Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Ezer forint alá is beesik a sertéscomb kilója

Szeged - Tényleg csökkent a sertéshús ára: minden tőkehús kilója 150-250 forinttal kevesebbe kerül, mint december végén. Január 1-jétől ugyanis az áfáját 27-ről 5 százalékra csökkentette a kormány. Lapunkban elsőként hasonlítjuk össze a multik és a szegedi húsboltok árait, a teljes körképhez megvártuk, hogy a hentesek kedden kinyissanak.
– Túl sok hús nem fogy a családban, de azért minden héten vásárolok sertést, csirkét, marhát viszont nem nagyon. Örülök, hogy végre valami olcsóbb lett, sokat jelent a házi kasszában – közölte Enginé Ancsányi Mária, akit az Auchannál szólítottunk meg.

– Tegnap nyitottunk, egyelőre kicsi a forgalom, mivel még csak most ébredeznek az ünnepek után az emberek. De azt látják, hogy minden olcsóbb – mondta Csillag Dénes hentes az Irén csarnokban, a Kotroczó-féle húsboltban. – Általában 200–250 forinttal kerül kevesebbe a sertéshús kilója.

A szegedi Mars téren már hétfőn is jártunk, de akkor még egyetlen húsbolt se nyitott ki. Azt követően mentünk el a piac kis- és nagycsarnokába, hogy azt tapasztaltuk, az élelmiszer-áruházakban már tombolt a „leárazás", és mindenütt az új sertéshúsárakat hirdették. Úgy gondoltuk, olvasóinknak akkor nyújtjuk a legkorrektebb tájékoztatást a húsárakról, ha megvárjuk, hogy a kicsik is kinyissanak.

A kísérlet sikerült, bár még tegnap is láttunk olyan Mars téri üzletet, amelyiknél lehúzott redőnyök fogadtak bennünket.
 
Ezer forint alá is beesik a sertéscomb kilója. Fotó: Karnok Csaba (galéria)
Régi áron a máj, a szalonna, a kolbász

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint éves szinten 25 milliárd forint maradhat a vásárlók zsebében a sertéshús 5 százalékos áfája miatt. A szövetség 30-40 százalékra becsüli a feketézés arányát a piacon, ez lehet a későbbiekben az oka annak, hogy az áfacsökkentés nem egy az egyben látszik az árakon. Fontos, hogy a vágási melléktermékek és a belsőségek ára változatlan maradt, vagyis nem lett olcsóbb például a sertésmáj, a zsír, a zsírszalonna. Ugyanez igaz a feldolgozott húsféleségekre, a kolbászra, a sonkára, a szalámira vagy a virslire.
– Az ünnepek alatt nem dolgoztak a vágóhidak, a kisebb húsboltok ezért nem tudtak kinyitni – magyarázta Török Gábor, a Príma Nova vezetője. – A mi helyzetünk más, mivel nagy tételben vásárolunk, így már január másodikán friss hús fogadhatta a vevőket. Az áfaváltozás miatt nem volt egyszerű feladat az informatikai rendszerek, a pénztárgépek, a mérlegek átállítása nyitásra.

Az áruházakat, húsboltokat járva azt láthattuk, hogy vegyes a kép: a nagyok többet engedtek az árakból, mint a kicsik, a sertéscomb és az oldalas kilója pedig általában ezer forint alá ment, amire 2009-ben volt legutóbb példa.

Általában megállapítható, olcsóbb lett a disznóhús. Nem következett be, amit többen jósoltak, azaz hogy a boltosok zsebre vágják az áfacsökkentést. A borúlátók most azt mondják, ez csak beetetés, az üzletek szép lassan visszaemelik az árakat. Majd meglátjuk! A Délmagyarország néhány hét múlva visszatér a témára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyeszerte lelassult a forgalom, sok boltban elfogyott a szóróanyag

Megyeszerte lelassult a forgalom, sok boltban elfogyott a szóróanyag
Káoszt nem okozott, de sok bosszúságot hozott a tegnapi havazás: a forgalom megyeszerte lelassult,… Tovább olvasom