Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Ezért ne menjen a jégre: tűzoltók mentettek tűzoltókat - galéria

Ezért ne menjen a jégre: tűzoltók mentettek tűzoltókat - galéria
Szerdán még 8 centiméteres, ma már csak 4 centis jég borította a Maty-éri evezőspályát. A tűzoltók a jégből mentést gyakorolták, és elmondták: pár perc alatt belehalhatunk a felelőtlenségbe.
– A víz nagyon hideg, a kásás jégen csak kúszva és térdelve lehet közlekedni. A kihűlés pillanatok alatt bekövetkezik – mondta a csütörtöki Maty-éri gyakorlat előtt Házi Ervin. A tűzoltó zászlós szegedi kollégáival és a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat munkatársaival gyakorolta, hogyan kell jégbe szakadt ember menteni.
Jeges vízben a tűzoltók -a természetes vizek még befagyva is veszélyesek. Fotó: Segesvári Csaba - GALÉRIA


A vízhatlan búvárruhába és termoöltözetbe bújt tűzoltók a megolvadt jégen másztak be a szerdán vágott lékhez. Házi Ervin elmondta, egyetlen nap alatt 4 centit fogyott a jég, hiába fagy meg újra a teteje, az állóvíz életveszélyes marad. – 25-26 fokos vízben 12–18 óra alatt kihűl az ember. Most 0 fokos tóban gyakorlunk, az idő a legfontosabb – magyarázta társainak a százados, hangsúlyozva: a biztonságot semmi sem írhatja felül. Elmondta, a riasztott egységek már a vonulás közben fel tudják venni a búvárruhát, így semmi szükség arra, hogy az egységek az életüket kockáztassák.

– Volt olyan, hogy egy 8 éves fiú 45 percig ragadt a jeges vízben, majd a következő nyáron már biciklizett – mondta Házi Ervin. Hangsúlyozta, ez a ritkább eset, ugyanakkor a hideg vízben annyira lelassul a szervezet, hogy tovább bírja károsodás nélkül.
Jeges vízben a tűzoltók -a természetes vizek még befagyva is veszélyesek. Fotó: Segesvári Csaba - GALÉRIA


A tűzoltók egymást váltva csobbantak a jeges vízbe, a képzeletbeli sérültet először bordára – egy, a mentősök által használt deszkára hasonlító eszközre –, majd létrára húzva emelték ki a tóból. – Évekkel ezelőtt egy egyetemista fiú a Belvárosi híd alatt átsétált Újszegedre a befagyott Tiszán, a visszaúton viszont a folyóba szakadt. A diákot a hídról kellett menteni, és nem élte túl a kalandot – mondta Seller András. a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vezetője úgy látja, az emberek nem veszik komolyan a figyelmeztetéseket, rámennek a jégre. Ugyanakkor a tűzoltókat ritkán riasztják jégből mentésre, elsősorban a rövidülő hidegek miatt.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embercsempészt fogtak el a szegedi rendőrök

A szerb sofőrön kívül még négy török állampolgár utazott az autóban, akik jogszerű magyarországi… Tovább olvasom