Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Évszázados háborút zár le a halvédelmi törvény

Szeged - A halászok nem használhatnak horgot, sem olyan hálót, amelyben sérül, elpusztul a hal, limitált lesz a zsákmányuk, és ha eladják, tanúsítványt kell írniuk róla. Ilyen korlátozásokat vezet be a vasárnap óta hatályos új törvény, amely a halfogók népesebb táborának, a horgászoknak kedvez.
A névváltozásnak is van jelentősége: a korábbi halászati törvényt halgazdálkodási és halvédelmi törvény váltotta szeptember elsejétől. Az országgyűlési kétharmadot gyakran éri a bírálat, hogy nem egyeztet eleget az érdekeltekkel. Ez esetben az előkészítés évek óta tartott, és az érintettek legnépesebb csoportjának, a horgászoknak az érdekképviselete a legtöbb javaslatát viszontlátta a törvényben. Ugyan nem tiltotta be az országgyűlés a halászatot a természetes vizeken, viszont elfogadta a horgászat és a hozzá kapcsolódó vállalkozások legfőbb érvét. Eszerint a hazai természetes vizek horgászati, turisztikai célú hasznosítása több bevételt hoz az államnak is, ha korlátozza az üzemszerű halászatot.

Az új jogszabály limitálja a halászok által kifogható hal mennyiségét – ez a horgászok esetében régóta így volt –, rögzíti, hogy a zsákmányról tételenként fogási tanúsítványt kell kiadniuk. Ez végigkíséri a természetes vizekből kifogott halat a vendéglői asztalig, ahogy a halgazdasági árut a számla. Kimondja a jogszabály, hogy tető-, csapó- vagy sorhorgot már nem használhat a halász, és tiltott az „olyan állított halászeszköz, amelynek fogási elve a hal megakadásán alapul, és a megfogott egyed rövid időn belül való elpusztulásához vezet". – A törvény nem mondja ki, de ez a marázsa, a meslenc, amely nem hagyományos halászeszköz. Tiltólistára kerültek a damilhálók, amelyek sérülést okoznak a halnak – értelmezi a jogalkotó szándékát az előkészítésben részt vett Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke, Láda Gáspár. – A korábbinál nagyobb hangsúlyt kap a halak védelme, őrzése, előírja a törvény a halmentést a kubikokból árhullám után, ami eddig nem volt rendszeres. A természetes vizekből kifogott őshonos halak nem telepíthetők át olyan tóba, ahol más halgazdálkodás folyik, például horgásztavakba sem. Vélhetően ez is a halászat piacát szűkíti. Kimondja, hogy a horgászat és a horgászturizmus fejlesztése élvez elsőbbséget a természetes vizeken.

Az új jogszabály jobban védi a halat, de igyekszik vonzóbbá tenni a horgászatot. Fotó: Karnok Csaba
Az új jogszabály jobban védi a halat, de igyekszik vonzóbbá tenni a horgászatot.
Fotó: Karnok Csaba

Ez a Tisza szempontjából érdekes. 2015-ben újból pályáztatják a folyó szakaszait, és erre a jelenlegi gazda, a halászati szövetkezet mellett a megyei horgászegyesületek szövetsége is készül.

Kimondja a jog: a hal akkor kerül a horgász, halász tulajdonába, ha beírta a fogási naplójába. Ez azzal jár, hogy aki elmulasztja beírni a zsákmányt – abban reménykedve, így több halat elvihet, mint amennyi egy nap megilleti –, és rajtakapják, nem szimpla halvédelmi szabálysértésben, hanem lopás vétségében találják bűnösnek.

Viszont 3 éves kortól 15 éves korig, illetve 70 év fölött ingyenes az állami horgászjegy, ingyen jár az állami jegy mozgásszervi, hallásszervi fogyatékosoknak, az értelmi fogyatékosok pedig horgászvizsga nélkül válthatnak engedélyt, felnőtt felügyelet mellett pecázhatnak. Turista horgászjegyet vezetnek be május elsejétől, amely régen, a Balatonon létezett. Online regisztráció útján lehet hozzájutni, vizsga nélkül, így hátha még többen megszeretik a horgászatot.

Láda Gáspár információi szerint a törvényhez három végrehajtási rendeletet tervez a Vidékfejlesztési Minisztérium, az első most készül.

Ezt várja Ujhelyi Dezső, a másik érintett csapat, a Tisza Halászati Szövetkezet elnöke is, aki szerint nagyon fontos részleteket nem tisztázott egyértelműen a törvény. – Sorhorog alatt mit kell érteni? Három, tizennégy vagy százötven szemeset? Ha a damilhálók maradandó sérüléseket okoznak a halnak, a horgászok horga nem? – sorolta Ujhelyi Dezső. – Én javasoltam, hogy a háromágú horog használatát tiltsák be. Erről egyelőre nincs hír.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. lelketlen 2013. szeptember 05. 20:23
  „20-21.csonakos.
  Minden elismerésem a Tiéd,ha egy kicsit igyekszel még képes leszel a céltáblába is beledumálni a lyukat,lövés nélkül.”
 • 21. csonakos 2013. szeptember 05. 07:39
  „19. lelketlen 2013.09.04. 16:00
  http://www.kdtvizig.hu/WEB/KDTVIZIG/KDTWEB.NSF/572fc1a1fa55707bc1256d160047453e/13df23ea89e676adc1256d1600413cc3?OpenDocument

  "Ártér

  Az a terület, melyet a folyó árvizei az árvízvédelmi művek megléte nélkül elöntenének.

  Az ártérnek azt a részét, melyet az ármentesítő művek védenek mentesített ártérnek nevezzük. Az árvízvédelmi művekkel nem védett ártér a nyílt ártér. A töltések előtti NYÍLT ÁRTÉR a hullámtér."
  Azt hiszem egyértelmű!”
 • 20. csonakos 2013. szeptember 05. 07:35
  „19. lelketlen 2013.09.04. 16:00
  Ártér a folyó völgyének az a része, melyet a legmagasabb árvizek elborítanak v agy töltések közé fogott folyóvizeknél elboríthatnának. Ez utóbbiaknál ugyanis (gátszakadás esetét kivéve) az ártérnek már csak azt a részét borítja el az árvíz. mely a két oldalt eső töltésvonal között maradt. Minthogy töltések közé fogott folyóknál az árvíz magassága mindig emelkedik: itt kétféle árteret különböztetünk meg. Egy mély ebben fekvőt. melyet már a folyó szabályozatlan állapotában előfordult nagy árvizek is elborítottak: ez az ősi Á.; és egy magasabban fekvőt, melyet csak a töltésezés folytán előállott magasabb árvizek borítanak el: ez az úgynevezett, fensíki Á. Jogilag véve Á.-nek csak a mentesített A.-t vagyis azon területet mondjuk, melyet valamely ármentesítő vagy szabályozó társulat kötelékébe bevont; megkülönböztetés céljából a mentesítés előtti Á. azon részét, mely a töltésvonalon kivül a folyó felé esik, hullámtérnek nevezzük.

  Forrás: Pallas Nagylexikon

  Read more: http://www.kislexikon.hu/arter_a.html#ixzz2dzffdF00”
 • 19. lelketlen 2013. szeptember 04. 16:00
  „T.csonakos!
  Amit Te ÁRTÉR-nek titulálsz az nem az.
  Az a HULLÁMTÉR.A folyó felépítménye az alábbi:
  TÖLTÉS-HULLÁMTÉR-MEDERTÉR-HULLÁMTÉR-TÖLTÉS.
  A töltések által mentett oldali területek az ÁRTEREK.
  Csak a szemléltetés kedvéért:Szeged,Algyő.......stb.az ÁRTÉREN fekvő települések,nem is sok halivadékot kell innen
  kimenteni,szerencsére.”
 • 18. Carassus 2013. szeptember 04. 15:25
  „Ujhelyi Dezső Úr, ne legyen cinikus!
  Talán nehéz és büdös a régi perlonhálókkal dolgozni... Egy tiszai csukám (87 cm, 4,70 kg) nyaki része tele volt a húsába belenőtt, szakadt damilháló-szemekkel! Ha pedig a törvény szerint a halászok nem használhatnak horgot, minek firtatja a NEMHASZNÁLHATÓ sorhorgok számát? Ön biztosan azt mondja: harcol a jogaikért. Szerintem kibúvót keres a varsából! Sok horgásztársammal együtt évtizedeken át, keserű szájízzel kénytelen voltam elviselni a halászok mohóságát, törvényen felüli helyzetét. Itt az ideje, hogy Önök is tudomásul vegyék, tűrjék a törvény betűit, és mértékletességet tanuljanak!
  Carassus”
 • 17. csonakos 2013. szeptember 04. 15:14
  „15. balihoho 2013.09.04. 12:41
  Jól írod! - lehetne itt elég hal horgásznak, halásznak ha nem lép be az a sok "halcsökkentő" módosítás! Azok a hatvanas évek! Már csak akkor mentünk kisvíznél egy egy gödörhöz ha tényleg halat akartunk enni! A Maros, az meg egy csoda vadregényes volt már akkor is! A Kőrösök, egész Szanazugig, Endrődig jártuk csónakkal! Halász, horgász megfért! Persze renitensek akkor is voltak. A videóban a foki gazdálkodásról csak a halak szempontjából esik szó de a mezőgazdaság is profitált belőle bőven! A rengeteg ártérben maradt gyümölcsös, szőlő évtizedekig volt "ingyenbefőtt" a kamrában! Hol vannak már azok az idők, azok a horgásztársak, halászok!”
 • 16. Vakantanka 2013. szeptember 04. 14:27
  „Én meg azt várom nagyon,hogy a másik érintett csapat tűnjön el a Tiszáról örökre!”
 • 15. balihoho 2013. szeptember 04. 12:41
  „Olyan pontyos, mint a hatvanas évek elején volt a Tisza, már nem igen lesz. Ennek azonban prózaibb oka van. A Törökbecsei duzzasztó, útját állja az al-Dunáról Tiszába jutni akaró, pontyseregnek. pedig mekkora pontyokat lehetett akkor fogni! Jobb ha a mostani fiatalok nem tudják, mert lehet hogy hozzám hasonlóan sírva fakadnának, ha erre gondolnának. Látható, hogy nem csak a halász oka annak, hogy kevesebb ma a hal a Tiszában, mint évtizedekkel ezelőtt.”
 • 14. Vakantanka 2013. szeptember 04. 11:24
  „csonakos, nézd meg ezt utánna puffogj!
  http://www.youtube.com/watch?v=7jKSESROQGc”
 • 13. Lacusch69 2013. szeptember 04. 10:49
  „Még annyit kérdeznék, hogy a varsa hirtelen apadás esetén nem okozza a hal pusztulását?
  Lásd pl. a gyálai óriásharcsa esete...”
 • 12. Lacusch69 2013. szeptember 04. 10:46
  „10. Te sokáig vízen éltél, de az infókat a DM képaláírásaiból veszed? Sikeres ember nem lehetsz... (Egyébként rossz a képaláírás)

  Érdemes itt is szétnézni:
  http://www.haldorado.hu/forum.php?frid=3612
  Kicsit visszaolvasgatva: THSZ hozzászóló = Újhelyi úr”
 • 11. csonakos 2013. szeptember 04. 10:26
  „9. Akisz 2013.09.04. 09:47
  Mindannyiunk okulására tedd föl ide a képet!
  http://www.delmagyar.hu/forum/madarvedelem_-_termeszetvedelem/20/2003985/?action=kifejt
  Nem vitatva, hogy volt/lesz ilyen halász!
  Egyébként a szálak sokkal messzebbre vezetnek hal ügyben! A Tisza meanderező folyó volt amiből csináltak egy csatornát! Nincs ártér, nincs lassú lefolyás és még sorolhatnám, mert a természet védelme az szívügyem volt mindig! Ugye a rengeteg kormoránt sem hagyhatjuk ki! A Tisza-tavon magam láttam, hogy a gyönyörű kecsegéket, hogy falják föl ezek a túlszaporodott madarak! Természetesen a teljesség igénye nélkül.”
 • 10. csonakos 2013. szeptember 04. 10:06
  „8. Fuleee 2013.09.04. 09:31
  Ha megnézed a cikkben a képet jól látható verespataki szennyeződés jött végig a Tiszán 2000-ben! Lehet rossz a fotó? Esteleg a képaláírás?
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/verespataki_aranybanyanyitas_bekemenyitenek_a_zoldek/2347982/”
 • 9. Akisz 2013. szeptember 04. 09:47
  „Kedves Csónakos!

  Írd ide az email címedet és küldök neked egy fényképet, mely készült 1998. május harmadikán, amikor már tilalom volt halásznak és horgásznak egyaránt. A fényképen látható, hogy egy halász áll a csónak végében az evezőjére támaszkodva és a csónak színig van olyan pontyokkal, melyek ívni készültek. Tehát MÁJUS HARMADIKÁN LEGALÁBB 8-10 MÁZSA PONTY (5-10 KILÓSAK) VOLT A CSÓNAKBAN. A Kőrös és a Tisza éppen kilépet medréből és ilyenkor a bokrok alá behelyezett varsákkal, melyeknek bejárata akkora, hogy belefér egy teherautó, nos ez a halász egy nap alatt ennyit fogott tilalmi időben. És most jönnek a kérdések: hova adott el ennyi halat, beírta-e a fogási naplójába, és miért nem ellenőrizték,stb.?
  Tavaly olvastam egy cikket a Délvilágban, hogy egy gyereket megfogott a halőr, mert Szegeden egy jelentéktelen tavon kárászokat fogott és nem volt engedélye. A megyei halászati felügyelő képes volt ezt a gyereket megbüntetni ezért. Inkább örülnie kellett volna, hogy ez a gyerek horgászik, így hasznosan tölti a szabadidejét. Egyébként én is 30 éve járom a Tiszát nyitott szemmel. Amiért halászt nem büntettek meg, azért bennünket horgászokat már igen. Most tavasszal áradáskor kiabálja egy lúdvári halász a rendőrök felé, akik jöttek a Tiszán, próbáltak ellenőrizni, hogy "ide gyertek ki a fák és a bokrok közé, ugye nem tudtok". Tehát látjuk és tudjuk, hogy mi folyik a természetes vizeinken és ennek véget kell vetni. Halászt és horgászt a jövőben szigorúan ellenőrizni kell, legalább úgy mint Kanadában. Akkor biztos, hogy rend lesz és pár év múlva újra lesz hal a Tiszában és mellékfolyóiban.”
 • 8. Fuleee 2013. szeptember 04. 09:31
  „6. csonakos 2013.09.04. 08:40
  Te fuss neki még egyszer: a nagybányai aranybánya gátja szakadt át és a Tiszát fertőzte végig a Szamoson keresztül. Nem a Maroson jött a szenny! Verespatak esetében a Maroson keresztül veszélyezteti a Tiszát az aranybánya...”
 • 7. info 2013. szeptember 04. 08:52
  „"ingyen jár az állami jegy mozgásszervi, hallásszervi fogyatékosoknak,"Mivel fogják igazolni a mozgásszervi betegséget vagy a siketséget??? XIII.BNO kódcsoportban felsoroltakkal? Orvosi igazolás? Írhattak volna erről is.”
 • 6. csonakos 2013. szeptember 04. 08:40
  „3. Fuleee 2013.09.04. 08:10
  Fuss neki mégegyszer! 2000-ben én ott voltam a parton amikor ez a Maroson lezúduló verespataki ciánszennyezés az egész Tiszát kipusztította! Vagy mégsem a Maroson jön / jött?

  4. Akisz 2013.09.04. 08:17
  No, akkor most száz halász iparilag lehalássza a Tiszát? Két éves koromtól 2005-ig a vízen éltem szinte és bizony fogtuk a halat és béke volt többségében a halászok és horgászok között, Szeged és Csongrád közt! A Parukanyar és az Andrási duzzasztó nyaranta horgászoktól, nyaralóktól volt hangos. Ha mégsem lett volna, akkor ha nem értette a halász a kérést a hálója bánta! Kitettük a partra.
  Ivadékot a halászokkal együtt mentettük már akkor is mert nekik volt ehhez szerszámuk! Számtalan ivadéktelepítésnél ott voltam ahol harcsát, süllőt, kecsegét, pontyot, csukát stb neveltek bércuggerüvegebe a halászok és ellenjegyzéssel a Tiszába engedték tavaszonként, ezerszámra. Talán nem lenne annyi panasz a fogásra ha a Mattyon kint lévő horgászok halat is fognának mert lenne megfelelő telepítés! Atkán hasonló a helyzet! Mi garantálja, hogy ha csak a horgászok kezelik a vizeket akkor hal is lesz? Érdekes, horgász ismerőseim - igaz csónakosok - nem igen panaszkodnak a fogásra, kerül harcsa, ponty, süllő, keszeg!”
 • 5. Dr.Tonyk 2013. szeptember 04. 08:38
  „Amióta a Balatonon is elrendezték a halászatot, azóta kiválóan lehet fogni. A kétezres évek elején két hét alatt 1 db pontyot sem fogtam, csak dévért (modjuk azt dögivel). Aztán évről évre jobb lett. Megjelentek a kárászok, majd az után jószerivel csak kárászt és pontyot fogtunk. Az idén volt minden. Gyönyörűek. Akkora kárászokat fogtam éjszaka, hogy azt hittem pontyok. 1,5-2 kg-os példányokat.
  Reméljük a Tiszán is lassan ez lesz a normális és újra horgászható folyóvá válik!”
 • 4. Akisz 2013. szeptember 04. 08:17
  „Kedves Csónakos!
  Neked fogalmad nincs, hogy az elmúlt 20 év halászata az élő vizeken miről szólt. Én ha 100 évig horgásznék 100 bottal, akkor sem fognék annyi halat ki a Tiszából, mint amennyit egy halász kifog az ívási időben áradáskor egy nap alatt. Így oda jutottunk, hogy nincs darabos hal a természetes vizeinkben, mert a halászok méret és mennyiségi korlátozás nélkül minden időszakban, minden lehetséges eszközzel fogták a halat és eladták, tisztelet a kivételnek. Na ennek kell véget vetni és egyenlő esélyeket biztosítani, mert jelenleg ott tartunk, hogy hiába próbálunk a Tiszában, Kőrösökben, stb. halat fogni, egyszerűen a keszegen kívül más halat alig van. Köszönhető ez a mostani ipari méreteket öltött halászatnak.”
 • 3. Fuleee 2013. szeptember 04. 08:10
  „Nagyon helyes, hogy ellehetetlenítik a halászatot (annak ellenére, hogy ősi szakma). Amit a halászok csináltak az elmúlt években, az már rablás volt. Sajnos többször szemtanúja is voltam. Egyébként is: max 100 halász áll szemben sok ezer horgásszal. A törvény nehogy már a halászat érdekeit védje. Amennyiben más szerv venné át 2015-től a Tiszát és az ellenőrzésre is fordítanának gondot, szerintem egy 10 év múlva olyan méltán híres folyónk is lehet, mint pl.: Duna-delta, Ebro, Loire, stb, ami a turistákat is idehozná. (Csak addig keleti szomszédaink le ne szennyezzék újra a folyónkat, bár Verespatakról a Maroson keresztül jönne a szennyvíz, így "csak" a torkolat alatt sérülne a folyó.)
  2015-től horgászkezelést kívánok, szigorú ellenőrzést, és rendet, valamint éves kvótát. Ivadékmentésben pedig szívesen részt veszek és szerintem rajtam kívül sok jó szándékú horgász, sporthorgász.”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc kiskutyát szoptat Revi

Szegeden, a Szabadkai úti Lidl közelében. Az újszülött kiskutyákat a kihűlés mellett az éhhalál fenyegette. Tovább olvasom