Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Ezer jó fű a kertben

Kilencvenfajta gyógynövény terem az algyői tájház gyógynövénykertjében, amit a helyi Ezerjófű Egyesület lelkes tagsága gondoz. Céljuk, hogy a kert Magyarország második legnagyobb gyógynövénykertje legyen.
Itt a valódi, itt a fű! Sárkány ellen sárkányfű! – kínálta varázslatos portékáját eladásra a sárkányfűárus a Süsü, a sárkány című örökzöld bábfilmben.

A sárkányfű másik neve a hétköznapi beszédben jobban elterjedt tárkony, amely gyógy- és fűszernövény. Sárkányok ellen talán nem jó orvosság, viszont a teája vesetisztító, epehajtó és étvágyfokozó hatású, és pikáns ízt ad a különböző ételeknek.

Ez a növény is megtalálható többek között az algyői gyógynövénykertben a tájház udvarán: a kapun belépve az ember orrát azonnal megcsapja a borsmenta, a levendula, a medvehagyma, a zsálya és a rozmaring érdekes elegye. A gyógynövénykertben 90 fajta különböző növényt termeszt és ápol az algyői Ezerjófű Egyesület lelkes tagsága.

– Az egyesületet négy éve jegyezték be, de már 2009-től összejártunk néhányan a tájházban, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteket megosszuk egymással. Ezután határoztuk el, hogy létrehozunk egy kis gyógynövénykertet, amihez az önkormányzattól minden támogatást megkaptunk. Most már több ágyásunk is van, amit az öntözőrendszerrel együtt az egyesület férfi tagjai készítettek el – mondta Berek Ágota egyesületi elnök. A bemutatókertben a tavaszi napsütésben lázas munka folyt: az éledező és néhol már virágzó gyógynövények között gazoltak az egyesület tagjai.

Berek Ágota is azon dolgozik, hogy az algyői legyen az ország második legnagyobb fajtaszámú gyógynövénykertje. Fotó: Frank Yvette
Berek Ágota is azon dolgozik, hogy az algyői legyen az ország második legnagyobb fajtaszámú gyógynövénykertje. Fotó: Frank Yvette

A gyógynövénykert két részből áll: a tankertbe csoportokat is fogadnak, akik testközelből ismerhetik meg a különböző növényeket, míg az udvar másik részén termelés folyik, a növényeket leszedik, kiszárítják, és 3 fajta gyógyteát készítenek belőlük. – Nyárra készülünk egy hűsítő teakeverékkel, amelybe mentát, citromfüvet és izzadáscsökkentő zsályát teszünk majd – mondta Berek Ágota.

Az algyői gyógynövénykertbe főként a nagyközség tanyavilágának eldugott zugaiból kerülnek az érdekes növények.

– Az apró bojtorjánról például azt hittük, hogy nincs belőle a környéken, mígnem három év keresés után egy közeli tanya mellett rátaláltunk. Sokszor ülünk biciklire, és bejárjuk a környéket vadon növő gyógynövények után kutatva. A pettyegetett tüdőfüvet ugyanakkor a Dunántúlról szereztük be – magyarázta Berek Ágota. Az egyesület célja, hogy a közeljövőben 150-160 különféle gyógynövényt tudjanak bemutatni a látogatóknak. Ezzel a fajtaszámmal a halimbai után Magyarország második legnagyobb gyógynövénykertjévé szeretnének válni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hangos zenéből is megárt a sok

Halláskárosodás fenyeget 1,1 milliárd fiatalt a világon a túl hangos vagy hosszan tartó… Tovább olvasom