Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Ez a kormány betegség! - mondják a szegedi diákok

Szeged -A Hallgatói és Oktatói Hálózat után szombaton megalakult a Középiskolai Hálózat is (KIHA), alapítói között szegedi diákokkal.
A Középiskolai Hálózat célja azon középiskolások összefogása, akiknek szándékukban áll a mostani helyzeten változtatni, akik tenni akarnak a jövőjükért, akik a köz- és felsőoktatási problémák megoldását szívügyüknek érzik – áll a csoport közleményében. Reményfy Dániel, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium végzős diákja a szombaton létrejött KIHA alapítóinak egyike.

A fővárosi Baross Gábor szakkollégiumban tartott szombati fórumon a résztvevő mintegy száz-százötven diák arról is határozott, hogy a KIHA a pártokon kívül minden demokratikus szervezettel együttműködik. A szervezet eddig körülbelül 80 tagot számlál, de két nappal létrejötte után több mint ezren követik az egyik közösségi oldalon.

Reményfy Dániel és Károlyi Lóránd. Hálózatban. Fotó: Karnok Csaba
Reményfy Dániel és Károlyi Lóránd. Hálózatban.
Fotó: Karnok Csaba

Forradalmi versek

Reményfy Dániel egy barátjával, Zawiasa Róberttel verseket ír a felsőoktatási és közoktatási helyzetről. Rájöttek, hogy nincs olyan szervezet, amely a hasonló művészeti alkotásokat összefogná, ezért hamarosan teret nyitnak az ilyen témában alkotók számára. Részlet az egyik versből: „Társadként mondom, bajtárs, ez a baj kortárs, és az egyetlen, ki ellene tehet, hogy prediktatúra és nem a nép vezet, az a fiatal egység. Ez a kormány betegség!" - írja Róbert a versben, amiben Dániel is közreműködött.  - Nem akarunk egyenfalván egyenruhában masírozva egyeniskolákba járni, ahol egyentanárok várnak minket egyenkönyvekkel - egészített ki a gondolatot az alapító élőszóban.
– Elfogadjuk a Hallgatói Hálózat 5+1 pontos követelését, de saját céljaink, irányelveink is vannak – mondta Dániel. – Szeretnénk megállítani a szakképzés zsákutcás jellegét, azaz azt akarjuk, hogy ne szűküljön 5 órára a közismereti oktatás egy héten – hangsúlyozta. Céljaik között szerepel, hogy a tankötelezettség ismét 18 éves korig tartson, nem szeretnék, hogy a gyerekek 16 évesen az utcára kerüljenek.

– Személyes javaslatom, hogy legyen szabad a tankönyvválasztás. A miniszter ugyanis felülbírálhatja a tanárok választását, ugyan még nem tette meg, nem határozta meg helyettük, de joga van hozzá. Ez egy manipulációs eszköz, ami ráadásul lehetőséget ad a történelemhamisításra is. Szeretnénk, ha független szakértők által minősített könyvekből taníthatnának a pedagógusok – emelte ki Dániel. Szerinte a tanárok önálló személyiségek, akik a diákok érdekeit képviselik, de a kormány ezt nem engedi. Elmondása szerint tanáraik támogatják őket, rossz szót még nem hallottak tevékenységük miatt.

– Ha február 7-éig nem teljesül minden követelésünk, a hallgatói szervezetekhez hasonlón mi is tüntetünk február 11-én – mondta Dániel osztálytársa, Károlyi Loránd. Mindkét diák részt vett a decemberi demonstráción is a kormányhivatal épülete előtt, ahol fel is szólaltak. Akkor még a Diákellenállás a Felsőoktatásért elnevezésű szervezet tagjaiként. Tüntetni – ahogy akkor is – iskolaidőn kívül szeretnének. Dániel programozónak vagy közgazdásznak készül, szeretne az országban maradni, de a hallgatói szerződést semmiképp sem írja alá. Mint mondta, ez elvi kérdés.

Olvasóink írták

144 hozzászólás
 • 144. SP 2013. január 24. 18:13
  „Állami iskolákban
  a nemzeti tantervhez minek sokféle verzióban elkészült tankönyv. Csak köz és szülői pénz kidobása lenne.

  Iskolákban,
  közösségi házakban, kultúrházakban stb. elérhető a net.”
 • 143. lidi 2013. január 24. 16:29
  „aki szerint a tankönyvkiadói lobbi áll a diákok mögött, elszégyellheti magát a tájékozatlansága és/vagy a kishitűsége miatt: ma megmondták a tévében is, meg a rádióban is, hogy ki. Tessék ehhez tartani magukat az elvtársaknak, nahát!

  http://comment.blog.hu/2013/01/24/a_kozteve_tudja_ki_all_a_tunteto_diakok_mogott#comments
  (Fábián Barnára meg külön büszkék lehetünk, itt ténykedett jó sokáig)”
 • 142. vélemény 2013. január 24. 14:45
  „Török az egyetemisták önjelölt Megváltója?
  Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem EHÖK (egyetemi hallgatói önkormányzat) elnöke és egyben a szegedi bölcsészkar Hallgatói Önkormányzatának elnöke saját magát javasolta HÖK-elnöknek, majd el is fogadta a jelölést
  [url]http://hvg.hu/itthon/20130124_Torok_Mark_HOKelnoknek_jelolte_magat_maj[/url]”
 • 141. lidi 2013. január 24. 12:11
  „138: ne feledd, hogy nem mindenki él nagyvárosban, nem mindenki netezik, nincs teljes lefedettség, sem ha földrajzilag, sem ha életkorilag, sem ha a végzettséget nézzük. Jól tudják ezt odafönn is - nem véletlen, hogy OV a Frizbibe megy oktatáspolitikáról nyilatkozni...
  Aztán meg hiába van internet, ha nincs szövegértés, ha úgy nőttél fel, hogy valaki mindig megmondta még azt is, mit kérdezz, ha netán tán eszedbe jutna, ha se igényed, se gyakorlatod az önálló véleményalkotásra, gondolkodásra. És persze az se javít a helyzeten, ha a napi megélhetésért küzdesz, mert az eléggé elvonja az ember figyelmét a köz dolgairól...”
 • 140. SP 2013. január 24. 08:47
  „139. alfa258 "Ez a kormány pusztító métely, egy átok.."

  Relativitás:

  És az előzők mik, akkor?
  Most nyögjük az ország kiárusítását, kirablását stb.”
 • 139. alfa258 2013. január 24. 06:22
  „Ez a kormány pusztító métely, egy átok.......”
 • 138. SP 2013. január 23. 23:48
  „136. NP1 2013.01.23. 21:17
  ""........hanem a gondolkodás, az eljuttatható információ, az eltérő vélemény korlátozásáról van szó!""

  :) :)
  Ugyan már!

  Az internet korában?
  File transzfer, Skype videó, telefon. Online rendszerek. Kommentek, blogok stb.”
 • 137. harcsabajusz 2013. január 23. 21:24
  „Hajrá Gyerekek, diákok!
  Pártunk és kormányunk épp most faragja le az utolsó esélyét annak, hogy hazánk a "kiművelt emberfők országa" legyen. A középiskolai oktatás egyenruhásítása, szabadságának megkötése (csak Hoffman Rózsa eszméinek megfelelő könyvekből tanulhattok!), a szakiskolába járók elbutítása mellett a felsőfokú oktatás visszavágása, az egyetemi autonómia eltörlése, mind az 50-es éveket eszméjét és gyakorlatát idéző folyamat része. Eredménye pedig egy beszűkült, versenyképtelen, de jól irányítható, manipulálható fiatalság lesz.
  Hát ne hagyjátok! Rólatok van szó, hogy szolgákat vagy polgárokat nevel-e a hazai közoktatás. Hogy indoktrinált bólogató jánosok vagy önállóan gondolkodni, önálló értékeket képviselő európaiak lesztek-e.
  A korrupt HÖOK megegyezett a miniszterrel, aki léprecsalta őket. Nesze semmi fogd meg jól, ezt kapta az a társaság, amelyik évek óta a hatalom közelében sütkérezik, leválthatatlan, most pedig elárulja nemzedéke érdekeit. Zavarjátok már el őket melegebb éghajlatra! Legyen végre tiszta, átlátható ÉRDEK képviselete a magyar diákságnak!
  Hajrá mégegyszer!”
 • 136. NP1 2013. január 23. 21:17
  „SP 2013.01.23. 18:34

  Ugyan már!
  Nem a raktár és a zúzda különbségéről, hanem a gondolkodás, az eljuttatható információ, az eltérő vélemény korlátozásáról van szó!”
 • 135. tucat 2013. január 23. 19:40
  „118. ReményfyDániel
  Rendben, Dani!
  Megnyugtatott a visszajelzésed.
  Azt hiszem, jól látod a helyzetet, beleértve a fejeink állapotát is, amelynek a kivetülése teszi azt, amit országként, makromiliőként vagyunk kénytelenek megélni naponta. Ebből lesz a jövő, és ebből kell valami okosat, mindenki számára élhetőt, elfogadhatót kicsiholni. Jó mulatság, férfimunka lesz, amelyhez hölgyek jelentkezését is várjuk, természetesen! ;)
  Ész érvek? Igen, vannak, olykor még a hatalommánia szekerét, félelemtől torzult elmével toló "kemény mag" részéről is (lám, megint jól hazaküldetem magam :D), bár ők nem ilyen alapon igyekeznek eldönteni azt, amit, kissé különös módon, vitának neveznek, hanem "poroszosan", mely attitűdök remek összefoglalója volt a minap, ha nem tévedek, éppen egy gyakorló tanár részéről, az a két, csattanós pofon, amelyet egy srác feladata lenne a nevelése mulasztásaiban vétkes apjának lekenni (az "anyád is csámcsogott" csattanójú székely viccet idézi , s nem tudom kiűzni az elmémből, ezért kínlódom ezzel a bejegyzéssel már vagy tíz perce - bocs! xD).
  Itt tartunk ma, de jártunk már valamivel előrébb is, ezért is ismerjük fel egyre többen az előre-hátra viszonyt, amely ezúttal nem egy yagi antenna nyereségére utaló jellemző, hanem a nemzeti totyorgásunk iránymutatója lesz - remélem, nemsoká mindenkinek, de legalábbis az x/3-os többségnek. ;)

  Kösz, hogy visszahunyorítottál! Go! :)”
 • 134. roxper 2013. január 23. 19:07
  „133.
  Hamar rájöttél, hogy fölösleges elolvasni jozko baromságait, akárcsak luki hülyeségeit! :)”
 • 133. lidi 2013. január 23. 18:53
  „130: szóval te is égetnél, mint jozko barátom? :)

  129: ebben a témában még te sem vagy kibic, annak ellenére, hogy a gyermekeidet már kitaníttattad, tehát őket nem érinti közvetlenül a probléma.
  A személyeskedő önfényezésre most nem reagálnék, mert nagyon rám ijesztettél ezzel a csapdázással....”
 • 132. SP 2013. január 23. 18:34
  „127. NP
  Lehet a zúzda helyett
  raktár, eladatlan készlet is, amit feleslegesen legyártottak,
  munkát, anyagot fordítottak rá. Költségei voltak, ami soha nem térül vissza.”
 • 131. történész 2013. január 23. 18:12
  „A HÖOK már lefeküdt, ők kiegyeztek,az okokat sokan tudják??”
 • 130. macs 2013. január 23. 18:12
  „128. lidi,
  egy gyerektől tanulni, egy gyerekkel párbeszédet folytatni, egy gyereket gondolkodásra késztetni? Nem félsz a máglyától? :-D”
 • 129. jozko 2013. január 23. 18:04
  „128. lidi:

  El kell ismernem, ócska kis csapda volt az, amit Neked állítottam.
  Belesétáltál.
  Tudnom kellett, kivel állok szembe.
  A korom : állapot /ebben a szövegkörnyzetben nem égéstermék.../
  A tapasztalataim / kudarcokat is beleszámítva/ értékét ismerem, rendszeresen van módom kipróbálni.
  Kettőnknek valószínű, hogy nem sok dolga lesz egymással a továbbiakban, a világért sem akarnálak oktatgatni vagy sértegetni - de ha arra is figyelsz néha /jobban/ amit mások mondanak vagy írnak , talán ritkábban fogsz szalmát csépelni.

  És hogy ne legyen ez csak magánbeszélgetés, a cikkhez is visszakanyarodnék:
  Ügyes húzás, értelmes gyerekek csinálják , jól felépített koncepció - és gyakorlatilag kevesen tudnak egy sakkjátszmában mondjuk 3 lépést előre kalkulálni, így kevés kritikától kell tartaniuk.
  A legtöbben úgyis csak kibicként kiabálnak be.”
 • 128. lidi 2013. január 23. 16:43
  „125: én meg a személyes érdemek listázásába nem bonyolódnék bele, mert nem ez a téma, meg nem is közérdekű.
  Ezt a hozzászólásodat sem tudom másképp értelmezni, mint az előzőeket: mindenkivel lekezelő vagy, aki nem fúj egy követ veled, méghozzá a korodra és a tapasztalataidra hivatkozva, ami ne haragudj, de nem konkrét érv egy konkrét vitában. Bár sokkal terjengősebben, de nem mondasz mást, mint hogy te jobban tudod, mert idősebb vagy - nekem meg meghatározó élményem, amióta csak szülő vagyok, hogy a legkisebb gyerektől is lehet (és nem szégyen) tanulni. Szóval szerintem egyáltalán nem bölcsességre vall minden nálunk fiatalabb előtt becsukni a fülünket és az agyunkat, és valami elnéző mosollyal konstatálni a gondolataikat és a cselekedeteiket, a folyamatos párbeszéd helyett.”
 • 127. NP1 2013. január 23. 16:17
  „SPSokféle,
  "közel párhuzamos minőségű, kis sorozatú,
  darabszámú tankönyv gyártása a zúzdának csak a választék bővítés miatt luxus." - ez egy nagyszerű igen felvilágosult gondolat. Olyan mint a könyvégető kalifáé aki szerint azért kell a könyveket elégetni mert ha azt tartalmazzák amit a Korán, akkor fölöslegesek, ha nem azt akkor pedig tilosak....”
 • 126. roxper 2013. január 23. 16:16
  „Tele a nadrág igazgató bá ill rózsika, már a diákoktól is félnek???

  "Hoffmann Rózsa szerdán Ceglédre utazott, ahol sajtótájékoztatót és előadást tart. A polgármester tiltakozástól tart, a diákokat hazaküldték. "”
 • 125. jozko 2013. január 23. 15:56
  „119. lidi:
  Dörzsölt vagy , annyi szent - az végképpen ne zavarjon, hogy vannak olyanok is, akik már csillogtak akkor, amikor Téged még dörzsöltek...
  Van annak is előnye rád nézve : ők esetleg előbb veszítik el a fényüket - jobb esetben patinásakká válnak.
  Sajnálom, hogy nem tudjuk /így, rövid távon/ meggyőzni egymást, de eszemben sincs belebonyolódva ezeknek a szárny-bontogató ifjaknak megtépázni a tollait - sem a Te lelkedbe gázolni.
  Maradok a tapasztalataimmal.
  Előfordul olykor olykor, hogy hasznomat veszik.
  Négy iskolázott fiúval, öt unokával megtettem a jövőnkért amit tehettem, segélyekre soha nem szorultunk,
  lassan 43. éves munkaviszonyom után még "nettó befizető" vagyok...
  Akinek szüksége van rám, rendszerint megtalál.”
144 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tucatnyi határsértőt fogtak el a rendőrök Röszkén

Több, mint egy tucat illegális migráns került rendőrkézre a hét első két napján. Tovább olvasom