Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Ezek azok az épületek, ahol semmi se változik

Szeged - Semmi sem történt 2012-ben azokkal az épületekkel, ingatlanokkal Szegeden, amelyek egykoron városképi jelentőségűek voltak. Továbbra sem fogad vendégeket a magántulajdonban álló Hági, Bárka, Vigadó és Kass Szálló. Továbbra is a város szégyenfoltja a Centrum-gödör. Üdítő kivétel a felújított Tiszavirág, amely 14 év után újra megnyitotta kapuit.
Lapunk rendszeresen foglalkozik az évek, évtizedek óta bezárt, egykor jelentős épületek, városképi jelentőségű ingatlanok sorsával. Most csokorba szedtük ezeket a helyeket.

Hági: klimatikus viszonyok

A Hági ügyében 13 éve nincs előrelépés. A legendás éttermet 1999-ben vette meg egy szegedi cég 67 millió forintért. A tulajdonos 2004-ben úgy nyilatkozott lapunknak, hogy egyelőre nincs akkora fizetőképes kereslet, ami miatt érdemes lenne felújítani és működtetni a patinás vendéglátóhelyet.

A Hági ma: rozsdálló lánc a kapun, méternyi falevél az udvarban. Fotó: Frank Yvette
A Hági ma: rozsdálló lánc a kapun, méternyi falevél az udvarban. Fotó: Frank Yvette

Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy 2009-ig olyan lesz a gazdasági klíma, ami miatt érdemes lesz újra megnyitni Szeged egykori vendéglátóhelyét. A Hági 13 éve zárva tart. Annyi történt csupán, hogy a 2001 óta helyi védettség alatt álló épületen 2006 közepén kényszertatarozást rendelt el az önkormányzat.

Bárka: újra eladó

A Bárkára tíz esztendeje, 2002. január 7-én került lakat. 2006-ban egy fővárosi cég 33,2 millió forinttal nyerte el az IKV tulajdonában álló, városképi jelentőségű, kockás abroszos kiskocsma üzemeltetési jogát, de a befektető végül visszalépett. 2007-ben Douchev-Janics Natasa olimpiai bajnok 24,8 millió forintért megvásárolta az éttermet az IKV-tól. Idén nyáron úgy döntött a közgyűlés pénzügyi bizottsága, hogy a város vásárolja vissza a sportolótól a Bárkát. Botka László polgármester azonban nem írta alá az adásvételi szerződést. Douchev-Janics október óta 19 millió 900 ezer forintért árulja a Bárkát.

Itt mi lesz?

Gyevi temető
A Deák-gimnáziummal szembeni egykori Gyevi temető területét 2004-ben azzal a céllal vásárolta meg az OTP Ingatlan Zrt. az egyháztól, hogy ott lakóparkot épít. A beruházásból semmi sem lett. Az OTP 2007-ben eladta a telket egy szegedi cégnek, amely a várossal idén nyáron kötött megállapodás szerint vegyes funkciójú kereskedelmi központot és egy A kategóriás luxusirodaházat épít. A terület beépítésének végső határideje: 2017. július 20.

Volt Kábelgyár
A Hansa Kontakt Kft. kérésére 2009-ben lakóövezetté minősítette át a város a cég tulajdonában álló volt Kábelgyár területét, hogy ott lakópark épülhessen. Információink szerint a cég egyelőre nem talált befektetőt, ezért áll a beruházás.

Gyermekotthon

Idén nyáron elköltöztette az egyházmegye a Szőregi úti gyermekotthonból az állami gondoskodásban élő, speciális nevelési igényű fiatalokat, és visszaadta a 2,6 hektáros ingatlant a városnak. A közgyűlés átminősítette a területet különleges intézményi övezetből kisvárosias lakózónára. Az önkormányzat közel félmilliárd forintért kínálja eladásra az ingatlant, ahol akár bevásárlóközpont is épülhet.

Démász-telep
Az EDF DÉMÁSZ Zrt. az önkormányzattal együtt új funkciót keres a Kossuth Lajos sugárúti egykori Démász-telepnek, amelyre nemzetközi építészeti tervpályázatot írtak ki. A több mint 2,6 hektáros gázgyárból lehet például kiállítóhely, lakóház, üzlet és vásárcsarnok.

Vigadó: pusztulóban

A rendkívül leromlott állapotú Vigadó már 20 éve nem fogad vendégeket. Az újszegedi ligetben álló, hajdan neves vendéglőt a kilencvenes évek elején zárták be, azóta egyszer történt vele valami: 2000-ben felgyújtotta egy hajléktalan. 2004-ben fejeződött be a liget rekonstrukciós programja, amely azért nem terjedt, terjedhetett ki a Vigadó és környékének rendbetételére, mivel a terület magánkézben van. A tulajdonos korábban megpróbálta eladni az önkormányzatnak az ingatlant, de állítólag irreálisan magas árat kért érte.

Kass Szálló: kalapács alatt

Harminchat éve, 1976-ban zárták be a Kass Szállót, vagy ahogy évtizedek óta mindenki hívja, a Régi Hungáriát. A műemlék épületet 1994-ben vásárolta meg a Quaestor-csoport. 2008-ban bejelentették: még abban az évben elkezdődik a rekonstrukció. A Quaestor-csoporthoz tartozó projektcég ugyanis uniós pályázaton 600 millió forintot nyert arra, hogy 4 csillagos szállóként, több mint 2 milliárd forintos beruházással újítsa fel a patinás hotelt. Bár aláírták a projekt támogatási szerződését, nem kezdődtek el a munkálatok, így végül az uniós forrást sem vették igénybe. A tulajdonos eladásra kínálja a Kass Szállót.

Centrum-gödör: virágzott a büdöske

Szeged szégyenfoltjának számít a Skála (volt Centrum) Áruház mögött 24 éve üresen tátongó telek, amely 1999 óta egy szegedi cég tulajdona. A társaság tavaly december óta végelszámolás alatt áll. Korábban a cég tovább szerette volna értékesíteni a belvárosi ingatlant, és eleinte voltak is olyan érdeklődők, akik építettek volna a területre – bevásárlóközpontot mozival vagy luxuslakásokat. Információink szerint azonban az 500 millió forintos ár elriasztotta a vevőket. A közgyűlés kötelezte a tulajdonost, hogy 2010 júliusáig építse be az ingatlant. Ez nem történt meg. A határidő lejárta után a város kisajátíthatta volna a területet, de eddig nem élt a lehetőséggel. Idén csupán annyi történt a Centrum-gödörnél, hogy a parkoló felőli részen büdöskét ültetett a tulajdonos.

Tisza Park: az új hídra várnak

Hat éve egy helyben topog az újszegedi gigaberuházás: nem tudni, mikor épül óriás-bevásárlóközpont Újszegeden, a Heavytex egykori, közel 20 hektáros telephelyén. Az ingatlant még 2006-ban vásárolta meg egy nagy multihoz kötődő osztrák ingatlancég. A befektető négy éve az építészek nyomására módosított a Tisza Park városrész tervén: a több tízezer négyzetméteres bevásárlóközpont mellett már toronyépület, szálloda, irodák és lakások is helyet kaptak. Idén nyáron úgy nyilatkozott lapunknak a befektető, hogy gazdasági fordulatra és az új Tisza-hídra vár.

* * *

Tiszavirág – újra fogadják a vendégeket

Tizennégy év után újra megnyitotta kapuit decemberben Szeged egykori patinás vendéglátóhelye, a Tiszavirág, ahol tíz szobát, kávézót, bárt, éttermet és látványkonyhát alakítottak ki, de van az épületben wellnessrészleg is. A több mint 150 éves Hajnóczy utcai műemlék épületet a legmagasabb minőségi és technológiai elvárásoknak megfelelően újította fel a tulajdonos Tabán Trafik Zrt.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Lacimaci 2013. január 03. 01:22
  „Megint csak varjuk a sultgalambot, ezekhez a beruhazasokhoz idegenforgalom kellene de nalunk meg mindig csak magyarul lehet panasz levelet beadni az illetekes hatosaghoz ha a turistat kar vagy kellemetlenseg eri ha egyaltalan sikerul neki megtalalni az illetekes helyet ugyanis mindenki kuldi oket masik hivatalba csak ne kelljen veluk foglalkozni a penzuk ugyan jol jonne de csak tanuljanak meg magyarul ha jonni akarnak hahaha vicces egy orszag”
 • 38. andreasz 2013. január 03. 00:35
  „12. vmagdi 2013.01.01. 13:17

  "...A posta ablakait kb 40 éve nem takarították meg, pedig gondolom van takarítónő, tiszta gusztustalan az egész épület, pedig az még nem is egy elhagyatott gazdátlan épület, de azért durva lenen elrendelni egy kényszertakarítást :) de itt tartunk"
  Vagdalkozni a legkönnyebb: nem tartunk itt: a posta ablakait félévenként takarítják. sajnos éppen a troli megállónál lévő ablakok a leglepusztultabbak, azokban üveget kellene cserélni és lefesteni a kereteket. A híivatali kézbesítésnél a fényvédő fólia miatt néz úgy ki mint amit nem takarítanak.A tisztítás nem látszik meg rajta.”
 • 37. gavallér 2013. január 02. 16:49
  „Na ezek a tiszavirágos és somogyi hoteles akrobaták ,ezek tudnak valamit.Ezekre kellene rábízni ezeket a halott
  ingatlanokat . Mert ezek aztán merészek.”
 • 36. Hammada_Fleet 2013. január 02. 16:35
  „... Virág cukrászda, Kis Virág, Téglagyár... biztos így se teljes a névsor.
  És Szegednek továbbra sincs érdemleges ipara, de Szilicium-völgye sincs, az Egyetem, a legnagyobb munkáltató a városban éhbért fizet (persze nem az akadémikusoknak, ők évekkel ezelőtt rendezték a saját fizetésüket...).
  A Botka-féle csoda-csicsa Szeged mögött egy kemény tartású, de leépülő város van, amit a jobboldal is csak kiszipolyoz.”
 • 35. macs 2013. január 02. 16:12
  „OK! sajátítsuk ki ezeket az ingatlanokat! És, aztán hogyan tovább, mi legyen velük? Tudja valaki, hogy mibe kerülne, hogy a Kass szálló megnyissa kapuit, hogy a Hági és a Vigadó újra üzemelhessen, hogy a centrum gödörnél eltűnjön a gödör?
  Amennyiben ezekben az ingatlanokban valaki látott volna fantáziát, már biztosan megvette volna és kezdene velük valamit. :-)
  Persze van forgalom a bor és sör fesztiválon, de az egy évben csak pár nap. Ezeknél 365 napon keresztül kéne üzemelni, legalább olyan hatékonysággal, hogy minimum 0 szaldóra jöjjön ki a vállalkozás.:-)”
 • 34. nanemaaa 2013. január 02. 14:54
  „A hozzászólásokból leszűrhető, hogy a választók szívesen vennék ezen ingatlanok kisajátítását. Már csak azt kellene megtudni, hogy a hatályos jogszabályok milyen esetben biztosítanak lehetőséget kisajátításokra. Gyanítom, hogy ezeket akkor sem lehetne kisajátítani, ha a város dúskálna a pénzben. Pénz nélkül pedig csak a kormány képes einstandolni, mint pl a Huszár utcai okmányiroda épületét. De a közcél ott sem üzleti alapon került meghatározásra.

  32. Koszta. A mai magyar vállalkozói és ingatlanpiaci körülményeket figyelembe véve csodálkoznék rajta, hogy egy lényegében használhatatlan ingatlant "reális áron" el lehetne adni. Kivéve, ha reálisnak az ingyent értenéd. Bár gyanítom, aki csak ingyen lenne képes megvenni, az pont ugyanúgy építené be, mint a jelenlegi tulajdonos.”
 • 33. spiler 2013. január 02. 14:41
  „KÁR ezkért a helyekért......
  Ócsa helyett miért nem vesz a kormány üresen álló lakásokat 5-5 millióért
  régi patinás helyekből miért nem csinálnak valamit állami segítséggel/éttermekből akár menzát akár a régi feADATÁT IS elláthatná,vagy csak bemutató temeket a müvész palántáknak,csak romlik az állaga ..../”
 • 32. Koszta 2013. január 02. 13:51
  „31#
  Szerintem ha a Centrum-gödör ki lett volna sajátítva, akkor azt a város eladhatta volna (reális áron) és a bevétel a városé lehetett volna... Még most sem késő.
  Mellesleg az Árkád a szerbek miatt szárnyalt az utóbbi hónapokban... Tehát lehet prosperáló tevékenységeket találni, hasznos funkciót a "romoknak". Csak terv és értelmes ötlet kérdése... A Napfényfürdő beruházás nem volt az... Eleve látszott, hogy a csúszda kínálat nem "aqua-park" mennyiség és minőség, ám a belépők ára igen... Így ár-érték hányadosban nem lesz tömeges a látogatottsága... Ha igazi "aqua-park" épült volna oda, akkor szintén jönnének ide a szerb, meg a román oldalról is vízi csúszdázni... Hiszen ilyesmi nincs a környéken. Nem így történt. (jelenleg csak azért vannak "ha kell, hanem" építkezések, mert azokból sok pénzt lehet kivenni - egyeseknek)
  Ami a Vigadó meg a Hági forgalmát illeti, helyettük most a Széchenyi téren iszogat a "törzsközönség" a bor meg egyéb fesztiválokon, meg Bajor Sörkertbe megy a Vedres udvarára... Tehát lenne fizetőképes kereslet ezekre is...
  Mert értelmes emberek konstruktív hozzáállással és szakértelemmel tudnak alkotni, teremteni, termelni... Destruktív, buta politikusok ellenben csak ígérgetni... Közben pedig a zsebüket tömni.
  Ellenben azzal egyet értek, hogy a puszta berzenkedés sosem szokott előre vinni, jobbat hozni, illetve mint tanulság a jövőre nézve érdemes megtanulni, hogy jobbos testülethez dőreség balos polgármestert választani... avagy fordítva. Szegeden a polgárii fejekben is illene rendet rakni... hiszen egy fenékkel sosem sikerült még két lovat megülni.”
 • 31. azmegszeged 2013. január 02. 12:19
  „Szomorú, de hogy ez ilyen széles körben téma tud lenni, az jól mutatja hogy ebben a városban nem történik semmi. Évek óta jelennek meg cikkek olyan hangzatos címmel, hogy "a város szégyene", jönnek is a hozzászólások melyben rádobnak még egy lapáttal a hangulatra. Ti most komolyan elszégyelltétek magatokat? :))

  Van egy sanda gyanúm, hogy a fő hőzöngők sem rohannának lakást venni ha a Centrum-gödör helyén felépülne egy társasház, nem járnának heti rendszerességgel a Hágiba vagy a Vigadóba. Szerintem inkább itt fröcsögnétek a "megfizethetetlen" árak miatt (ahogy a Napfényfürdő esetében is tették sokan), meg hogy a város és személyesen Botka László miért nem tesz ez ellen. Gondolkozzatok el ezen, nézzetek magatokba, aztán talán megértitek miért is nem épült eddig semmi.”
 • 30. Commander-V2 2013. január 02. 11:26
  „Tényleg kár ezekért az épületekért de megértem, ha a tulajdonosok 27% ÁFA, túladóztatott vállalkozások, pénztelenné tett bankok, rossz életkörülmények idején nem pont az étterem nyitásban látnak üzleti és túlélési lehetőséget. Konkrétan a Hági Étterem óriási ingatlan, minimum 8 alkalmazott kellene ahhoz hogy el lehessen normálisan indulni, csak a bérköltség havi 1.5-2 millió forint lenne. Hol van még a rezsi, anyagköltség? Mennyi ebédet és vacsorát kell ahhoz eladni hogy bejöjjön az ára? Aki azt javasolja hogy a város vegye meg ezeket a magántulajdonú ingatlanokat gondoljon bele, hogy a köztulajdon nem csoda! Ugyanennyire rossz üzlet lenne a városnak is, mint most a magántulajdonosnak.”
 • 29. macs 2013. január 02. 11:22
  „A befektetésként vásárolt ingatlan tulajdonosát - szerintem - csak az állag megóvására lehet kényszeríteni. Arra, hogy az éttermet, szállodát megnyissa, üzemeltesse, nem. Azért mindenki gondolja végig, amíg nincs fizetőképes kereslet, addig nem lesz új Kass szálló, Vigadó és Hági. És nem fognak lakóparkot/irodaházat építeni a Gyevi temető helyén se, sajnos. :-)
  Érdemes megnézni, mit lehet egy az egykori vasöntödéből kihozni:
  http://www.kunstwerk-carlshuette.de/rundgang_2012/ger/
  http://www.kunstwerk-carlshuette.de/en/478.htm
  27. kontrapista,
  igen, elképzelhető, hogy lesz kevesebb is, mivel az emberek olcsón akarnak vásárolni és drágán eladni. :-)”
 • 28. gitron 2013. január 02. 10:22
  „20. aas:
  Megöl a kíváncsiság, csak egyetlenegy konkrétumot légy szíves! (Rendesen névvel, ahogy ilyen bűncselekményekről beszélni kell.)”
 • 27. kontrapista 2013. január 02. 09:43
  „19.vélemény
  Nem kell kapkodni, a Bárka kezdő ára lesz még sokkal kevesebb is.”
 • 26. Együgyű 2013. január 02. 09:16
  „,,Ezek azok az épületek, ahol semmi se változik"
  Érdekesnek és jellemzőnek tartom a fent említett magán tulajdonban levő épületek hányatott sorsát. Ezek az ingatlanok ugye nem kis értékűek? Szerintem nem is egy átlagos új autó árával azonos értékűek ezek az ingatlanok. Ennél a példánál maradva a tulajdonosoktól a fenntartásukhoz tartozó összes előírást, követelményt megköveteli szigorúan az úgynevezett bürokrácia. Amennyiben ez nem teljesül akkor szigorúan büntetnek, illetve az autót nem lehet használni. Azonban az állam bácsi illetve az önkormányzatok egy petákot se adnak az autó tulajdonosoknak. A befektetésként vásárolt nagyobb értéket képviselő ingatlantulajdonosokkal meg olyan elnézőek az illetékes hatóságok! A fenti esetben én jogosnak tartanám a rendszeres, folyamatos büntetések kirovását a települések érdekében. Amennyiben egy év után sem vezetne, eredményre jogosnak tartanám ezeknek az ingatlanoknak a jelképes összegű kisajátítását a közérdekében. De mivel a mindenkori politika szorosan összefügg, a nagytőkével és különböző érdekekkel az állami hatóságok gálánsan nem érvényesítik a nép érdekeit, elnézőek. A mai magyar demokráciában itt is érvényesül! Aki eddig vitte valamire az már nagy bajba nem kerül, ha van vagyonkája és tekintélye. Aki pedig eddig nem vitte semmire azzal mindent meg lehet csinálni! A rendszerváltás többek között erre is jó volt.”
 • 25. uborka 2013. január 01. 22:21
  „Zotya 100, haver,ha Te azért írkálsz,hogy itt tanári dilemmád osztogassad, nincs értelme az okos írásaidnak, és tarts, is meg. Csa Szép estét, ne körmölj, mert fölösleges!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 24. deszkás 2013. január 01. 19:21
  „Hová fajult a dolog? Vegyük meg. Sajátítsuk ki. Miből. Felszólítani a tulajdonost: fesse le,takarítsa fel a kerítést javítsa ki (a Centrumgödör ) SAJÁT KÖLTSÉGÉRE! Veletek (velünk) nem ezt csinálják? Nálam még a járdát is nekem kell takarítani nem az önkorminak. Közterület felügyelő ellenőrizze ha nem teszi menetrendszerint bírságolni.”
 • 23. macs 2013. január 01. 16:53
  „12. vmagdi,
  bocs, de itt nem arról van szó, hogy melyik épület, mennyi hasznot termel. Itt arról van szó, hogy jelenleg magánkézben lévő ingatlanokkal - volt étteremmel, szállodával, üres telekkel - kellene valamit kezdeni. És itt milliárdokról beszélünk. Számolgassunk csak: vételár, felújítás vagy állagmegóvás, esetleg működtetés költségei. Szerinted a város honnan tudna ennyi pénzt előteremteni?
  Ami a Posta ablakait illeti, nos az a Magyar Posta Zrt.-nek kéne címezned, ahhoz a Városnak annyi köze van csak, hogy a koszos ablakú épület Szegeden van.
  11. lukrecia,
  a centrum-gödör, teljes egészében, mint parkoló, hát elég nagy luxus, de egy parkkal kombinálva, számomra elfogadható megoldás! Azért kíváncsi lennék rá, hogy zajlana le egy ilyen kisajátítás és mennyiben fájna ez mindnyájunknak? :-)”
 • 22. Zotya100 2013. január 01. 16:30
  „7. --- Egy értelmes, kerek mondat nincs a hozzászólásodban, fogalmazási és helyesírási hibák viszont szép számmal akadnak. Talán ezzel kéne foglalkoznod első körben...
  12. -- A posta épülete, falazata tényleg elképesztően lerobbant, az ablakok koszosak. Naponta szállok ott trolira, szomorúan látom, hogy soha nincs ezekben változás.”
 • 21. .suhym. 2013. január 01. 16:15
  „16. vélemény 2013.01.01. 14:36
  Tudod Kedves Vélemény, a mi köreinkben repülővel szoktunk utazni, elég sűrűn szép, hosszú utakra!:))) A a világ nagyon szép és az ember sok dolgot szeretne megismerni belőle, számunkra a kaputelefonban utazás kissé lassú lenne!:))))))))))))

  Kívánok neked egészséget, sok szépet és jót az új évre, élj békében magaddal. A belső egyensúly nagyon fontos, sokkal szebbnek látod a világot!:))))
  Boldog új esztendőt!:)))))))))”
 • 20. aas 2013. január 01. 16:03
  „8. tella 2013.01.01. 11:41
  Ird le a valódi neved,hogy főljelenthesenek rágalmazásért :-) Vagy ne ug ass / ass = szamár /
  Tanulj meg először is helyesen írni. Azon kívül meg nyílt titok mindenki ismeri az ügyek nagy részét. Ha te nem akkor minek szólsz olyanba amiben sötét vagy mint az éjszaka.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint divat a házibuli - ködös búcsú az óévtől

Sokakat tartott házibuliban a ködös időjárás Szilveszter este, kevesebben köszöntötték az újévet a… Tovább olvasom