Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Ezerszáz íjász lő nyílzáport szombaton Ópusztaszeren

Ezerszáz íjász zúdít nyílzáport szombaton délután az ópusztaszeri emlékpark melletti mezőre. Árpád halálának 1100. évfordulóján a parkba kedvezményes, kétszáz forintos jeggyel lehet bemenni az országos íjásztalálkozó programjaira, vasárnap pedig a monostor helyén szentmisét celebrál a megyés püspök.
Ezerszáz íjász zúdít nyílzáport szombaton délután az ópusztaszeri emlékpark melletti mezőre. Árpád halálának 1100. évfordulóján a parkba kedvezményes, kétszáz forintos jeggyel lehet bemenni az országos íjásztalálkozó programjaira, vasárnap pedig a monostor helyén szentmisét celebrál a megyés püspök. Most először megszólal a harangöntő műhelyben föltárt forma alapján készült, a napokban újraöntött harang.

Országos íjásztalálkozót rendeznek szombaton és vasárnap Ópusztaszeren. Az ötvenéves Magyar Íjászszövetség ezzel a rendezvénnyel szeretné népszerűsíteni a sporteszközzé szelídült ősi fegyvert. A találkozót azért most tartják, mert idén ezerszáz éve, hogy Árpád fejedelem legyőzte a sajátjánál jóval nagyobb nyugati szövetséges hadsereget a pozsonyi csatában, és közvetlenül ezután meghalt. A nemzeti emlékparkban, egy jurtában tartott tájékoztatón Faragó Csaba, a Magyar Íjászszövetség elnöke elmondta: megállapodtak a parkkal, az íjjal érkezők ingyen jöhetnek be, míg az érdeklődők jelképes, kétszáz forintos belépődíj ellenében. Nekik is lesz lehetőségük arra, hogy célba lőjenek. Történelmi íjászversenyt, háromdimenziós vadászíjászversenyt rendeznek, bemutatják az olimpiai számot. A legnagyobb látványosságnak mégis a szombat délután öt órára tervezett nyílzápor ígérkezik: ezerszáz íjász kivonul az emlékpark előtti mezőre, és egyszerre lő. Folyamatosan regisztrálnak a jelentkezők a www.ijasznap.hu oldalon.

Horváth Gábor, a park igazgatója elmondta, a park szombaton fél tizenegytől Árpád koráról szóló történelmi előadásokkal, Kun Péter fotókiállításával járul hozzá a nap programjához, vasárnap pedig 10 órától a monostornál szentmisét celebrál Kiss-Rigó László megyés püspök, aki nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a harang – amelyet az itt megtalált öntőműhely formájából elkészítettek tíz éve, de egy hiba miatt nem szólalt meg – most egy újraöntés nyomán végre megkondulhasson. Székelyudvarhelyi mester öntőműhelyében készült, nagyon erős a hangja.

A park most emlékezik a nándorfehérvári csata napjára is, amely július 22-én volt. Árpád és Hunyadi sorsában nem csak az a közös, hogy mindketten meghaltak a győztes csata után, hanem az is, hogy diadalukat hosszabb békés időszak, virágzás követte.

Idén néggyel több program

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark 2006-ban néprajzi indíttatású programokkal szólította meg a közönséget. Így a januári Vince-napi vesszővágás után február 16-án cúcorkás bált, június 24-én Szent Iván-napot, augusztus 5-én dinnyenapot, augusztus 20-án Szent István-napot, szeptember 16-án hagymanapot, 30-án borszűrő Szent Mihály-ünnepet, október 14-én paprikanapot, 28-án kukoricanapot, november 11-én Márton-napi libatort, december 13-án Luca-napot rendezett. Horváth Gábor februári megválasztása után nem módosított a már elfogadott programterven, amelyet meg is tartanak. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy a parknak a néprajzi rendezvények mellett a középkori krónikákon alapuló történelmi hagyományőrzés a fő feladata. Idén az év elején tervezetthez képest még négy programot szerveztek.

Megemlékeztek Kodály Zoltán születésének 125. évfordulójáról, és kiállítással tisztelegtek a honfoglalás 1111. évfordulója előtt. Most Árpád emlékére rendeznek ünnepet, augusztus 18–19-én országos vadásznap lesz, majd a szokásos augusztus 20-i Szent István-nap után, szeptember 9-én egy régi hagyományt, a szobori búcsút elevenítik fel, amely egyházi rendezvény, vásári sokadalommal. Böjte Csaba dévai ferences szerzetes mond beszédet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ásványvízteszt a Sajtóházban

Az újból kitört hőségriadó adta az apropót: végigkóstoljuk, milyen palackos vízzel olthatja szomját,… Tovább olvasom