Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Ezentúl az új hűtőért régi tévénket is leadhatjuk

Mától minden új elektronikai berendezés vásárlása esetén a kereskedőknek díjmentesen kell visszavenniük a vevő által leadni szándékozott régi készüléket. A megyében egyik-másik áruház több darabtól is megszabadítja a vásárlót.
Az Euronics Vásárhelyen raktározza a kiszolgált háztartási készülékeket Fotó: Tésik Attila
A mai naptól nem csak reklámfogás a műszaki cikket árusító kereskedők részéről az a felajánlás, hogy az elaggott, elromlott régi készülékeket ingyen visszaveszik. Augusztus 13-ától ugyanis erre kormányrendelet kötelezi őket. Tegnapi tájékozódásunkkor az derült ki, az üzletek tudomásul vették az új kötelezettséget, és olajozottan működésbe lépett a gépezet.

Az Euronics szegedi, Szilléri sugárúti áruházában Arnóczi Zoltán üzletvezető azt mondta, náluk már jó ideje így működik a rendszer: ha a vevő új készüléket vásárol, házhoz szállításkor, kérésre elhozzák tőle a régit, ráadásul díjmentesen. Csak a 800 forintos lakásajtóig való szállítás díját kell kifizetni. Sőt ha kell, egy új műszaki cikkért cserébe több régitől is megszabadítják a vevőt. A cég két 20 ezer négyzetméteres raktárban tárolja a kiszolgált darabokat, amíg megsemmisítésre el nem szállítják ezeket.

A Media Markt szegedi áruházában Szabó János értékesítési vezető azt mondta, náluk még csak alig egy-két darab régi háztartási gépet találunk, mivel még nem indult be teljes lendülettel a gépezet. Így is megelőzték a kormányrendelet hatályba lépését, mivel augusztusban már fogadták a régi berendezéseket. Náluk a darabszámnak stimmelnie kell, de nem ragaszkodnak ahhoz, hogy tévéért cserébe csak tévét lehessen elszállíttatni. Elmondta, a multik közös kht.-t hoztak létre a körforgás kezelésére, ezért például tőlük a beszállítók viszik majd el a kiszolgált készülékeket.

A kormányrendeletben is az áll, hogy a gyártók a visszavétel és a hasznosítás megoldását önállóan oldhatják meg, vagy koordináló szervezetet hozhatnak létre. Eddig információink szerint öt koordináló szervezet jött létre, amelyek az érintett gyártók és forgalmazók csaknem 90 százalékát, körülbelül 300 céget fognak össze.

Szigor és rugalmasság

Az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak visszavételéről szóló, most hatályba lépő kormányrendelet kategóriánként eltérő mértékben és évről évre szigorodó visszagyűjtési és hasznosítási arányokat ír elő. A kereskedőket a jogszabály szerint csak abban az esetben terheli visszavételi kötelezettség, ha a leselejtezett berendezés darabszám és használati cél alapján megegyezik az újonnan vásárolt eszközzel. Magyarul a régi tévét csak akkor gyűjti be az üzlet, ha újat veszünk helyette. Sok kereskedő és márkaszerviz azonban nem köti új termék vásárlásához a leadást. A házhoz szállított nagy háztartási gépek esetében az üzleteknek kell majd gondoskodniuk a cseretárgy elszállításáról. A mobiltelefonokat a boltban kialakított gyűjtőhelyen, vagy a hulladékudvarokban és a szervizekben lehet majd leadni  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúan ellenőrzött adatok

Harminc családnak biztosít pályázat útján bérlakást a szegedi önkormányzat. A bérlőket szigorúan… Tovább olvasom