Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Exporttal dolgozzák le a veszteséget

Az exportnak köszönhetően év végére várhatóan már nem lesz veszteséges a székesfehérvári tejüzem, amelynek november óta az Alföldi Tej Kft. a gazdája. A cég tárgyal az olaszországi Parmalattal a márkanév használatáról.
A márkanévről még nem sikerült megállapodni Fotó: Karnok Csaba
Egyelőre nem sikerült szerződést kötnie az Alföldi Tej Kft.-nek az olasz Parmalat céggel a márkanév használatáról. A székesfehérvári üzemet – a Parmalat egykori gyárát – működtető, magyar tulajdonú kft. ügyvezetője, Mélykúti Tibor lapunk kérdésére elmondta: februárban tárgyaltak Carlo Prevedini vezérigazgatóval, aki most az olasz Parmalatot vezeti. Abban maradtak, hogy a két cég között jó kapcsolatnak kell maradnia, és elkészítenek egy megállapodástervezetet, amelyet márciusban megtárgyalnak Székesfehérváron. A hónap végén azonban az olaszok jelezték, a megállapodás csak áprilisra készül el.

Mélykúti elmondta, a november elsejei átvétel óta folyik a munka az üzemben, amely egyelőre veszteséges, de a tulajdonosok így is számoltak. Úgy tervezik, ez év végére szépen fokozatosan eltűnik a veszteség, s ebben már most közrejátszik az is, hogy az úgynevezett tankostej-exportja elég jelentős a cégnek. A cél az, hogy a feldolgozás fejlődjön, minél nagyobb legyen a hozzáadott érték. Azt is eldöntötték, hogy a nyereség jelentős részét visszaforgatják, csak így hozhatják olyan helyzetbe az üzemet, hogy hosszú távon felvehesse a versenyt a piac többi, jóval erősebb szereplőjével.

S hogy mindez miért érdekes itt, a Dél-Alföldön? Azért, mert az Alföldi Tej Kft.-t mintegy százhatvan környékbeli gazdaság hozta létre, a Csongrád megyei tejtermelők egy része ezzel a céggel áll kapcsolatban. Számukra sem mindegy, hogyan boldogul a fehérvári üzemmel a kft., hiszen ha jól megy a cégnek, az értékesítés biztonságos lesz. Az Alföldi Tej Kft. évente négyszázmillió liter tej fölött rendelkezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viperával ütötték az ellenőrt

Viperával vágtak fejbe egy SZKT-ellenőrt Szegeden, az Ortutay utcai megállóban. Az ellenőr nem… Tovább olvasom