Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Ezer önkéntes tűzoltó segít a hivatásosoknak

Csongrád megye - A megyében 17 önkéntes és 3 céges, szintén amatőr állományú tűzoltó-egyesület működik. A Csongrád Megyei Tűzoltószövetség elnöke, Dudás Miklós elmondta: az önkormányzatokon kívül pályázati forrásokból fedezhetik költségeiket.
– Legtöbbször néhány perccel hamarabb érünk a helyszínre, mint a közeli városból érkező hivatásos tűzoltók, és az oltás, a mentés megkezdésével sokat segítünk. A percek milliókat jelenthetnek, éppen a közelmúltban történt, hogy 10 millió forintos kártól mentettünk meg egy illetőt, nem égtek le a fóliái – mondta Virágh István, a balástyai önkéntesek vezetője, aki igazi tűzoltó-dinasztia tagja. Édesapja, Virágh László alapította 1951-ben a balástyai egységet, amelynek testvére, Virágh László is tagja, István fia, Virágh András pedig a szegedi hivatásos állománynál parancsnokhelyettes. Jelenleg 36 tagot számlálnak, 28-an vesznek részt a beavatkozásokon, idén már 26 eseményük volt.

Önkéntes tűzoltó is csak az lehet, aki részt vesz és sikerrel teljesíti a 40 órás képzést.
Önkéntes tűzoltó is csak az lehet, aki részt vesz és sikerrel teljesíti a 40 órás képzést.
Fotó: DM/DV

Önkormányzati és pályázati pénz

– Az önkormányzatok, bár az erre fordítható forrás egyre szűkebb, mindenütt segítik az önkéntes tűzoltókat; egyesületeink pedig pályázatokkal egészíthetik ki költségvetésüket, idén működtetésre és felszerelések vásárlására országosan 200 millió forint áll rendelkezésre – közölte Dudás Miklós, a Csongrád Megyei Tűzoltószövetség elnöke. – Működési körzetükben egységeink – amelyek mindegyike rendelkezik gépjárműfecskendővel, vagyis tűzoltóautóval – általában hamarabb érkeznek a helyszínre, mint a hivatásosok, és megkezdhetik az oltást, a mentést.

Az önkéntesek históriája mintegy 150 évre nyúlik vissza. Először mindenütt önkéntes alapon szerveződtek a tűzoltók, Szegeden például 1870-ben, 9 évvel később váltak profivá. A mai gyakorlat szerint a nagyobb városokban hivatásos tűzoltók dolgoznak, és a kisebb településeken maradtak meg az őket segítő „amatőrök". 20 esztendővel ezelőtt Csongrád megyében szinte minden faluban dolgoztak, azóta szigorodtak a követelmények: manapság már csak az lehet önkéntes tűzoltó, aki részt vesz és sikerrel teljesíti a 40 órás képzést. Jelenleg 17 települési önkéntes (Ásotthalom, Balástya, Csengele, Fábiánsebestyén, Forráskút, Földeák, Maroslele, Mártély, Mindszent, Mórahalom, Nagymágocs, Öttömös, Pusztamérges, Ruzsa, Üllés, Sándorfalva és Szegvár) és 3 céges (Hungerit, Legrand és Contitex) tűzoltóegység működik. Egy-egy egyesület 15–80 fős, összesen közel 1000 önkéntes tűzoltót tartanak nyilván – tudtuk meg Végh Páltól, a Csongrád Megyei Tűzoltószövetség titkárától. A 18. települési Dorozsmán alakulhat meg – de évek telhetnek el, mire összeáll egy jól működő önkéntes csapat.

Ruzsán a gyerekeket is bevonják a tűzoltóéletbe. Fotó: DM/DV
Ruzsán a gyerekeket is bevonják a tűzoltóéletbe.
Fotó: DM/DV

Utóbbira jó példa Földeák: a 120 esztendeje (!) létező önkéntes tűzoltóság tagsága elöregedett, passzívvá vált, de 2010-ben egy németországi versenymeghívás okán fiatalokkal töltötték fel soraikat: – Azóta is örömmel csináljuk, a versenyek mellett igyekszünk a valós beavatkozásoknál is jól teljesíteni. Napi elfoglaltságot nem követel meg, de havonta legalább egyszer gyakorlatozunk, és karbantartjuk a felszerelést – árulta el Varga Zoltán, a földeákiak vezetője.

Egyfajta közösségi teret is jelentenek az egyesületek, amelyek nemcsak a tűzbiztonsággal foglalkoznak, részt vesznek településük közéletében is. Több helyen, például Pusztamérgesen és Ruzsán a gyerekeket is bevonják a tűzoltóéletbe, amit a kicsik nagyon élveznek.

Olvasóink írták

  • 2. waterbear 2013. augusztus 04. 01:46
    „Nekik kellene fizetni, nem a Katasztrófavédelmet, mint irodai apparátust, szócsövet fenntartani feleslegesen.”
  • 1. ikszy 2013. augusztus 02. 13:36
    „Ki is kell nevelni az utánpótlást! A főnökök meg még elvállalják a megyében is a szemét elszállítását.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sörünnep a Vedresben

Élő zene szól, a gyerekek nevetgélve szaladgálnak, söröspoharak koccannak, megcsillan rajtuk a délutáni nap, van, aki táncra perdül. Tovább olvasom