Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Ez történt Csongrád megyében 2012 augusztusában

Csongrád megye – Öt nap van hátra a 2012-es esztendőből. Visszapillantás, avagy ez és ezért volt fontos ezen a bő 4262 négyzetkilométeren az év nyolcadik hónapjában.
Szolg. közl. rögtön az elején: képtelenség minden egyes fontosnak gondolt cikket, történést, eseményt felidézni, nekünk sem ez a célunk. Fogadják el, hogy így és ezt „látjuk" a megyei történésekből. Hat rovatunkat szemléztük, ezek: Szeged, Hódmezővásárhely, Szentes, Makó, Csongrád és sport, igyekeztünk tényleg Csongrád megyében maradni.

Ön szerint kimaradt valami? Véleménye szerint ez is fontos volt? Nosza, irány a kommentek, és ossza meg a többiekkel és velünk is, mi maradt ki augusztusi visszatekintésünkből!

* * *

Kezdődik a parlagfűszezon – igaz, a nagy szárazság miatt a pollenszórás kezdete a szokásosnál két héttel későbbre várható. Az allergiásoknak érdemes már most elkezdeni szedni gyógyszereiket. A parlagfüves területeket fokozottan ellenőrzik: Szegeden eddig 38 esetben indult eljárás.

Elektromos kisbuszt tesztel kínai gyártója augusztus 1–5. között a Szegedi Közlekedési Kft. trolibuszvonalain: munkanapokon az 5-ös, hétvégén a 8-as jelzésű vonalakon.

E-tesztbusz Szegeden. Fotó: Szekeres Máté (galéria)

Megkezdődött az 59. Őszi Tárlat zsűrizése Vásárhelyen. 270 művész 671 alkotását bírálja a 13 tagú zsűri.

Már zsűrizik az 59. Őszi Tárlat alkotásait. Fotó: Török Anita (galéria)

Csongrád városának egyik legnépszerűbb szabadidős tevékenysége a horgászat; a türelem és a nyugalom sportja. Egy rekordkísérlet során a türelmét és kitartását is próbára teszi Kiss István, aki elhatározta, 48 órán keresztül fog horgászni.Visszatért Szerbiából, Kopaonikból a nyolcnapos edzőtáborból a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata. Skaliczki László mesteredző kemény edzéseket vezényelt a játékosoknak.

Csongrád megyében 135 magánszemély egyenként több mint 10 millió, 29 cég pedig társaságonként több mint 100 millió forinttal tartozik az államnak.

Legyen ugyanolyan tartalmas, mint most, de kétszer annyit teremjen adott területen: a makói vöröshagyma ekkor verhetné minden versenytársát a piacon. Ehhez új fajta kell, amelynek nemesítése tízmilliókba kerül. Más a helyzet, ha a Givaudan makói üzeme tényleg igényt tart a hagymaporra.Jövő év elejére készülhet el az új sürgősségi osztály, amely a legmodernebb lesz Magyarországon. Hét szakma kap helyet a 2700 négyzetméteres épületben, ahonnan a legritkább esetben kell majd tovább szállítani a beteget.A Belvárosi hídról ugrott a Tiszába Szegeden az a fiatal lány, akit egy motorcsónakos mentett ki, közösen a vízirendőrökkel.

Ismét szól egy helyi rádió Szentesen. Augusztus 3-án 0 órakor Hortobágyi Gyula műsorvezető köszöntötte a hallgatókat, egy rövid interjút készített a Back II Black énekesével, Abebe Danival.Egy 21 éves fiatalember vesztette életét a Körös-torokban.

- Ismerem az ellenfeleimet, tudom, hogy mit tud Brendel, Menkov vagy éppen Cal, és persze tisztában vagyok a saját értékeimmel is. Jó felkészülést tudhatok magam mögött – mondta Vajda Attila a londoni olimpián, aki úgy véli, a verseny elsősorban agyban dől el, így a fizikai felkészültség mellett sokat számít, hogy ki mennyire tud ott lenni fejben is.

„Szeretném, ha figyelmesebbek lennének az emberek" – mondja a szegedi születésű, Nagy-Britanniában élő, most itthon nyaraló Oláh Ágnes. A látássérült nőt a napokban több szegedi bevásárlóközpontban érte kellemetlenség: kiküldték az üzletből vakvezető kutyája miatt.Öt zsidó ember életének megmentéséért vehette át a Világ Népeinek Magyar Igaza kitüntetést Kiss Pál nevében lánya, Albert Józsefné.

Dinnyenapot tartottak Ópusztaszeren, ahol megtudtuk: kofának jobb, ha nők állnak, ugyanis bőven túlbecsülik a dinnye súlyát. A félórás evőversenyt a 14 éves Kauczki Erik nyerte.

Dinnyefesztivál volt Ópusztaszeren. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Versenyekékkel szántottak Székkutason a második regionális szántóversenyen.

Versenyekékkel szántottak Székkutason. Fotó: Imre Péter (galéria)

260 helyközi és távolsági járművön GPS-alapú járműkövetési és irányítási rendszert építtet a Tisza Volán Zrt., valamint egy érintőképernyős infoterminált alakít ki - 340 millóból.

Az állam használati jogot kap a január elsejétől működő járási hivatal ingatlanára és ingóságaira – a szegedi önkormányzat még számítógépes egereit, lábtörlőit, fogasait is összeírta a pontos nyilvántartás érdekében. Október 31-éig el kell dönteni, hol kapnak székhelyet a járási központokban a közigazgatás régi-új egységei. Még kérdés, mi lesz a hivatali dolgozókkal.

A kormánytól várnak sürgős segítséget a baromfitenyésztők. A csillagászati takarmányárak miatt több százezer tojást semmisítenek meg, mert nem éri meg felnevelni a szárnyasokat.

Kacsatojásválság. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Megjelent az a minikönyv, amely Karsai Ildikó grafikusművész és a város főépítésze, Novák István összefogásából született, és Makó építészeti értékeit mutatja be. A tenyérben elférő album 20 év munkáját koronázza meg.Szakmai színvonal, emberi értékek, jó kapcsolatok – ezeket tartja legfontosabbnak Tóth Tamás, a szentesi gimnázium új igazgatója. Nem akar drasztikus változásokat, és az egyházi nevelést sem erőlteti rá arra, aki nem akarja.Megkezdte a 2012–2013-as szezonra a felkészülést az A-Híd Szeged Beton VE férfi vízilabdacsapata. Egyelőre foghíjas kerettel tréningezik a magyarkupa-győztes együttes.

Kifut az önkormányzat az időből, nem tud hitelt felvenni, hogy segítsen a panelprogramosoknak, ha a kormány nem dönt őszig. Szegeden 22 lakótömb pályázatának a sorsa bizonytalan.

A szíve hozta össze Pataki Ferenc színművészt és a Balaton-felvidéki borászt, Szabó Tibort: mindketten billentyűcserén estek át. A szegedi teátrum népszerű művésze öntött lelket a műtét előtt atyai jó barátjává lett idősebb sorstársába.Egy miniszteri rendelettervezet szerint a jövőben nem minősülne veszélyes állatnak a pitbull terrier. Az Orpheus álláspontja: egy állat viselkedése mindig attól függ, hogyan neveli gazdája. Egy csongrádi amerikaipitbull-tenyésztő szerint az eb igazi családi kutya, és kisgyermekek mellé is szívből ajánlja.A napóleoni háborúk idején ültették Makón azt a kocsányos tölgyet, amely ma a város legidősebb lakója. Jó egészségnek örvend, ami egy vásárhelyi kertésznek, az öreg fák barátjának is köszönhető, ő rendszeresen gondozza – ingyen.A szentesi városközpont modernizálása részeként 72 millió forintból újul meg a belvárosi Kurca-híd: szélesebb lesz. A kivitelezőnek decemberre végeznie kell.Június végén adta fel az életért folytatott harcot az a 27 éves szegedi fiatalember, akit még január elején lökött el egy 25 éves fiatal a Sellő presszó előtt. P. Péter az eséstől életveszélyes koponyasérüléseket szenvedett, kómába került, és többé nem tért magához. Az ügyben a Csongrád Megyei Főügyészség már vádat emelt.

A Makói Városi Ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást és az eljárást a Fidesz vásárhelyi szervezetének elnöke, az önkormányzati képviselő Havasi Katalin ellen.

Csongrád megyei postagalambok is részt vesznek a azon versenyen, amelyet Londonban indítanak a férfi maratoni futóverseny rajtja előtt. Ez a hazarepülő madarak számára is különleges erőpróba lesz.

A szolnoki Holt-Tisza adott otthont az U23-as és az ifjúsági korosztályú kajakosok, kenusok országos bajnokságának. A viadalon az EDF DÉMÁSZ-Szeged versenyzői kitettek magukért: 26 dobogós helyet szereztek, ebből kilenc volt az arany-, hat az ezüst- és tizenegy a bronzérem. A nőknél Kárász Anna három egyéni bajnoki címével (ebből kettő olimpiai számban volt) kiemelkedőt teljesített.

Egy „panel-kocsma" teraszán üldögélő férfi kergette meg a két kisgyermekével és kutyájával sétáló Szakál Nikolettet a szegedi Tápai utcában.

Augusztus végéig teljes körűen megvizsgálja a szegedi szuperlézerprojektet a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság. A részletekről addig nem nyilatkozik. Botka László polgármester szerint az előkészítést egyedül a kormány hátráltatja, B. Nagy László kormánymegbízott személyesen tájékozódik az ügyben. Az ELI-t menedzselő cég vezetője nyugodtan alszik.

Jubilál a Natura Marosmenti Művésztelep: idén ötödik alkalommal rendezik meg Makón. Az alkotótábort kísérő rendezvénysorozatot Török Péter Ybl-díjas tájépítő művész kiállítása nyitotta meg a Városház Galérián.Véget ért az utazás annak a kis potyautasnak, amely a napokban egy Röszkén belépésre jelentkező török férfi által vezetett, BMW személygépkocsiban utazott.Már a második magyar cég perli be a Négy Mancs Alapítványt, de közben az állatvédők elérték céljukat: a vágóhíd csak azt a libát veszi át a termelőtől, amit nem téptek. Eltűnik a tépésre nemesített hazai lúdfajta, előbbre csúszik a vágás időpontja, de az eladás szezonja nem, így nő a fagyasztás költsége. Ez mióta használ a környezetnek? – kérdezik a tenyésztők.Elkezdte a felkészülést az októberi bajnoki rajtra a Naturtex-SZTE-Szedeák A csoportos férfi kosárlabdacsapata. Az új vezetőedző, Molnár József tíz játékosnak tartott edzést az újszegedi sportcsarnokban.

Elkezdte az edzéseket a Szedeák. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A Szentháromság utcai vadgesztenyefák közül szinte minden második ledobta levelét, eltűntek a lombkoronák. Az ok a kevés csapadék és az óriási forróság.

Száradnak a szegedi vadgesztenyefák. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Omlik-romlik az újszegedi Vigadó – örökzöld téma. A tulajdonos szabadulna tőle, de túl sokat kér érte. Az épületet csak helyreállítani lehetne vagy elbontani.

Róka fogta csuka a ligetben: az újszegedi Vigadó. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Az időkapszula 13 különböző, magyar, görög és szerb nyelven írt emlékiratot, feljegyzést tartalmazott az 1848 és 1929 közötti időszakból. Visszahelyezték a helyére Hódmezővásárhelyen.

Visszahelyezik az időkapszulát Hódmezővásárhelyen. Fotó: Török Anita (galéria)

Negyven éve működik szinte kifogástalanul a Tápéi cukrászda retró kávéfőzője: a kétkaros Budapest típusú készüléktől semmi pénzért nem válnának meg a cukrászdában.2005-ös Csárdáskirálynőjéről azt írták: megújította a Dóm téri operettjátszást. Az azóta a Nemzeti Színház direktorává választott Alföldi Róbert rendezőként most egy másik slágeroperettel, a Mágnás Miskával tér vissza a szegedi szabadtérire.Megszűnt a Kiszombor Községi Sport Kör, visszalépett a település labdarúgó csapata a megyei bajnokságtól. Elfogytak a játékosok, újakat pedig nem tudtak igazolni. A zombori csapat 2005-ben volt utoljára megyei bajnok, a legutóbbi bajnokságban a 12. helyen végzett.Lehet, hogy Douchev-Janics Natasa a jövőben szerb színekben versenyez majd. A menedzser cáfol - a klubigazgatót még senki sem kereste meg.

Csíkos tapírbébi született a vadasparkban: szinte nem telik el úgy hónap, hogy a Szegedi Vadasparkban ne születne édesebbnél édesebb vadállatkölyök.

Csíkos tapírbébi született a vadasparkban. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Négyen megsérültek Kisteleken, amikor valószínűleg műszaki hiba miatt egy busz nekiment a helyi buszállomás egyik tartóoszlopának.

Lebontotta a kisteleki buszváró boltívét. Fotó: MTI/Donka Ferenc (galéria)

Csontok kerültek elő a földből a napokban Makón, csatornaépítés közben. A múzeum régészei most föltárják a beruházás útjába eső sírokat. Kiderült, középkori temető húzódik az Ibolya, az Orgona és a Virág utca alatt.

Régészek a makói Ibolya utcában. Fotó: Szabó Imre (galéria)

Az illetékes minisztérium szerint az állam nem él a Szőke Tisza elővásárlási jogával, nem nyilvánítják műemlékké a gőzöst. A hajótest nagy részéből ócskavas lesz.

Bonthatják a szegedi gőzöst: nem kell az államnak. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Rosszullétre hivatkozik az a sofőr, elütött egy kerékpárost a Dorozsmai út melletti kerékpárúton. A nő a kórházban halt meg.Augusztus 20-án a magyarság nemcsak az államot megálmodó és megteremtő nagy királyát, Szent Istvánt, hanem a saját fennmaradását is ünnepli - jelentette ki Lázár János Hódmezővásárhelyen.

Ünnep Hódmezővásárhelyen. Fotó: Imre Péter (galéria)

Nem lehetetlen munka mellett leérettségizni! De nem csak ezt az állítást igazolja saját példájával az a 16 algyői felnőtt, aki a helyi iskolába járt az elmúlt négy tanévben a hét három délutánján gimnáziumi órákra, majd idén sikerrel maturált. Történetük arról is szól, hogy érdemes tanulni – akár nyugdíjasként, túl a hatodik ikszen is.Magyarország kormánya - a Belügyminiszter előterjesztésére - életmentés során tanúsított hősies magatartása elismeréséül „életmentő emlékérmet" adományozott Szabó Bogár Imre János tűzoltó őrnagynak: 18 embert mentett ki az égő társasházból.

A Rózsavölgyi család helikopterére ültünk a szegedi reptéren, arra azonban nem számítottunk, hogy ajtó nélkül fogunk légutazni.

Ajtó nélkül utaztunk helikopteren: oldalazás, tolatás, billegés a levegőben. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

48 betöréses lopást sikerült a nyomozóknak rábizonyítaniuk arra a két baktói férfira, akik a közelmúltban kerültek rendőrkézre. Szeged több városrészében tevékenykedtek: többek között a nyári baktói sorozatbetörések is a számlájukra írhatók. Ketten együtt 20 millió forint kárt okoztak.

Igazuk volt a baktóiaknak: helybeliek voltak a sorozatbetörők. Fotó: CSMRFK (galéria)

A pályán csúszik-mászik, gólokat lőtt, az újszegedi sportcsarnok alagsorában együtt bokszolt, ugrókötelezett a fiatalokkal – a Szeged 2011 labdarúgója, a 49-szeres válogatott Lisztes Krisztián (36) sokat tesz azért, hogy hamar közönségkedvenc és példakép legyen Szegeden is.Aprócska jövevényt fogadtak a Szegedi Vadasparkban: egy vidrabébi is új lakó.Óriási hibát, sőt bűnt követne el a kormány a szegedi lézerprojekt leállításával, ami nemcsak a városnak, hanem az egész országnak hatalmas kárt okozna – közölte Botka László.

Kiraboltak, majd kutyanyakörvvel és kötelekkel egy ágyhoz kötöztek egy férfit. A hódmezővásárhelyi nyomozók a kisteleki rendőrökkel és a főkapitányság kommandósaival együttműködve néhány órán belül elfogták a gyanúsítottakat.Egyelőre nem kezdődött el a Csongrádi úti Kurca-híd felújítása: visszalépett a kivitelező.

Nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság miatt vádemelést javasol a rendőrség Keresztúri Farkas Csaba szegedi önkormányzati képviselő ellen. A városi közgyűlés jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke tavaly novemberben került összetűzésbe az egyetemi jogászbálon egy testvérpárral.

Csanádpalotán hamvasztották el azt a 63 éves nőt, akinek a hamvait a Balatonban találták meg. Az urnát egy siófoki hotel közelében fedezték fel a fürdőzők. Megtudtuk: az elhunyt nem Csongrád megyei.Háza felgyújtásával és megölésével fenyegette nagynénjét egy 27 éves fiatalember Csanyteleken. A Csongrádi Rendőrkapitányság zsarolás bűntette megalapozott gyanúja miatt vette őrizetbe.

A feketepiacon 580 millió forintot ér az a 286 kilogramm marihuána, amit a NAV pénzügyőrei találtak egy macedón kamionban.

300 kiló marihuána egy macedón kamionban. Fotó: NAV (galéria)

Különleges osztálytalálkozó helyszíne volt szombaton a Návay Lajos nevét viselő makói kereskedelmi és közgazdasági szakközépiskola számítástechnika terme: néhány volt diák a világhálón videokapcsolattal csatlakozott társaihoz a Föld távoli szegleteiből. Így tett az egykori makói alpolgármester, Varga Zoltán is Kanadából.Elfogta és őrizetbe vette a Szentesi Rendőrkapitányság azt a 32 éves helybeli férfit, aki a belvárosában több alkalommal megszúrt egy nőt.

A pályafutásuk első paralimpiáján induló szegedi ikertestvérek, az SZVSE versenyzői, Biacsi Bernadett és Biacsi Ilona atléták lehetnek a magyar zászlóvivők a londoni játékok szerdai megnyitóján, ha erre engedélyt ad a szervezőbizottság.

Eltörött egy vízcső Szegeden az Aradi vértanúk terénél, tengelyig ért az autóknak a víz. A sérült szakaszt másnap délre kicserélték - de maradt a gödör és a terelés.

Az év csőtörése Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
Az év csőtörése Szegeden - olvasóink fotói. Fotó: olvasó-tudósítóink (galéria)
Az év csőtörése Szegeden - az esti munkálatok. Fotó: Karnok Csaba (galéria)
Az év csőtörése Szegeden - másnapi munkák. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Több mint hatezer rendszámtáblát gyűjtött össze Német Imre, az egyik különlegességért nem sajnált 80 ezer forintot sem.

Rendszámokkal borította a tetőt. Fotó: Darók József (galéria)

A sport az élete a vásárhelyi laktanyában szolgáló kétgyermekes édesanyának, Bálintné Csáki Évának, aki legutóbb Boszniában egy nemzetközi hegyi futóversenyen csapattársaival a második helyen végzett. Tavaly hagyott fel végleg az ökölvívással – ötszörös magyar bajnok ezüstérmes.Komoly erkölcsi és anyagi veszteséget jelentett a Belvárosi mozinak a vetítőgép meghibásodása. Az elmúlt két hétben alig tudtak előadásokat tartani a Zsigmond Vilmos Teremben. A berendezést angliai segítséggel megjavították, de hogy mi okozta a bajt, a mai napig nem tudni pontosan.Megérkeztek a megújult vásárhelyi Tornyai János Múzeumba Csernus Tibor festőművész alkotásai.

Megérkeztek a Csernus-képek Hódmezővásárhelyre. Fotó: MTI/Rosta Tibor (galéria)

Felújítaná a csongrádi és a bökényi duzzasztó megépítésével kapcsolatos egyeztetést Vincze László országgyűlési képviselő. A kormánypárti politikus a zöldek aggodalmaira válaszul arra emlékeztet, a kiskörei duzzasztó és a Tisza-tó létrejötte sem vált kárára a természetnek és a magyar turizmusnak.Nem adta fel az új városrészi központ megépítésének tervét Újszegeden a Tisza Park Bevásárlóközpont Kft., csak kedvező gazdasági környezetre és egy új Tisza-hídra vár.

Régen olvashattunk egy „normális" csipogást Csongrád megye díszpolgárától. Íme a legújabb gyöngyszem.Miközben az elmúlt években Makó több új szökőkúttal gazdagodott, az első, amelyet a városban állítottak, csonkán, megrongálva áll a Csanád vezér tér buszpályaudvar felőli végén, víz sem folyik belőle. De nem feledkeztek meg róla a városházán: amint lesz rá pénz, felújítják a Korsós lányt.Nyolc mély sebet ejtett a megkéselt kutya torkán támadója. Az állatot a szomszéd mentette ki a makó-rákosi férfi kezei közül.

Közel háromezer bélyeges téglát gyűjtött már Bencsik Rita, aki a kórházban szülésznőként dolgozik. Féltett kincsei közül több is a XVIII. századból való.A közel kétszázszoros svéd válogatott Jonas Erik Larholm (30) a nyáron igazolt a kétszeres magyar bajnok Pick Szeged férfi kézilabdacsapatába. A londoni olimpián hazája válogatottjával ezüstérmes lett. A remek adottságokkal rendelkező átlövő-irányítóval egy kávé mellett beszélgettünk.Nincs racionális oka annak, miért özönlenek a vevők és az árusok egyaránt a szabadba a Mars téri piacon. A nagycsarnok börtön felé eső részén viszont gyakran üresen állnak az asztalok.

Mars tér: ˝lejt˝ a belváros felé a nagycsarnok - galéria

A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság 30, a közlekedési infrastruktúrát javító, fejlesztő beruházást sorolt az államilag kiemeltek közé; Csongrád megyéből egy van köztük, a 47-es főút Hódmezővásárhelyt elkerülő szakasza – jelentette be Lázár János.

Összművészeti gálaműsorral nyitotta meg kapuit a felújított, kibővített Bessenyei Művelődési Központ Hódmezővásárhelyen.

Gálaesttel nyitott a Bessenyei Művelődési Központ - galéria


Sorozatunk korábbi összeállításai:
januári összefoglalónk,
februári összefoglalónk,márciusi összefoglalónk,
áprilisi összefoglalónk,
májusi összefoglalónk,
júniusi összefoglalónk,
júliusi összefoglalónk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezer orvost vesztett Magyarország

Csongrád megyéből viszonylag kevesen vállalnak munkát a határainkon túl, de a klinikákon például idén több az elvándorló, mint ahány friss diplomás jön a helyükre. Tovább olvasom