Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Ez történt Csongrád megyében 2012 januárjában

Csongrád megye – Igen, már itt tartunk: tizenkét nap van hátra a 2012-es esztendőből. Visszapillantás, avagy ez és ezért volt fontos ezen a bő 4262 négyzetkilométeren ez év első hónapjában.
Szolg. közl. rögtön az elején: képtelenség minden egyes fontosnak gondolt cikket, történést, eseményt felidézni, nekünk sem ez a célunk. Fogadják el, hogy így és ezt „látjuk" a megyei történésekből. Hat rovatunkat szemléztük, ezek: Szeged, Hódmezővásárhely, Szentes, Makó, Csongrád és sport, igyekeztünk tényleg Csongrád megyében maradni.

Ön szerint kimaradt valami? Véleménye szerint más is fontos volt? Nosza, irány a kommentek, és ossza meg a többiekkel és velünk is, mi maradt ki januári visszatekintésünkből! Jelige: Küldjön ön is egy delmagyaros linket!

* * *

Tudják, mire ropták a Széchenyi téren január elsején? Persze, hülye kérdés volt, ki emlékszik már egy lassan egy évvel korábbi mámoros bulira?! A PASO volt a sztár, volt is hangulat rendesen.

Szilveszter éjjel Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Január 1-jén reggel fél 8-kor született meg az új esztendő első Csongrád megyei babája, a szentesi Garai Szabó Barnabás.

Majd alig józanodtunk ki, amikor Máté-Tóth András az SZTE vallástudományi tanszékének vezetője már arról beszélt az egyházügyi törvény kapcsán, hogy
„a kormánypártok nem hallgattak senkire. Nem volt elég Sólyom László volt köztársasági elnök, korábbi alkotmánybírósági elnök intése, sem Kukorelly Endre, az egyik legrangosabb alkotmánytudós figyelmeztetése. Kevésnek bizonyult az evangélikus és református egyház, a szabad egyházak tanácsának szava és a számos nemzetközi intelem. Autisták benyomását keltették a törvényhozók. A csoda elmaradt."

Futó Tamás, a Csepel U19-es csapatának korábbi trénerét
nevezték ki a Szeged 2011 NB II-es labdarúgócsapatának vezetőedzőjének.

De nyilatkozott nekünk Hajdu Géza romológus is. Aki szerint
a cigánysággal kapcsolatos „problémákat helyben lehet megoldani. Nem fölülről szervezett, hasznosnak tűnő programokkal, hanem megnézve, mi a közösség szándéka, célja, szükséglete, és arra megoldást találni. Ezért is meggondolandó, milyen uniós pályázatba fog egy közösség, mert ha elfogy a támogatás, és helyreáll a régi állapot, az emberek önérzete mélyebbre zuhanhat, mint ahol eredetileg volt." Hajdu ezt az Azori-szigeteken megtárgyalt Összeurópai Roma Stratégiával kapcsolatban nyilatkozta lapunknak, amelyet, már a stratégiát, tisztességesnek tart.

Kiírták a közbeszerzési eljárást az M43-as autópálya továbbépítésére: március 29-éig tehetnek ajánlatot a kivitelezők az M43-as autópálya Makó és az országhatár közötti 23,1 kilométeres szakaszának építésére. A Makó és Nagylak közötti új gyorsforgalmi út kétszer két sávos autópálya-keresztmetszettel, burkolt leállósávval csatlakozik az M43-as autópálya Szeged és Makó közötti szakaszához.

Névadó szponzort váltott a szegedi férfi vízilabdacsapat: A-Híd Szeged Beton VE néven szerpelenek tovább.

Megnéztük a vásárhelyi győztes galambokat is: 4 óra 50 percet töltöttek a levegőben, és lettek bajnokok a vásárhelyi B. Tóth Flórián galambjai. Édesapja nyomdokait követve tenyészti a hódmezővásárhelyi ernyősszemű keringőt –
a fajtát évekkel ezelőtt még a kihalás fenyegette.

Szeged egykori polgármestereinek és a város jelenlegi vezetőjének – Lippai Pálnak, Szalay Istvánnak, Bartha Lászlónak és Botka Lászlónak – tettük fel a kérdést: mi az az 5 pozitív és 5 negatív dolog, ami Szegeddel vagy Szegeden történt a rendszerváltás óta? Meg is válaszolták becsülettel. Érdemes újraolvasni...

Már 3-án amiatt aggódtunk, hogy nem sokáig tankolhatunk 400 forint alatt: „a 95-ös üzemanyag átlagos töltőállomási ára eddig sosem tapasztalt magasságba, 406 forintra kúszott. (...) Egy éve 360 forintért tankoltunk. Tavaly január elején a benzin átlagára 360–361 forint, a gázolajé 351 forint volt."

A nagy depresszióban annak azért lehetett örülni, hogy
ikerkecskegidák születtek Mórahalmon. Ahogy az is mosolyt csalt az arcunkra, hogy az enyhe tél miatt itt maradtak a darvak is a Szeged környéki tavakon.

Lezajlott a próbaüzem a Makói Hagymatikum Fürdőben, amit aztán fel is avattunk.

Január első napjaiban tesztelhettük a 100-as Pesát is, sőt velünk együtt rakták sínre a 101-est is a hónap végén.

Több száz hamis húszezrest foglaltak le a hódmezővásárhelyi nyomozók két férfitől a Csongrád megyei kriminalisztika történetében jelentősnek minősülő fogás ügyében a rendőrség pénzhamisítás miatt indított büntetőeljárást.

Szoros meccsen kapott ki a Szedeák az Atomerőműtől. Kiss Szellő Kolti Zsolt öt pontot dobott korábbi csapatának.

Nagy fába vágta a fejszéjét egy domaszéki házaspár:
perre mentek az OTP-vel a svájci frank alapú jelzáloghitelek kamatának egyoldalú módosítása miatt.

Kíváncsiak voltunk arra is, a vadiúj díszkötetes alkotmány mennyire kapós a megyei politikusok körében.
Nem csalódtunk a válaszokat illetően.

De ránéztünk honatyáink körmére akképpen is, hogy összegyűjtöttük, ki mennyit beszélt közülük a Tisztelt Házban.

Sajnos nem kellett sokat várni az első emberölésre sem: január 9-én írtuk meg, hogy előzetes letartóztatásba helyezte a Szegedi Városi Bíróság azt a 17 éves román állampolgárságú fiatalembert, aki január 5-én megölte édesapját egy domaszéki tanyán.

A jó időt arra is kihasználtuk, hogy felmásszunk
a rókusi telefontoronyba.

Bátorságpróba Szeged felhőkarcolójában. Fotó: Frank Yvette (galéria)

De máshogy is sportoltunk: kipróbáltuk, mit és hogyan kell teljesíteni a fizikai felvételin annak, aki rendőrnek akarna állni.

Meghalt egy 50 év körüli nő egy
lakástűzben Maroslelén. A körülbelül 30 négyzetméteres szobában lévő kályhából pattant ki az a szikra, amely a tüzet okozta.

Halálos lakástűz Maroslelén. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
Tíz év szünet után játszott újra válogatott meccset Szegeden a magyar férfi kézilabda-válogatott: Bahreint simán verték Vadkertiék.

Szegeden volt Csurka István
egyik utolsó nyilvános fellépése is a halála előtt. Ott voltunk a Klauzál téren.

Közel 600 ember hallgatta Csurka Istvánt Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
Noha ez a műsoron nem látszott de az év elején hosszabbítástól hosszabbításig szólt a Rádió 88. Ugyanis a Médiatanács sokáig nem határozott a szegedi 95,4 MHz-es frekvenciáról.

A hónap közepén Szegeden Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója bejelentette, „az idei esztendő végén vagy a jövő év elején
kezdődhet el az Európai Unió egyik tudományos nagyberuházásaként megvalósuló lézeres kutatóközpont, az Extreme Light Infrastructure (ELI) szegedi részlegének építése."

Beszámoltunk arról is,
egy esztendeig tartott a csanyteleki belvízkárok felszámolása: a napokban szállították vissza a Central Container Kft.-nek a Gyöngyi család eddigi lakhatását biztosító konténert. A falu belvízelvezetésre írt pályázata azonban nem nyert.

Naná, hogy ott voltunk
a szegedi Playmate-válogatón is.

Playboy válogatás Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Etiópiában fegyveres támadók megöltek két szegedi oktatót, Szabad Gábor bőrgyógyászt és Fábián Tamás földrajztanárt, a Szegedi Tudományegyetem munkatársait: a veszélyekkel dacolva tartottak az Erta Ale vulkánhoz, alvóhelyükön támadták meg őket.

„Sok különbséget nem érzékelek az olimpiákkal kapcsolatban, gyakorlatilag csak a helyszín változik. Az ellenfelek és az 1000 méteres táv megmaradt, most is úgy gondolom, hogy a spanyol David Cal lehet a legnagyobb rivális, és ott van a németeknél Sebastian Brendel, ő még odapiszkálhat. Ugyanúgy megyek neki ennek az évnek is, mint a tavalyinak vagy a tavalyelőttinek. Nem arra gondolok, hogy ez egy olimpia és meg kell védenem a címemet, hanem, hogy egy világverseny, amelyet meg kell nyerni" - nyilatkozta Vajda Attila januárban a londoni olimpiáról.

Soros ülésén feloszlatta magát a magyarcsanádi képviselő-testület. Információink szerint a téma az ülés végén, érdemi döntések meghozatala után került napirendre, Farkas János alpolgármester állt elő a javaslattal. A polgármesterrel együtt hét tagú testületből egy képviselő hiányzott –
az indítványt mindenki megszavazta.

Megírtuk azt is, „a szegedi egyetem egységes, osztatlan jogászképzését és közgazdász szakjait egyáltalán nem támogatja az állam szeptembertől. Aki ezekre jelentkezik, fizetnie kell."

Azóta is várjuk: „január 24-én megállapodást írt alá Pintér Sándor magyar és Ivica Dacic szerb belügyminiszter a két ország közötti határforgalom megkönnyítéséről és az illegális migráció elleni harcról Horgoson. Ásotthalmon év végére nyílik meg az új átkelő; a régi röszkei határ már nyáron fogadhatja az utazókat."

Hírt adtunk arról, Szentesen épülhet meg a negyedik hazai meteorológiai radar, amely a csapadékmérésbeli hiányosságok küszöbölhetné ki hazánk dél-keleti területein.

Megyei elnökségi ülést tartott az MSZP, ahol Botka László
bejelentette: az országos választmány elnökeként vállalna feladatot a párt megújításában, a 2014-es választásokra való felkészülésben.

Írtunk a vásárhelyi Tatár Andreáról is, akit volt élettársa, aki 2010-ben le akarta lőni az utcán. A férfit a Szegedi Ítélőtábla 11 év börtönbüntetésre ítélte.
A 41 éves nő ma már nem lép remegő lábbal az utcára.

A hónap utolsó napján adtuk közre, hogy
„ultimátumot adott az Erste Bank a vásárhelyi önkormányzatnak – fogalmazott közleményében Lázár János polgármester a pénzintézet válaszleveléről. Vásárhely még tavaly kért közös kockázatviselést az Erstétől – svájcifrank-alapú kötvényei miatt."

Ellátogattunk Királyhegyesre a Romanov-családhoz.
Több mint egy éve él vezetékes áram nélkül a királyhegyesi Romanov Katalin és három gyermeke.

Idén Kútvölgyi Erzsébet kapta
a Páger-gyűrűt, aki elárulta, hordani fogja a színészlegenda gyűrűjének másolatát.

Kútvölgyi Erzsébeté a Páger-gyűrű. Fotó: Karnok Csaba (galréria)

Elkészült Szentes arculati kézikönyve, amely az egységes turisztikai megjelenést szolgálja majd. A logó, a színek, a betűtípus mind a város hangulatát és értékeit jelképezik.

Élt az elővásárlási jogával, így megveheti Csongrád a Szeviép-telepet. A 3 hektáros terület bevételi forráshoz juttatja majd a várost, mondta Kőrösi Tibor polgármester.

A Pick Szeged szoros meccsen 24-22-re kikapott Csurgón a magyar kupa negyeddöntőjének első meccsén.

Olvasóink írták

  • 1. queenmargareth1 2012. december 20. 09:44
    „jan.18.megszülettem 35 évvel ezelőtt:)
    Gondolom ez sokaknak fáj:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

900-tól 6500 forintig kapható szaloncukor

Megindult az ünnep előtti roham a szaloncukrokért is. A konzumot sokan nem találják, az Étvadászt viszik, mint a cukrot. Tovább olvasom