Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Évről évre új fagylaltízekkel rukkolnak elő a cukrászok

Szeged - Új ízekből és ötletes nevekből idén sincsenek híján a szegedi cukrászdák fagylaltospultjai. Mostanában a belga csoki és a pisztáciabomba, valamint a sárkánygyümölcs éli virágkorát.
Csokimeggy, sportszelet, meggy és Grant kapitány. Ezeket az ízeket kérték sorrendben tegnap délben a fagylaltért ácsingózó emberek a szegedi A Cappella cukrászdában. Megállapítottuk, hogy az édes és krémes, ropogós ostyatölcsérbe porciózott nyalánkság szeretete kortalan: a sorokban kisgyerektől a diákon át a nagymamáig minden korosztály képviseltette magát.

A jéghideg nyalánkság ára a fagylaltrajongók legnagyobb örömére tavalyhoz képest a legtöbb szegedi cukrászdában nem vagy alig emelkedett. További jó hír, hogy a meteorológusok szerint a következő napokban kora nyári időre számíthatunk – akár másfél hét alatt végignyalhatjuk a cukrászdák 30–40 különféle ízű fagylaltkínálatát.

Édes, jéghideg kehelyálom. Hippokratész még orvosságként ajánlotta. Fotó: Schmidt Andrea
Édes, jéghideg kehelyálom. Hippokratész még orvosságként ajánlotta.
Fotó: Schmidt Andrea

– A következő években biztosan tudunk majd új ízeket felmutatni, hiszen csak vaníliából 10 fajtát próbáltunk ki az idén – mondta Gyuris László, az A Cappella cukrászda vezetője. A tavalyi kínálathoz képest a fagylaltlap új szereplője a sárkánygyümölcs, amit a legenda szerint tűzokádó sárkányok teremtettek – a cukrászszakma csak most fedezte fel magának alapanyagként.

– Tényleg ütős ez a belga csokibomba! Olyan, mintha a legmárkásabb sima csokoládéból vettem volna a számba néhány cikkelyt. Sajnos az ára is ütősebb a többinél, de első nyalásra azt mondom, hogy megérte – mondta tegnap a kellemes napsütésben a cukrászda bejárata előtt az egyetemista Takács Olga.

– A sárkánygyümölcsön kívül ezzel és a pisztáciabombával bővült a tavalyi kínálat. Elnevezésük onnan fakad, hogy sima megfelelőjüknél magasabb a szárazanyag-tartalmuk, erősebb az ízviláguk. Szeretnénk még liliom-, viola- és ibolyafagyit is készíteni – mondta Gyuris László. Az A Cappellában a fagylaltszezon elején napi 50–100 kiló fagyit főznek, ami nyáron felmehet akár 200–500 kilogrammra is.

Csak egyvalami van, ami még a fagyinál is finomabb...  Fotó: Schmidt Andrea
Csak egyvalami van, ami még a fagyinál is finomabb...
Fotó: Schmidt Andrea

A városon végigsétálva úgy tűnt, hogy a szegedi cukrászdáknak a jó idő beköszöntével hamar magasabb fokozatra kell kapcsolniuk: a Dóm cukrászdából egyetemisták csoportja lépett ki, mindenki két-három gömbös fagyival a kezében; a McDonald's teraszán és a Kárász utca padjain is sokan élvezték a környező cukrászdák hűsítő finomságait. A Palánk épületének tatarozása ellenére itt is sokan álltak sorba a finomságért.

– Én hidegben is eszem belőle, de most már kifejezetten fagylaltnyalogató idő van. Finomak a szegedi fagyik, de a legjobbakat, talán a tengerpart miatt is, Olaszországban és Görögországban ettem. A legrosszabb élményem? Körülbelül 20 éve történt Győrben, de a mai napig emlékszem rá. Három vagy négy fagyizóban is jártunk, valahol őszibarackot, máshol citromot vettünk. De mindegyiknek kókuszíze volt, amit mindig is utáltam – mesélte Hetényi Attila.

Hippokratész orvosságként ajánlotta

A fagyi történetéről keveset tudunk, a kínaiak állítólag már ötezer évvel ezelőtt ismerték a fagylalt korai változatát, amely a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti országokba. Hippokratész orvosságként ajánlotta betegei számára, Nagy Sándor élénkítőszer gyanánt szolgáltatta fel a csaták előtt, míg Néró császár akár négyszáz kilométeres messzeségből is hozatott jeget az édességhez. Sisi magyar királyné kedvenc fagylaltja pedig az ibolya volt.

 FAGYLALTÁRAK SZEGEDEN      
 CUKRÁSZDA  ÁR (Ft/gömb)  SÚLY (dkg/gömb)  FAJTA (db)
 A Cappella cukrászda  140  5  40
 Palánk  120  5  21
 Dóm cukrászda  120  4  23
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Görbítettek a Kossuth Lajos sugárúti villamossíneken

Nem véletlenül görbe az 1-es villamosvonal új sínpárja a Kossuth Lajos sugárút nagykörúton belüli részén. Tovább olvasom