Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Ezerrel több a gólyák száma, mint tavaly

Szeged - Sikeres az idei felvételi időszak a Szegedi Tudományegyetemen: összesen 7584 (a tavalyinál 1013-mal több) hallgató kezdte meg tanulmányait.
– Konstruktív magatartást tanúsított ebben az évben az oktatásügyi kormányzat: így lehetőség nyílt arra, hogy a hagyományosan népszerű és ezért az idén is sokak által választott szakok javára bizonyos átcsoportosításokat hajtsunk végre – nyilatkozta Pukánszky
Béla. Az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) oktatási rektorhelyettese szerint a kedvező felvételi eredményhez az universitas közismerten magas színvonalú képzéseket kínáló portfóliója is hozzájárult. Így idén ősszel összesen 7584 (a tavalyinál 1013-mal több) hallgató kezdte meg tanulmányait.

Kiemelkedő számokat „produkált" az egyetemen belül a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK): a múlt évhez képest több, most 15-féle szakképzést, 11-féle alapképzést és 7-féle mesterképzést indított, s ennek köszönhetően 1921 elsőéves hallgatóval kezdte meg a tanévet.
– Nagy az ára a sikernek! Korábbi képzési struktúránk 70-80 százalékát veszítettük el. Az integráció részeként, a párhuzamosságokat megszüntetve innen több szak oktatása átkerült a bölcsész-, illetve a természettudományi karra, a tanárképzés pedagógiai része pedig a BTK része lett. Ennek következtében az elmúlt két évben minden ötödik dolgozónktól megváltunk, s átalakítottuk a kar szerkezetét: a 29 tanszékből 10 intézetet alakítottunk ki. Ezen erőfeszítések eredménye, hogy idén közel 900-zal növeltük elsőéves diákjaink számát – vázolta a beiskolázási siker hátterét Galambos Gábor. A JGYPK dékánja szerint a kar megtalálta a helyét az egyetemen belül.

Galambos Gábor, a pedagógusképző kar dékánja köszönt médiatechnológus asszisztensnek tanuló gólyákat – balról jobbra: Kőtelki Csilla, Pallagi László, Csányi Dániel, Hegedűs Bence. Fotó: M.R.
Galambos Gábor, a pedagógusképző kar dékánja köszönt médiatechnológus asszisztensnek tanuló gólyákat – balról jobbra: Kőtelki Csilla, Pallagi László, Csányi Dániel, Hegedűs Bence. Fotó: M.R.

Az állami finanszírozású képzésekre bejutott fiatalok száma 700-zal nőtt a szegedi egyetemen. Köztük vannak azok a gólyák is, aki nem klasszikus alapszakon, hanem a munkaerő-piaci igényekhez igazodó felsőfokú szakképzést kínáló szakokon folytatják tanulmányaikat. E területen a JGYPK áttörést hozott.

Öntudatos médiatechnológusok

A „vadiúj" szakon, médiatechnológus asszisztensnek tanul a szolnoki Kőtelki Csilla, a nagyszénási Pallagi László, a csongrádi Csányi Dániel és a vásárhelyi Hegedűs Bence. Közülük határozott céllal érkezett Szegedre, a felsőfokú szakképzésre például Pallagi László: a szentesi Horváth Mihály gimnázium drámatagozatos osztályában ismerkedett meg az animációval, s filmesként szeretne továbbtanulni. A vásárhelyi médiumokban próbálgatja tehetségét Hegedűs Bence, aki leginkább a rádiózás technikai részét szeretné megtanulni, de az újságírás alapjaira is kíváncsi.

– Képzésfilozófiánk szerint a felsőfokú oktatási intézményeknek is figyelniük kell a munkaerőpiacra. Mert például – a más karokról kikerülő – informatikusok mellett a szakterület egy kisebb szeletét jól ismerő, gyakorlatorientált rendszergazdákra, vagy médiatechnológusokra is szükség van. Ezeket a négyszemeszteres képzési formákat kitörési pontnak tekintjük. Egyrészt az itt végzettek közül a legjobbak majd az alapszakokon folytathatják tanulmányaikat, másrészt az alapszakon túljutott, de a mesterszintre felvételt nem nyert hallgatók számára kínálunk szakképzést – jelenti ki Galambos Gábor. A JGYPK új nappali képzéseire tervezett 965 hely közül már most 400 a felsőfokú szakképzésé. E képzési forma jó bevételi forrás is, hiszen állami normatívája hallgatónként évi 350 ezer forint.

Csúcsok és mélypontok
Az SZTE gólyáinak száma 2004-ben volt a legtöbb. Az akkori 8352 diákkal szemben a beiskolázási mélypont a múlt évi: akkor mindössze 6571 elsőéves kezdte meg tanulmányait a Tisza-parton. Ezekben az esztendőkben a pedagógusképző karon 2745, illetve 1064 volt a gólyák száma.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őszi állásbörze – pizzával

Szeged - Az SZTE Karrieriroda október 15-én, szerdán rendezi meg őszi állásbörzéjét, melyre a… Tovább olvasom