Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Ezer porcelánbabával élnek együtt Virágh-ék

Balástya - Nagyjából ezer porcelánbabával él együtt egy balástyai házaspár. Pontosan ők sem tudják, mennyivel, mert már kinőtték a házat, így a többség ládákban van.
– Az ezredforduló táján egyszer egy turkálóban találtam egy porcelánbabát. Az arca törött volt, és ruha sem volt rajta. De azt gondoltam, 30 forintért nem hagyom ott. Megjavítom, varrok neki egy ruhát, és ha lesz unokám, nekiadom – mesélt babagyűjteményének első darabjáról Virágh Istvánné Nagy Éva. Hogy a csúf baba hogy indított el nála gyűjtőszenvedélyt, azt maga sem tudja. Mindenesetre a baba végül nem került gyerekkézbe, ahogy az azóta összegyűlt nagyjából ezer másik sem. Egy különleges kollekcióra tett szert a balástyai asszony alig több mint egy évtized alatt, amely olyan értékes, hogy játszásra nem alkalmas. Ezt az unokái is megértik, elfogadják.

Az asszony az elmúlt években amerre csak járt, elegáns üzletektől a piacokig mindenütt babákat vásárolt. Ajándékba is ezt kapott, így Spanyolországtól Ukrajnáig számos európai országból van már szerzeménye. A legrégebbi darabok az 1800-as évek közepéről valók.

Ezer porcelánbabával élnek együtt Virágh-ék. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)
– Akkoriban még csak kezet, lábat és fejet lehetett kapni. A szülők varrták meg hozzá a testet és a ruhát. Van, amelyiknek haja sincs – mesélte. – Mivel ilyen technikával előállított babák ma már nem kaphatók, hiába csúnyácskák, nagyon értékesek.

A porcelánbabákból is léteznek különböző sorozatok. Vannak, amelyek népcsoportokat képviselnek, illetve mimicek is, amelyek mindegyikének más az arckifejezése. Egyes darabok felhúzhatók – dallamot játszanak, és mozognak –, a legújabb generációnak pedig már az egész teste porcelánból van, nem csupán a fej és a végtagok.

– Soha nem számoltam, mennyit költöttem babákra, de túlzó árat soha nem fizettem. Kivétel talán az a baba, amelyet Görögországból hoztam. Egy héten keresztül mindennap bementem a boltba, nézegettem. Inkább nem fagyiztam, de végül megvettem 30 euróért. Azóta is az a kedvencem. A legújabb trend szerint élethű porcelánbabákat készítenek, olyanok, mint egy élő csecsemő. A közel 60 ezer forintos ár azonban számomra túl sok, így ilyen nincs is a kollekciómban.

A porcelánbabák jó ideje kinőtték már a balástyai család házát, csak töredékük figyel a hálószoba polcairól. A többség dobozokban, ládákban, ágyneműtartóban várja, hogy egyszer méltóbb helyre kerülhessen. – Ha találnék egy állandó kiállítóhelyet számukra, nem fájna a szívem megválni tőlük, hiszen szeretném, ha mások is gyönyörködhetnének benne. Azt gondolom, idegenforgalmi szempontból is hasznos lenne egy babamúzeum létrehozása – mondta Virágh Istvánné.

Olvasóink írták

  • 1. mazsolaszolo 2013. május 23. 08:28
    „Gyönyörűek a kedves hölgy babái.
    A babamúzeum jó ötlet, a németeknél egy csomó helyen már van. Ha nincs lehetőség arra, hogy önálló helyet kapjon, akkor pl. csinálják így (nemrégiben jártam itt, a múzeum egyik fele technikai a másik baba (mindenféle baba)):

    http://speyer.technik-museum.de/de/de/spielzeug-puppen”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borlovag lett Székhelyi József

Újdonsült borlovagként kóstolt, és mesélt a nedűhöz való viszonyáról Székhelyi József színész-rendező a XIX. Szegedi Borfesztiválon. Tovább olvasom