önálló törvényi tényállás lenne). Remélem, hogy a következő választáskor több női jelölt lesz. Ha nem, lehet, hogy kevesebb nő megy el választani. Persze tudom, hogy ez nem nagyon hatja meg a politikusokat, de valamilyen formában mégiscsak tiltakoznunk kell!”
 • 33. Queenmargareth 2012. szeptember 13. 16:14
  „25. Ballas 2012.09.13. 12:30 sajnos 90 %-ban ilyen pasik vannak, ha meg nős pasinak szeretne szülni, elítélnétek ugyanúgy, rózsakertnek van igaza.”
 • 32. macs 2012. szeptember 13. 14:49
  „31. SzőkenőSzarvas,
  bocs, de kérlek olvasd el figyelmesen a hozzászólásaimat! Egyetlen szóval sem utaltam arra, hogy az áldozat a hibás.
  Az első (22.) hozzászólásomban arról írtam, hogy sokak szerint a nők helye a 3 K (Kindern-Kirche-Küche) szentháromságában van, ami szerintem a mai világban tarthatatlan.
  Majd Csakugyirok (azt mondod, hogy ". De nekem is külön véleményem van az önmagukat bármi áron megvalósítani akaró nőkről. Ezzel semmi gond nem lenne ha előtte nem szült volna 1-2-3 gyereket. Ha úgy érzi valami kimaradt az életéből ne a gyerekek vagy a családi élet rovására pótolja".) kijelentésére reagáltam.
  A másikban (28.) pedig Ballast próbáltam meggyőzni, hogy amit ír, miszerint a nők tehetnek arról, milyen helyzetbe kerültek, csak részben igaz. Vannak ilyen, és vannak olyan esetek is. Szeretném felhívni figyelmedet az
  utolsó bekezdésben leírtakra.
  Sajnálom, ha azt olvastad ki belőle, hogy helyeslem a gyermekek verését, éppenséggel azt próbáltam elmondani milyen következményei vannak a veréssel nevelésnek.”
 • 31. SzőkenőSzarvas 2012. szeptember 13. 14:16
  „Ballas és macs (és mindenki, aki hasonlóan gondolkodik), ugye nem gondoljátok komolyan, hogy az áldozat a hibás???
  Vagy ti a hatéves, a szülei által rendszeresen vert gyereknek is azt mondjátok: "úgy kell neked, miért nem költözöl el"???
  Vagy ha csak az "asszonyverésre" koncentrálunk: rendben van az, hogy elítéljük a nőt, miközben azt a primitív bunkót, aki bántalmazza, hagyjuk szabadon futkosni???”
 • 30. rózsakert 2012. szeptember 13. 13:50
  „29.berzebúb 2012.09.13. 13:34

  hunniában...bocsánat viktátóriában csak sallert és kokit szabad osztani!”
 • 29. berzebúb 2012. szeptember 13. 13:34
  „25.
  Nem csak az alkoholista férfiak ütnek, vernek nőt.
  Elég hozzá az otthonról hozott minta (amikor még gyerekként látta, hogy anyát is eltángálta apa, ha nem lett valami úgy, ahogy ő akarta stb.), elég hozzá, ha agresszív, lobbanékony típus, és ehhez nem feltétlen kell pia, vagy bármilyen drog. Elég a régről hozott nem megfelelő családi háttér amiben felnőtt.
  Én úgy gondolom, hogy sok nő azért nem változtat még idejében az első pofon után, mert (esetleg) a férfi szabadkozik, hogy többet ilyet nem tesz, ez volt az utolsó! Sok nőnek még azt is bemagyarázhatják, hogy ő tehet róla, ha kapott egy "lángost" vagy egy "oldalast" esetleg. És örüljön, hogy csak ennyit.
  Viszont tény és való, hogy vannak olyan nők is, akik a maguk javára fordítják azt, hogy őket nem lehet, nem illik megütni, mert nők, és a férfi idegein táncolnak a végletekig, amíg el nem száll annak a szerencsétlennek az agya és bummm...
  Bár erre is lehetne azt mondani, hogy az ilyet meg jobb otthagyni, avagy akik ennyire nem illenek össze, hát ne verekedés legyen, hanem zárják le a kapcsolatot és pont. Mert lehet nem illenek egymáshoz.
  Nem mindenkinek egyforma a tűrőképessége és nem is egyforma mintákat hozunk otthonról.
  Mindenesetre a békesség mégis csak jobb és biztonságosabb egy párkapcsolatban, mint egymás nyúzása.
  Egyébként olyat is hallottam már, hogy asszonyka verte a férje urát......no, hát ezen aztán a végletekig kiakadtam, hogy bizony ilyen is létezik, csak esetleg ritkább.”
 • 28. macs 2012. szeptember 13. 13:32
  „25. Ballas,
  sajnos igazad van, pontosabban fogalmazva, az esetek többségében a szerelem rózsaszín szemüvegén keresztül nem látszanak a baljós jelek. Egy szerelmesnek képtelenség megmagyarázni, hogy vigyázzon a választásnál, és mire kiderül az igazság, akkor már késő.
  Igen, sokan nagyon naivul hisznek benne, hogy ők majd csodát tesznek, de a csoda csak nem akar megtörténni.
  Az igazi tragédia az, amikor egy jól induló és jól prosperáló kapcsolatban jutnak el a felek a tettlegességig. A felgyülemlő gondok, a bizonytalanság, az indulatok elérnek egy kritikus pontot, és elcsattan az első pofon.
  És csak halkan jegyzem meg, manapság még nagyon sokan a gyermeknevelés legeredményesebb eszközének a verést tartják, ők gondolnak arra, hogy az így nevelt gyerekek, milyen eszközökhöz fognak nyúlni a családi problémák megoldása során? Nem hiszem, hogy a "beszéljük meg" módszerhez.”
 • 27. zorka 2012. szeptember 13. 13:18
  „A kedves politikus urat behelyezném egy olyan családba,ahol sűrűn szállnak a pofonok.Kíváncsi vagyok,akkor is fenntartaná-e a véleményét?Én mondjuk eddig a mondatáig lettem volna a felesége.
  Egy-két hozzászóló is elgondolkozhatna,mielőtt írogat.Azért nem biztos,hogy úgy van ám,hogy csak fogja magát a bántalmazott nő aztán lelép.Hova??1-2 esetleg 3 gyerekkel?Miből?Ugyan...Szép gondolat.Csak ritkán megvalósítható.”
 • 26. adalen27 2012. szeptember 13. 12:48
  „Meg döbbentett,hogy a tisztelt ház ennyire méltatlanul arrébb söpörte,ezt a komoly társadalmi problémát.Az anya otthonok,és krízis szállók tele vannak,és kilométeresek a váró listák.Gyerekek és felnőttek érzelmi világát csonkítják azok,akik verik az anyát-gyereket,és a "vezetés" nem tesz semmit,még akkor sem,amikor a polgárok terjesztették ezt be.Azok a polgárok,akiknek köszönhetik,hogy ott ülnek,nem kevés pénzért.Szégyen!”
 • 25. Ballas 2012. szeptember 13. 12:30
  „Az esetek 90%ban a nők generálják maguknak ezt, méghozzá azzal hogy egy agresszív, egoista, alkoholista, keménykedő <moderálva> akarnak gyereket (manapság az alfa-hím megfelelője), meg majd ők "átnevelik", meg hasonló ostobaságokat gondolnak... aztán persze besz.pják, méghozzá nem is kicsit! Nem tudom sajnálni őket, az intelligencia valahol az utolsó szempontok között van a párválasztásnál... Természetesen tisztelet a kivételnek!”
 • 24. kiokushyn 2012. szeptember 13. 12:29
  „csakugyirok 1:31
  Csakugy ne írj Előbb gondolkozz!”
 • 23. Qllancs 2012. szeptember 13. 12:19
  „Szégyen és gyalázat amit ott a Parlamentben művelnek.Hogy nem szakad rájuk a plafon !!
  Ez a varga --remélem már megkapta : az azonnali kirugást !
  Mit vártok : családon belüli erőszak : mikor lézer j. is veri a nejét, Vásárhelyi emberek látták már látleletet vettek róla ! Biztos véletlen verte meg ????
  Majd szülnek a nők : HA LESZ munkahelyük, nyugodt családi légkör, biztos jövedelem, biztos lakhatás, anyagi biztonság, férj KERES annyit, hogy eltarhat akár 3-4-5 gyereket is, tanírhat, etethet .
  DE MÍG NINCS biztos társadalom --AZ ÉLET egy stresz , addig CSAK a milliós jövedelműek --és cigányok fognak szülni --megélhetési szülés !!!!

  Ezt a Vargát --PÁROS LÁBBAL KIRÚGNI !!!!!!!”
 • 22. macs 2012. szeptember 13. 12:18
  „Szerintem Varga úr részéről ez ugyanolyan freudi elszólás volt, mint Lázár részéről a "mindenki annyit ér, amennyije van" kijelentés.
  Nagyon sokan vannak, akik legszívesebben a konyhába, a gyerekek mellé és a templomba száműznék a nőket. Nagyon sokan előszeretettel rájuk hárítják a felelősséget az alacsony gyermek szám és a csökkenő népesség miatt, pedig ez ugye, így nem igaz.
  Biztosan maradi vagyok, de a család a szülőkből és a gyerekekből áll, vagy tévedek? Az apa nem viheti oviba a gyereket, nem ülhet le vele tanulni, vagy isten bocsássa meg, nem foghatja meg a porszívót? Miért tartják sokan még mindig természetesnek, hogy a gyerekek és a háztartás csak és kizárólag a feleség reszortja?
  Csakugyirok, azt mondod, hogy ". De nekem is külön véleményem van az önmagukat bármi áron megvalósítani akaró nőkről. Ezzel semmi gond nem lenne ha előtte nem szült volna 1-2-3 gyereket. Ha úgy érzi valami kimaradt az életéből ne a gyerekek vagy a családi élet rovására pótolja".
  Nem értelek, a nők is emberek, tehát ők is szeretnék, ha nekik és családjuknak a meglennének a létfenntartáshoz szükséges javak, ha biztonságban élhetnének, ha mind a családjukkal, mind a társadalommal normális kapcsolataik lennének, szükségük van arra, hogy elismerjék őket és a képességeiket maximálisan kibontakoztathassák.
  Nem lehetne olyan megoldást keresni, hogy a kecske is jóllakna és a káposzta is megmaradna? Nem lehetne, hogy ne csak a szavak szintjén illetve ne csak egy bizonyos jövedelemszint felett támogassa az állam az anyákat? Szerinted kinek jó, ha olyan anyák élnek ebben az országban, akik úgy érzik, hogy nem jó anyák, mert nem ugrálnak állandóan a gyerekeik körül, nem jó feleségek, mert a gyerekek, a háztartás és egyéb okok miatt igen csak elfáradnak, nem jó munkaerők, a munkahelyükön sem tudnak jól teljesíteni, mert sok esetben nem ott jár az eszük, hanem a családi problémákon.
  Szóval, el lehet kezdeni gondolkozni!”
 • 21. placcs 2012. szeptember 13. 12:17
  „A szót cáfolom, hogy "családon belüli erőszak". Mert vagy család, vagy erőszak. A kettő együtt paradoxon. Ha egy nő az első pofon után nem szedi össze a cuccait és hagyja ott a pasit a francba, akkor ő vállalta. Ha ő vállalta, szenvedjen. Aki hülye haljon meg. Megütött? Futás el onnan. És nem szülni neki 5-6 gyereket! És nem férjhez menni hozzá! Aki egyszer megüt, megüt másodjára is. Pont. Akit vernek és folyamatosan és sokszor, hábocs, így járt, egyszer él ő is, minek tűr? Minek tűrt már az első pofon után?”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nógrád megyéből hozzák Csongrádba a málnát

A forró, aszályos nyár miatt hamarabb beértek a gyümölcsök. Egyedül a málna tartotta magát tovább, május óta folyamatosan kapni - nem olcsón. Tovább olvasom