Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Ez történt Csongrád megyében 2012 áprilisában

Csongrád megye – Kilenc nap van hátra a 2012-es esztendőből. Visszapillantás, avagy ez és ezért volt fontos ezen a bő 4262 négyzetkilométeren az év negyedik hónapjában.

Szolg. közl. rögtön az elején: képtelenség minden egyes fontosnak gondolt cikket, történést, eseményt felidézni, nekünk sem ez a célunk. Fogadják el, hogy így és ezt „látjuk" a megyei történésekből. Hat rovatunkat szemléztük, ezek: Szeged, Hódmezővásárhely, Szentes, Makó, Csongrád és sport, igyekeztünk tényleg Csongrád megyében maradni.

Ön szerint kimaradt valami? Véleménye szerint ez is fontos volt? Nosza, irány a kommentek, és ossza meg a többiekkel és velünk is, mi maradt ki áprilisi visszatekintésünkből!

* * *

A szocialista párt bebizonyította, hogy életképes. Az MSZP célja, hogy 2014-re kormányképes alternatíva legyen – ez Magyarország érdeke – fogalmazott lapunknak Botka László, Szeged polgármestere, akit szombati tisztújító kongresszusán az MSZP országos választmányi elnöknek választott, egyetlen jelöltként.

Egyre jobban víz alá kerül a Szőke Tisza, végérvényesen pusztulni látszik az egykor szebb napokat látott hajó, amely nem süllyed, egy helyben áll, a víz viszont emelkedik...

Az új-petőfitelepi töltés aljában több száz méter hosszan szemét lepi el az erdőt. Az önkormányzati képviselő szerint nem tudnak mit tenni, a terület nagy része magántulajdon.

A koleszterincsökkentők esetében már csak hatóanyagot írhat fel az orvos, a patikus pedig a legolcsóbb készítményt adja a betegeknek – kivéve, ha nem ragaszkodnak valami máshoz.

Negyven kutyát találtak egy bejelentés alapján orosházi és vásárhelyi állatvédők egy székkutasi tanyán. A gazdát a szomszédok napok óta nem látták. Az ebeket – bár tartási körülményeik rettenetesek – nem lehetett elvinni: az állatorvos szerint állapotuk megfelelő.


A Makói Általános Iskola Fúvószenekara kapta idén az Istók Margit Alapítvány díját. Az elismerést 1994 óta ítéli oda a zenepedagógusokból álló kuratórium a zeneművészetben jeleskedő diákoknak, iskolai művészeti csoportoknak.

Megsemmisítette a Szegedi Városi Bíróság a Fábiánsebestyéni Önkormányzati Vadásztársaságnak azt a határozatát, amellyel kizárta tagjainak sorából Drubina Andrást és 13 társát.

Mihályi Vandát hétfő éjjel választották az Egyetem Arcának. Azt mondja: soha sem érdekelte a modellkedés.

Negyven marhából, köztük tizennyolc fejőstehénből álló csordát tart a csongrádi hídfő tövében lévő tanyájában Makai Imre, aki 1990 óta főállású állattartó. Reggel fél 5-től estig tart a műszakja.

A spanyol As napilap cikke szerint a spanyolországi Legfelsőbb Sporttanács (Consejo Superior de Deportes) beadványt küldött az Igazságügy-minisztériumnak, amelyben támogatja a Barcelona férfi kézilabdacsapatában szereplő Nagy László honosítását.

Fényes nappal, nem sokkal nyitás után rabolta ki három szerb férfi a Kárász utcai antikváriumot szerda délelőtt Szegeden. A támadók paprikaspray-vel lefújták az eladókat, majd a riasztó megszólalása után nagy mennyiségű arany ékszerrel menekültek el a helyszínről. A rendőrök fél óra múlva Mórahalmon kapták el őket: a lopott ékszerek az autóban voltak.

Ékszerrablás a Kárász utcán. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A vásárhelyi-mártélyi kötődésű úszóklasszis, Risztov Éva három arany- és egy ezüstérmet szerzett az országos bajnokságon. Következik a Debrecenben rendezendő Európa-bajnokság és a londoni olimpia, a felkészülés állomásaként Hódmezővásárhelyen is edzőtáborozik.

Február óta rostokol megbillenve a Szőke Tisza a tápéi kikötőben. A kétkéményes gőzhajó megmentését sürgeti a fővárosi műemlékvédő, Ráday Mihály is. A hajó kiemelése tízmilliós nagyságrendű összegbe kerülne. A döntés a kikötőt üzemeltető Mahart Tiszayacht Kft. és a felszámolóbiztos kezében van.

Ismét közzétette a vásárhelyi önkormányzat a város honlapján, hányan és milyen összegű helyi adóval tartoznak. A tavalyinál kevesebben és kevesebbet nem fizettek be határidőre.

Elfogadta az északi elkerülő út nyomvonaltervét a vásárhelyi közgyűlés. A variációk közül a mintegy 13 kilométeres szakasz megépítését támogatták. A 18 milliárdos beruházás egy fillérjébe sem kerül a városnak.

A zöldségpiacon kezdte szentesi látogatását Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke. A vendéget kisebb tömeg várta, többek között a város polgármester, Szirbik Imre is üdvözölte.

Gyurcsány Ferenc Szentesen. Fotó: Králik Emese (galéria)

Bagaméry Lászlónak, a Délmagyarország sportrovata egykori vezetőjének – 21 évig volt – a közelmúltban jelent meg harmadik könyve Zuhanórepülés címmel. Kollégánkkal egy kávé mellett a Kárász utcán beszélgettünk.

Már a látogatók is megfigyelhetik a Szegedi Vadaspark szurikátacsapatának legifjabb tagját, amely a tavasz első napján, március elsején született.

Szurikáta született a Szegedi Vadasparkban. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely (galéria)

A Naturtex-SZTE-Szedeák A csoportos kosárlabdacsapatának amerikai légiósa, Jonathan Levy a Zalaegerszeg elleni meccsen remek játékkal búcsúzott a szezontól és Szegedtől.

Télen érkezett Szegedre Futó Tamás, aki a Csepel U19-es együttesétől került az NB II-es alakulathoz. Hét meccsen mindössze hat pontot szerzett a csapat, így nem volt meglepetés, hogy a Honvéd II. elleni vereség után a tréner felajánlotta lemondását.

Jövőre már ezer hektárra növelik a makói hagyma termőterületét. A vidékfejlesztési tárca kiemelt programjai közé került ugyanis a makói hagyma.

Átriumos elrendezésben székházat, innovációs központot és inkubátorházat alakít ki Felsővároson, az Árboc utcai alkotóháznál a tulajdonos MTESZ. Valastyán Pál megyei elnök elmondta: budapesti ingatlanok eladásából finanszírozzák a beruházást. Az építkezés befejezéséig egy titokzatos szegedi alapítvány használná a régi, 9 éve üresen álló épületet.

Már csak két betegszállító cég marad Szegeden: a márciusban bedőlt vállalkozás után májusban újabb áll le. És a harmadik is jelezte, üzemanyagár-kompenzáció híján nyáron befejezi.

Három símaszkos rabló véresre vert, majd megkötözött egy nyugdíjas éjjeliőrt, és elvitt 7,5 millió forintot egy Fonógyári úti telephelyről. A rablás még 2008-ban történt. A Szegedi Törvényszéken ma kezdődött el a megismételt elsőfokú eljárás. Azt nem lehet tudni, hogy a bíróság mikor hoz ítéletet az ügyben, mert az idős éjjeliőr kedden stroke miatt kórházba került, így őt csak később hallgathatják meg.

Hiába száraz az idő, és alacsony a tiszai vízállás, muszáj feltölteni a Szegvár melletti Lándor-tavat, ahol télen 8,6 tonna hal döglött meg a jég alatt. Az utóbbi évek legnagyobb halpusztulásának fő oka az alacsony vízállás volt. A horgászok tudják: elsősorban magukra számíthatnak.


Bánki József, a Szeged 2011 kommunikációs igazgatója közölte a hírt: megvan a Szeged 2011 labdarúgócsapatának új edzője, Tóth Bálintot nevezték ki Futó Tamás helyére.

Fórumra hívja a legnagyobb zöldszervezeteket a makói gázkitermelés lehetőségét kutató TXM Kft. Szakértőket fogad, de díjukat letétbe helyezi. A pénzt akkor fizetik ki, ha a zöldek elismerik: minden kérdésükre megnyugtató választ kaptak.

Egy kiszombori kecske anya, Zsuzsi négy gidának adott életet a napokban. A szakirodalom szerint már a hármas ikrek ellése is ritka, négyen pedig nagyon kivételes alkalmakkor jönnek világra.

Négyes kecske-ikrek születtek. Fotó: Bottyán Róbert (galéria)

Pályázati pénzből megy kirándulni az ásotthalmi Kiss Ferenc Általános Iskola hetedik osztálya Szerbiába. A 32 fős osztályból csak 25 gyermek látogat a határon túlra, ennyi főre nyerték a pályázatot. A hét tanuló nem megfelelő teljesítménye miatt marad otthon.

Szorzótáblát magoltat, dolgozatot írat a mártélyi polgármester, Balogh Jánosné – szeptember óta a faluvezetés mellett óraadóként a helyi általános iskola harmadikosait is tanítja.


A Szegedi TE kilencedszer nyerte meg a férfi tekecsapat Szuperligát, miután a négyes döntő negyedik fordulójában hazai pályán legyőzte, ezzel megelőzte a nagy rivális és címvédő Zalaegerszeget.

Újra bajnokok a szegedi tekézők! Fotó: Frank Yvette (galéria)

Az egyetlen magyar aranylabdás futballistáról, Albert Flóriánról nyílt emlékkiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

Megnyílt az Albert-kiállítás. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Budapesten tartott sajtóbeszélgetést az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE háromszoros olimpiai bajnok kajakosa, Douchev-Janics Natasa.


Megharapott egy ötéves kislányt Szegeden, a Nyírfa utca környékén egy staffordshire terrier.

Diákolimpikon lett az egykori év babája. Kotormán Kata, akit 2006-ban a legbájosabbnak választottak olvasóink babaszépségversenyünkön országos karateversenyt nyert.


Kéthektáros üvegházat avattak Szegváron: a létesítmény 311 millió forintból jött létre, amelyet az Árpád Agrár Zrt., az állam és az Unió finanszírozott.

Hiába drága a tojás, ez a legkevésbé sem érdekelte a Deszken élő szerb kisebbséget: a falu szerb templomának kertjében a pravoszláv húsvét alkalmából a III. tojáskocogtató Európa-bajnokságot rendezték meg.

Tojáskocogtatás Deszken. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Egy góllal, 27-26-ra elbukta a kupadöntőt a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata. A Veszprémé a trófea.

Kézilabda magyarkupa-döntő Budapesten: Pick Szeged-MKB Veszprém. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Rendkívüli ülésen döntött a szentesi képviselő-testület arról a nagyszabású strandfejlesztésről, amelyet pályázati pénz segítségével kívánnak megvalósítani. Ha a Kurca-partiaknak kedvezően döntenek, régóta dédelgetett álma válik valóra a városnak: egymilliárdból építenének uszodát.

Mivel nem szálláshelyként, hanem múzeumként tartotta nyilván nyolc csongrádi halászházát a megyei önkormányzat, a januári államosítás után most akár a szegedi önkormányzat tulajdonába is kerülhetnek ezek az épületek. A csongrádi polgármester, Kőrösi Tibor egy ideje ezzel az üggyel fekszik, ezzel kel.


Két hete állt szolgálatba az egyelten óvszer-automata Makón. Egy újonnan nyílt trafik falára helyezték ki. Gyors, elérhető, biztonságos és egyre népszerűbb.
Feltört elektronikus postafiókokból származó leveleket szivárogtatott ki az interneten a galferences blog. A szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskolához köthető dokumentumokban például az áll, hogy Skamla Gábriel, az intézmény tanulmányi osztályának vezetője 130 ezer forintért vásárolta a szakdolgozatát. Kozma Gábor rektor nem kívánt nyilatkozni az ügyben, Skamla Gábrielt nem értük utol.Lázár János országgyűlési képviselőt jelölték a Hódmezővásárhely-Makó választókerület elnökének.

Drótkötélen csúszhatunk a Maros fölött, falat mászhatunk és a fák között kifeszített kötélpályán közlekedhetünk a makói strandon: kinyitott a makói kalandpark. A strand megújult, azonban még nincs teljesen kész. Majálisra minden a helyére kerül.

Kinyitott a Maros kalandpark. Fotó: Major Zsuzsanna (galéria)

Rév Lívia óriási sikerrel koncertezett a Fricsay Teremben, majd mesterkurzust tartott a Király-König-zeneiskola, a Vántus-szakközépiskola és a zeneművészeti kar növendékeinek. A Párizsban élő 96 éves zongoraművész már életében legendává vált – azt írta róla a kritika: ő a zongora Callasa.
A választókerületi tanács tudomásul vette a Fidesz központi elnökségének döntését – mondta Nógrádi Zoltán azzal kapcsolatban, hogy őt B. Nagy László váltja az egyik szegedi választókerület élén. Hozzátette azt is: "ilyen körülmények között" nem akar országgyűlési képviselő lenni 2014-től.

Leáll a tápéi komp, ha nem kap a várostól 3 millió forintos gyorssegélyt. Az önkormányzat költségmegtakarítási tervet kért az üzemeltető magáncégtől.

Ha nem kap 3 milliót, leáll a tápéi komp. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
Nem sikerült a bravúr, a legjobb nyolc között búcsúzott a Bajnokok Ligájában az A-Híd Szeged Beton VE férfi vízilabdacsapata. A horvát Mladost Zagreb búcsúztatta a magyarkupa-győztes együttest. Vincze Balázs vezetőedzővel beszélgettünk.

Nagy László, a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában címvédő FC Barcelona játékosa még nem tudja, hogy pályára lép-e spanyol vagy magyar színekben a londoni olimpián.

Pusztulásnak indulnak a falusi házak, miután magukra maradnak bennük az idősek, majd meghalnak. Ha azonnal nem kelnek el az épületek, megállíthatatlan a romosodás, amely az egész falu ingatlanpiacára kihat.

Nincs pénze az SZKT-nak, ezért a cég eladja a nosztalgiaflottájából, amit csak tud. A Dózsa-érában nyolc év alatt közel hatvanmilliót költöttek öt régi omnibuszra, trolira és villamosra.

Ünnepi szentmisével és vitézavatással tisztelegtek Szegeden a Horthy-család emléke előtt.

Vitézavatás a Horthy család emlékére. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A szegedi Squash Club Szabadidőközpontban rendezték meg a férfi felnőtt squash magyar kupa hatcsapatos fináléját: megvédte a kupát a Tisza Squash SE.

Megvédte a kupát a Tisza Squash SE. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Tizedannyi fát vágtak ki idén az újszegedi ligetben, mint a korábbi kertészeti tervben szerepelt. Az új alapelv: érték minden meglévő zöldfelület, amelyet meg kell tartani, ha biztonságos.

Famustra a Ligetben. Fotó: Frank Yvette (galéria)
A legtöbb virágzó gyümölcsösben 50 százalékosnál nagyobb kárt okozott az áprilisi eleji fagy – válaszolta kérdésünkre Kocsis László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatóhelyettese.

Az összefogás erejét hangsúlyozták a meghívottak a tápéi gyermekotthon ünnepélyes átadóján. Megírtuk: az első gyermekek már korábban beköltöztek az épületbe, de a szalagot ünnepélyesen csak most vágták át.

Átadták a tápéi gyermekotthont. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Egy szál tangában pózol a Playboy áprilisi számában a 21 éves Vangel Andrea. A hódmezővásárhelyi lány lehet a magazin következő playmate-je.

Nyuszilány lett a vásárhelyi Vangel Andi. Fotó: Playboy (galéria)

Rendhagyó kirándulást szervezett a város nevezetességeit megismertető körsétái miatt is népszerű Szentesi Vendégszeretet Egyesület. A kistérség legjelentősebb munkaadójánál, a Hungerit Zrt.-nél leshettek be a kíváncsiskodók a kulisszák mögé.

A délvidéki földikutya Európa legritkább, ezért a legveszélyeztetettebb rágcsálója. Megmentésére egyéves projekt kezdődött Ásotthalmon. Az Unióban a Tanyákért Egyesület egyéves programját az Unió 1,7 millió forinttal támogatja.


Délvidékiföldikutya-mentés. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely (galéria)

Pozitív kisugárzású képek a falon, 3D-s kamerák és tévék, digitalizált működtetés – világszínvonalú műtői lesznek hamarosan a Szegedi Tudományegyetem klinikáinak. Az új klinikai tömb felépülésével XXI. századi körülmények között operálhatnak majd az itteni orvosok.

Megvárja az önkormányzat, amíg – pályázati pénzből vagy anélkül – átépítik a Tisza Lajos körút sávjait. Addig marad a négy sáv és a betonfal.

Rendkívüli közgyűlésen vonnák meg a bizalmat a jelenlegi elnöktől és elnökségtől a Jobbik szegedi alapszervezetének névtelenségbe burkolózó tagjai, akik szándékukat a párt országos elnökségének és választmányának levélben jelezték. A pártigazgató szerint komolytalan a kezdeményezés. Több konfliktus feszíti a radikális szervezetet az utóbbi időben.

A kajakos és kenus versenyszezon beindulása előtt kíváncsiak voltunk, vajon az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE igazgatója, Petrovics Kálmán hogyan látja a klub sportolóinak olimpiai esélyeit: legalább egy szegedi aranyat vár Londonban.A szülők szándékának megfelelően úgy döntött az algyői képviselő-testület, hogy nem adja át a Szeged–Csanádi Egyházmegyének az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolát.


Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője bruttó 4 millió forint prémiumot kaphat, Sódar István IH-igazgatónak azonban egy fillér sem jár a tavalyi teljesítménye alapján.

Az illetékes spanyol állami szervekre hivatkozva az AS spanyol sportnapilap pénteken jelentette: a szegedi nevelésű kézilabdázó, Nagy László megkapta a spanyol állampolgárságot.

Kegyelmi lakodalmát ünnepelte Farkas Szilveszter és felesége az újszegedi Erzsébet-templomban. 70 éve mondták ki egymásnak a boldogító igent.

Egymillió-hatszázezer forintot adományozott a napokban a Mars Magyarország az Országos Mentőszolgálatnak a vállalat csongrád-bokrosi egészségnapján.

A kettes fogatoknál Lázár Vilmos nyerte a maratonhajtást válogatott társa, ifj. Nagy Tibor előtt Fábiánsebestyénben.


Sorozatunk korábbi összeállításai:
januári összefoglalónk,
februári összefoglalónk,
márciusi összefoglalónk.

Olvasóink írták

  • 1. nyomdasz63 2012. december 23. 17:38
    „Jól olvastam...a költészet napját egyetlen cikkben sem említik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Móravárosi karácsony pályaavatóval (képgaléria)

Elkészült a Móra Balázs Sport- és Szabadidőközpont első része, a műfüves pálya a Fraknói utca végén. Tovább olvasom