Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Ez történt Csongrád megyében 2012 decemberében

Csongrád megye – Néhány óra van már csak hátra a 2012-es esztendőből. Visszapillantás, avagy ez és ezért volt fontos ezen a bő 4262 négyzetkilométeren az év utolsó hónapjában.
Szolg. közl. rögtön az elején: képtelenség minden egyes fontosnak gondolt cikket, történést, eseményt felidézni, nekünk sem ez a célunk. Fogadják el, hogy így és ezt „látjuk" a megyei történésekből. Hat rovatunkat szemléztük, ezek: Szeged, Hódmezővásárhely, Szentes, Makó, Csongrád és sport, igyekeztünk tényleg Csongrád megyében maradni.

Ön szerint kimaradt valami? Véleménye szerint ez is fontos volt? Nosza, irány a kommentek, és ossza meg a többiekkel és velünk is, mi maradt ki decemberi visszatekintésünkből!

* * *

Cudar nehéz lesz a következő év, mondja Botka László. Döntött a szegedi közgyűlés: a cégvezetők kapnak prémiumot, Bátyai Edinát menesztették, Keresztúri Farkas Csaba ügyét nem vették napirendre.

A XX. század egyik legizgalmasabb politikusaként, de ellentmondásos személyiségként mutatja be Erdei Ferencet Huszár Tibor új könyve. A monográfia egyik méltatója, Závada Pál író azt mondja, Erdeiről csakis ilyen módon lehet ítélkezni, mert a múlt mérlegelése nem a politika dolga.Lakástűzben meghalt egy nő Szentesen: a Jókai utca egyik lakása kapott lángra eddig tisztázatlan okok miatt.

A Toyota T-Max SZUE versenyzői idén érmek tucatjait szerezték a hazai és nemzetközi viadalokon, ami történelmi sikert hozott: a szegedi úszóklub harmadik lett az egyesületi ranglistán.

Látványos esten választották meg Csehi Antóniát Szeged Szépének; indokolatlan mennyiségű tangás fenék között vezetett az út a koronáig.

Havi 6 darab számla akár 10 ezer forintunkba is kerülhet évente, ha sárga csekken fizetünk. A Posta ugyanis 22 százalékkal emelné meg a szolgáltatók díjait, amiért közreműködik a pénz beszedésében.

A helyszínen meghalt annak a Ladának az egyik utasa, amely egy másik autóval ütközött Dóc külterületén.

A belvárostól néhány percre, Szeged különböző területein több százan rendezkedtek be 10-20 négyzetméteres garázsokban. A legtöbben fűtés nélkül vészelik át a telet.Tizenöt éve annak, hogy Kiszomboron megalapították a színjátszókört. Az Esőnap Álomszínház repertoárja a vígjátékokra, bohózatokra terjed ki. Legutóbb Makón léptek színpadra, hogy megnevettessék a nagyérdeműt az Indul a bakterházzal.

Lopott biciklijüket kapták vissza többen a Szegedi Rendőrkapitányság udvarán: az egyenruhások az elmúlt hónapokban több kerékpártolvajra és orgazdára csaptak le – megközelítőleg 150 kétkerekűt foglaltak le. A tulajdonosok boldogan tolták haza kerékpárjaikat.

Fellélegezhet a székkutasi önkormányzat is, mivel az 5000 lakos alatti településeknek az állam a teljes hitelét átvállalja.

Az aradi kutak vizével fogják keverni a hazaiakét, így csökkentik az arzén és a káros anyagok arányát Békés megyében és a Csongrád megyei Eperjesen. Az átvezetés körülbelül 2,1 milliárd forintba kerül, de ez is olcsóbb, mint a tisztítás. Magyar–román vegyes vállalat alakult, az építés jövőre kezdődik.

Az ’50-es évek végén bukkantak Csongrádon arra a hévíz-forrásra, ami arra inspirálta az akkori városvezetést, hogy 1962-ben egy tisztasági-, majd 1966-ban egy gyógyfürdőt alakítsanak ki a városközpontban. A Városi Gyógy- és Strandfürdő tervezője, Snopper Tibor idén lenne 90 éves. A tervező kalandos életéről lányával, a belsőépítész Snopper Zsuzsával beszélgettünk.

Az egyetlen ismert lehetőség arra, hogy Douchev-Janics Natasa Szerbia színeiben indulhasson a világeseményeken, ha a bolgár férj, Andrian Douchev megkapja a szerb állampolgárságot. A hírek szerint a szerbek gőzerővel dolgoznak ezen a megoldáson.

Mielőtt a Marsra lépnénk, előbb a Holdat kellene jobban megismernünk Marsha Ivins, a NASA nyugalmazott űrrepülési mérnöke szerint. Az asztronauta élete első magyarországi útján első előadását Szegeden tartotta.

A korábbi évekkel szemben az idén már 664 ezer forintos nyereséget ért el a vásárhelyi önkormányzathoz tartozó Bodnár Bertalan Oktatóközpont és Ifjúsági Szálló, valamint a kalandpark Mártélyon. Az utóbbit a vásárhelyiek mellett jövőre már a mártélyiak is ingyen használhatják.Ritka az olyan labdarúgó-játékvezető, akinek az ítéleteivel nagyon kevesen vitatkoznak. És ha a pályán azt is érezni lehet, hogy kellő tisztelettel beszél a játékoshoz, akkor még a hibáját is elnézzük neki, főleg ha humorban sem szenved hiányt. Bokor Béla ilyen volt.

Az újszegedi sportcsarnok adott otthont annak a különleges küzdősportgálának, amelyen egy helyen három szakág (thai-box, MMA, grappling) versenyzői egyszerre szerepelhettek saját küzdőterületükön, így ringben, ketrecben és páston.

Erősen megosztja a szegedieket a felújítás alatt álló Somogyi utca új kandelábersora: Haág Zalán szerint menekülttábort idéz. A lámpák után a napokban kicsomagolták az utca különleges padjait és a kerékpártámaszokat.

Idén 1217 gyerek vett részt a hagyományos Mikulás-futáson, amelynek keretében a Hagymaház elől indulva mindenki a korának megfelelő távot kocoghatta végig.

A Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer – amelynek Szentes is tagja – pályázott a tagtelepülések területein található lerakók rekultivációjára. A projekt a város esetében három hulladéklerakót érint, a „Termál", a Rákóczi utcai régi és a berki szeméttelepet.

Amerikai játékossal erősített a Naturtex-SZTE-Szedeák NB I A csoportos férfi kosárlabdacsapata.

Több mint két kilométernyi cölöp, 11 ezer köbméter beton és 1300 tonna betonacél felhasználásával szerkezetkész állapotba került az új klinikai tömb. Az ötemeletes épület tetejére karácsonyfát emeltek daruval, a bokrétaünnepen. Jövő ilyenkor a tervek szerint megnyílhat Szeged új, modern egészségügyi intézménye.

Törpevíziló bébi született a Szegedi Vadasparkban.

Ismét elhangzott, hogy a makói és a vásárhelyi kórház egyaránt tagkórház lesz, de hogy milyen intézménynek a tagkórháza, azt most dolgozzák ki szakértők bevonásával. A következő egyeztetésre akkor kerül sor, ha megalkották ezeket a szervezeti kereteket.

Elméleti és gyakorlati feladatokat kellett megoldani a résztvevőknek az egyedülállónak számító diák traktoros vetélkedőn a Bársony István szakközépiskolában.

December 8-án hajnali három órakor utolsó utoljára indult a huszonhét kocsiból álló, kamionokkal megrakott vasúti szerelvény Kiskundorozsmáról. Az 1992-ben indult történet véget ért.

Nyáron az iskola földjén az oktatókombájnnal arattak a diákok, aztán a munka végén ketten állást kaptak egy agrárcégnél. A Makói Oktatási Központnál az utóbbi két évben több tízmillió forintot ruháztak be a mezőgazdasági gépésztechnikus-képzésbe.Frantisek Sulc, a Pick Szeged szlovák válogatott kézilabdása harmadik idényét tölti a kétszeres magyar bajnoknál. A mindenki által csak Ferónak szólított irányító-átlövő a szegedi publikum legnagyobb kedvence. Félelmetes lövőerővel rendelkezik, jelenleg a Pick második legeredményesebb BL-gólszerzője, eddig 172-szer zörgette meg a topligában az ellenfelek hálóját. Fero Sulccal egy kávé mellett beszélgettünk.Hetven éve élnek boldog házasságban a szőregi Vecsernyésék – 85-en ünnepelték évfordulójukat. A meglepetésbuli szinte újabb lakodalomba csapott át.Huszonhét év pedagógiai tapasztalattal a háta mögött foglalta el hivatalát a hónap elején a szegedi tankerületi igazgató. Plesovszkiné Ujfaluczki Judit Békés megyéből érkezett. Azt mondja, partneri együttműködést szeretne, nem ellenállást.

Alaposan próbára tette a havazás az árufuvarozókat: nemcsak Románia, hanem Szerbia felé is megbénult a forgalom. Több száz kamion várakozott kilépésre várva a röszkei országhatár előtt.

Hallgatói ülősztrájk a kormányhivatalban: közleményük szerint a fenti terület közforgalmú helynek minősül, az aktivisták a mindennapi működést nem akadályozzák.

Majd’ 23 év székkutasi szolgálat után Egerben folytatja a munkát Tóth Imre református lelkész: istentisztelet keretében búcsúzott a falu gyülekezetétől.Az eddigi alpolgármester, a független jelöltként indult Perleczki Béláné lett Ambrózfalva polgármestere az időközi választáson. A négytagú képviselő-testületbe két független és két jobbikos jelölt jutott be. Az új községvezető azt mondta, szeretné helyrehozni az elmúlt két évben elromlott kapcsolatokat a településen belül, és a külvilággal is.

Csapata a hatodik helyen telel a megyei II. osztályú labdarúgó-bajnokságban, de Horváth Péter, a Csengele csatára valamiben így is első: 18 találatával a pontvadászat őszi gólkirálya lett.

Két hónapra 840 ezer forintot számlázott a vízmű Marchenko Irina boltjának. A cég részletfizetést ajánl, az asszony elfogadja, de nagyon szeretné tudni, hová tűnt 1153 köbméternyi víz.

Kiplakátolták a szegedi Fidesz székházat a hallgatók: a kormánypárti irodára kevéssel az akció előtt rejtélyes módon a „betegség miatt zárva" tábla került ki.

A Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány a betegségből gyógyuló fiatalok zenei terápiájára egy rehabilitációs házat szeretne létrehozni Szentesen. Ilyen zenei központ nincs még Európában. Az egyik helybeli vállalkozó már felajánlotta segítségét a Hangos házhoz.

A Szegedi Volán és a Délép SC kézilabdacsapatánál egyaránt nagy kedvencnek számított a kapus Badó László. A válogatottban is szerephez jutó, a Budapesti Honvéddal a BEK-döntőig menetelő játékos 1983-ban, mindössze 38 évesen hunyt el.

Zárt ülésen menesztette Bátyai Edinát a közgyűlés jobb oldali többsége. Az MSZP és az LMP kivonult a teremből. A folyosón kiabáló szegediek várták a képviselőket. A prémiumokról is döntöttek: 61 milliót fizet ki a város.

Több klinikai épület és épületrész ürül ki jövő év végén az új, 265 ágyas tömbbe és az SBO-ra beköltöző osztályok miatt. Ezek hasznosítására többségében már megvannak a tervek, sőt újabb milliárdos építkezés szükségességéről is beszélt lapunknak az orvoskar dékánja.Egy 6 milliós uniós pályázati sikernek köszönhetően egy országos referenciahálózat tagja lesz a makói József Attila Gimnázium.

Rendkívüli testületi ülésen nyilvánította ki véglegesen Csongrád vezetése, hogy nem kívánják fenntartani az oktatási intézményeiket.A szegedi Papp Petra (19) hatalmas bravúrt hajtott végre: megnyerte a felnőtt női egyéni sakk országos bajnokságot. A tehetséges sportoló fél pont előnnyel végzett az élen.Életükben harmadszor járnak szegedi nagymamájuknál a németországi Giessenben született hármas ikrek. Niki, Christin és Tim érkezése kicsit több mint egy éve óriási meglepetés volt, hiszen egy az egymillióhoz az esély arra, hogy a beültetett embrió tovább osztódik.

Átadták Mórahalom közigazgatási, gazdasági, közösségi funkciókat betöltő új városközpontját.

Januártól nem lesz drágább Vásárhelyen a távhő-, a víz- és szennyvíz-, valamint a szemétszállítás díja – döntötték el a közmeghallgatás után a képviselők. Változik viszont a gyermekétkeztetés és az autóbusz közlekedés tarifája.

Lezárult a szavazás a szegedi trolibuszok színéről, a 9618 voksból 5771-et kapott a piros. A város közel 3 milliárd forint értékű járműflottáját a gyártó 2014 szeptemberére szállítja le, a prototípus jövő nyáron érkezik.Az ország több városa után Szegeden is elkezdődtek a gimnáziumi tüntetések. Elsőként a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanulói szerveztek megmozdulást az épület elé.

Befejeződik az életveszély elhárítása a makói Bérpalotánál. A feladatot állványozás nélkül, alpinistatechnikával oldja meg egy szegedi cég – a makói belvárosban ilyen munkát korábban nem végeztek.

Baksról járt kerékpárokat lopni Csongrádra egy 22 éves fiatalember, de gyorsan lebukott.

A Délmagyarország és a Délvilág sportrovata 43. alkalommal díjazta az év legjobb sportolóit, edzőit, parasportolóit, fiatal tehetségeit.

A szegedi Hunguest Hotel Forrás előtt is megünnepelték a szerbiai női kézilabda-Európa-bajnokságon bronzérmet szerző magyar válogatottat.

Kolumnás interjút közölt a Népszabadság Bátyai Edinával, a Szegedi Szabadtéri Játékok leváltott igazgatójával, aki keményen fogalmazott a menesztése hátterében lévő helyi ügyekről. Lapunknak is megerősítette: indul majd a pályázaton, amit a nonprofit kft. ügyvezető igazgatói posztjára írnak ki.Kinevezték Budapesten a januártól működő járási hivatalok vezetőit. A szegedi központ élére kerülő Bodó Imrének le kell mondania tiszaszigeti polgármesteri címéről. A kisteleki Darabos Orsolya Katalinnak még nincs meg az előírt közigazgatási tapasztalata, megbízott vezetőként kap mandátumot.

Nyolc év börtönbüntetéssel sújtotta első fokon a Szegedi Törvényszék kedden azt a hódmezővásárhelyi férfit, aki január 30-án a helyi rendőrkapitányságon próbált rabolni egy airsoft-pisztollyal.

Rengeteg kérdés fogalmazódott meg azóta, hogy nemrég felbukkant a döbbenetes felvétel Kenéz Imre motoros rendőr elgázolásáról. Éppen ezért négyfős szakértői csapat vizsgálta a videofelvételt.

Demonstráltak a szentesi diákok: a Kossuth térre szerveztek demonstrációt a Horváth Mihály gimnázium tanulói.

Három fideszes képviselő, Póda Jenő, Farkas László és Bohács Zsolt hiányzott a legtöbbet a közgyűlési bizottsági ülésekről, amiért havi bruttó 30–100 ezer forint jár a 112 ezer forintos alapdíjon felül.

Középiskolások, egyetemisták, oktatók, szülők részvételével demonstráltak Szegeden a felsőoktatás átformálása ellen. Néma megmozdulás a gimik előtt, városi séta a TIK-től, beszédek a Rákóczi téren és BTK-foglalás.

A kitűzött határidőnél pár nappal hamarabb elkészült a szegedi Vásárhelyi Pál utca szélesítése a Bakay Nándor utcai körforgalom és a Kenyérgyári út között.

A csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola aulájában két óraközi szünetben is nemtetszésüknek adtak hangot a végzős diákok, akik feketébe öltöztek.

Az 58 éves Gálhidi György lett a Szeged 2011 NB II-es labdarúgócsapatának vezetőedzője.Jogerősen is felmentette a csalás és magánokirat-hamisítás vádja alól a bíróság a kisteleki Kreiniker Sándort. A vállalkozó első fokon 8 év börtönt kapott, majd másodfokon minden vádpont alól bűncselekmény hiányában felmentették. Az ügyész fellebbezett, amit a Legfőbb Ügyészség most visszavont.A képviselők név szerint biztosították a hallgatókat támogatásukról. Keresztúri lemondott bizottsági elnöki posztjáról: rendes decemberi közgyűlés Szegeden.

Első fokon 4 hónap, egy évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta pénteken a Szegedi Városi Bíróság Keresztúri Farkas Csaba jobbikos önkormányzati képviselőt, aki a tavalyi egyetemi jogászbálon inzultált egy lányt és verekedett. A politikus az ítélethirdetés után közölte: nem mond le képviselői mandátumáról, csak a közgyűlés jogi bizottsági elnöki posztjáról távozik. Keresztúri fellebbezett az ítélet ellen.

Tárkány-Szűcs Babett szegedi városi bírósági polgári ügyszakos csoportvezető bírót nevezte ki a Szegedi Törvényszék új elnökévé 2013. január 1-jétől 1 évre Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

A vásárhelyi közgyűlés 10 fős fideszes képviselőcsoportja felajánlotta egyhavi tiszteletdíját a Steinway&Sons versenyzongora megvásárlására, az összeg bruttó 900, nettó 600 ezer forint.

A megyében, de talán az országban is a makói lehet az idei legkisebb karácsonyi vásár: a főtéri szökőkútnál lévő óriási adventi koszorú szomszédságában mindössze 3 bódéból kínálják a portékákat.Meglepetten, sőt megilletődve szálltak fel a szentesi gyerekek a Fábiánsebestyénbe tartó iskolabuszra: velük utazott Deutsch Tamás is.

A kuka mellett aludt el a tolvaj az egyik csongrádi szakiskolában. Amikor a diákok felállították, kabátja alól kipotyogott a lopott holmi.

A kajászói földfoglalók 70 hektár állami szántóra tették rá a kezüket, törvénysértésre hivatkozva – a dóci Juhász Árpád ennél nagyobb területért harcol, már 12 éve. Akkor adta bérbe juhainak legelőjét az állam – az ő értesítése nélkül – egy mezőgazdasági vállalkozásnak. Ő ott lakik azóta is.

Mozgó képeslapot készített Szegedről, ajándékoz karácsonyra a szegedieknek néhány egyetemista és a hozzájuk tartozó videózó-fényképező baráti kör.

Karácsonyfáért küldték, de az arra kapott pénzt másra költötte el egy fiatalember Csongrádon, ezért inkább kivágott egy fát.

Hat lakóközösség visszalépett a panelprogramból Szegeden, úgy érzik, három éve túl sokat vállaltak. Az egyik felsővárosi tömbben 1,5 milliót kellene kifizetni lakásonként.

Januártól a vásárhelyi polgármesteri hivatal földszintjén dolgoznak a járási hivatal munkatársai. Mártélyon, Székkutason települési ügysegéd, Mindszenten kirendeltség segít az ott élőknek a hatósági feladatokban. A vásárhelyi járási hivatalt Makó András vezeti.

Nincs pénze Makónak arra, hogy a magánterületen álló védett fákat is gondozza. A polgármester szerint ezért kellett kivenni ezeket a növényeket a környezetvédelmi rendeletből. A módosítást nem írta alá a környezetvédelmi tanácsnok, akinek a portáján egy 3 milliót érő, 120 éves kocsányos tölgy áll.

Jóhiszeműen hitel nélkül lakást vettek, most mégis utcára kerülhetnek. A bank a vállalkozó hitelét a lakástulajdonosokon követeli. Első fokon a pénzintézetnek adtak igazat.

Január 1-jétől lajtos kocsival és zacskós vízzel járják a katonák azokat a településeket, ahol magas a víz arzéntartalma. Az egyik bázis a szentesi műszaki ezred, a berendezéseket a csongrádi vízműhöz telepítették.Remek formában játszik hétről hétre a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapatában Csorvási Milán. A nyáron Kecskemétről igazolt 24 éves center a dobott pontok és a lepattanók terén is az NB I A csoportjának legjobb játékosa.Január 3-án eldől, ki lesz Kemény Dénes utódja a férfi vízilabda-válogatott élén. Az A-Híd Szeged vezetőedzője, Vincze Balázs is beadta pályázatát a szövetségi kapitányi posztra, pedig nem sok esélyt lát a győzelemre.

Háromkerekű kis kocsijában él Békési Lajos egy tarjáni bolt mellett. A hajléktalan rokkant férfi egy hónapja költözött az éjjel-nappali mellé, annak kilógó teteje védi a csapadéktól.Mindszentről riasztották a hódmezővásárhelyi tűzoltókat: egy idős nő lélegeztető oxigénmaszkja – feltehetőleg dohányzás miatt – lángra kapott.

Bő egy év múltán sem dőlt el a termelés újraélesztését célzó makói hagymaprogram, s vele együtt az év elején szervezett hagymaszövetkezet sorsa: a projekt támogatása még mindig kormánydöntésre vár.

Szentes határában, a 45-ös főúton egy személyautó fának ütközött, a két sérült közül az egyik beszorult a járműbe.


Sorozatunk korábbi összeállításai:
januári összefoglalónk,
februári összefoglalónk,
márciusi összefoglalónk,
áprilisi összefoglalónk,
májusi összefoglalónk,
júniusi összefoglalónk,
júliusi összefoglalónk,
augusztusi összefoglalónk,
szeptemberi összefoglalónk,
októberi összefoglalónk,
novemberi összefoglalónk.

Olvasóink írták

 • 2. Léni 2013. január 07. 11:17
  „Legyünk egészen nyugodtak, beindult sok-sok megbeszélés, egyeztetés után az új NEVELÉSI
  PROGRAM / szerintem ugyan a gyermek nevelése a szülő feladata, az oktatás az államé, de ugye
  biztos ami biztos, a jó hazafiakat már kisgyermekkorban kell puhítani!.
  Megalakult a JÁRÁSI HIVATAL, aminek a vezetője az az ember, aki olyan ígéreteket tett a választások
  előtt a panelosoknak, amiről ő is tudta, hogy hazugság!
  2013. januárjától az ÁLLAMOSÍTÁSOK is szárba szökkentek, ami ugye azt jelenti, hogy a vezetőválasztás
  és az oktatási program fölött rendelkezik az ÁLLAM, de a fenntartási költségek kifizetése azért a
  MEGCSONKÍTOTT önkormányzatok feladata lesz! A kultúra bekebelezése is gőzerővel folyik.
  Sok minden egyéb is történik január l-től amit most nem akarok felsorolni.
  Egy dolog, ami változatlan maradt az elmúlt évekhez viszonyítva, az igazmondás hiánya.
  Szóval,mindent mindennel átgondolva megnyugodhatunk!”
 • 1. bánki 2013. január 01. 09:57
  „Zavada ,,szar" író, megélhetési !

  Punk-tum !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év végi koccintás a szegedi tűzoltóságon

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Ellenőrzési Szolgálatának szolgálatvezetője találkozott a szegedi tűzoltóságon a szolgálatban lévő állománnyal, és megköszönte egész éves munkájukat. Tovább olvasom